Sărbătoare importantă pe 12 noiembrie. Este prăznuit Sfântul Atanasie Todoran. Cine a fost acesta


Sfântul Atanasie Todoran este prăznuit de Biserica Ortodoxă pe 12 noiembrie. Menţionăm că în perioada 22-24 octombrie 2007, s-a hotărât canonizarea Sfinţilor Martiri şi Mărturisitori: Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigore din Zagra şi Vasile din Telciu. Proclamarea oficială a canonizarii lor a avut loc pe 11 mai 2008, la Mănăstirea Salva. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a hotărât trecerea lor în rândul sfinţilor, cu ziua de pomenire, 12 noiembrie.

Sfântul Atanasie Todoran s-a născut în Bichigiu, sat de pe Valea Salautei, într-o familie de ţărani liberi, înrudit cu strămoşii poetului George Coşbuc.

Se pare că încă din tinereţe a făcut parte dintr-un regiment care era aşezat undeva lângă Viena şi, tot amanandu-i-se eliberarea, a dezertat şi s-a întors acasă. Urmărit de oamenii împărăţiei, s-a refugiat în Munţii Tiblesului, în Maramureş şi în Ţară Chioarului.

Pentru vechea dezertare, a fost închis câţiva ani în Turnul Dogarilor din cetatea Bistriţei. După ce a fost eliberat, s-a întors la Bichigiu. Neexistând preot ortodox în sat, s-a opus cu îndârjire împărtăşirii fiului sau cu azimă, precum şi spovedirii lui de către un preot unit. Menţionăm că şi-a îngropat băiatul în ritul credinţei strămoşeşti.

În anii 1761-1762 a tratat cu guvernul din Viena, alături de alţi fruntaşi, militarizarea a 21 de comune de pe Valea Bichigiului, Salautei şi Someşului Mare. El a cerut că prin înfiinţarea regimentului de graniţa, românii să nu fie siliţi să-şi lepede credinţă, căci de decenii ortodocşii transilvăneni se confruntau cu impunerea, aproape pe orice cale, a credinţei unite.

citeste continuarea pe pagina urmatoare >>>

 


Abonează-te pe

Citește și:

Cum ştii când ai trecut de la tristeţe prelungită la depresie

Tragedie la Casa Regală! Meghan Markle a pierdut copilul

Bianca Neagu, fetiţa din ”Numai iubirea”, s-a transformat într-o tânără sexy! Cum arată actriţa la 22 de ani şi cine e iubitul ei

Paula Vieru a parasit competitia „Exatlon”, dupa duelul cu Monica Rosu

Risc mare de LEUCEMIE: Mii de români mănâncă aceste produse zilnic

Clipul zilei pe KFETELE.RO

DISTRIBUIE
acest articol

Horoscop

Horoscop zilnic vineri, 27 noiembrie 2020! Nativii zodiei Berbec au admiratori secreți!

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri