Sărbătoare importantă pe 12 noiembrie. Este prăznuit Sfântul Atanasie Todoran. Cine a fost acesta


Sărbătoare importantă pe 12 noiembrie. Este prăznuit Sfântul Atanasie Todoran. Cine a fost acesta

Sfântul Atanasie Todoran este prăznuit de Biserica Ortodoxă pe 12 noiembrie. Menţionăm că în perioada 22-24 octombrie 2007, s-a hotărât canonizarea Sfinţilor Martiri şi Mărturisitori: Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigore din Zagra şi Vasile din Telciu. Proclamarea oficială a canonizarii lor a avut loc pe 11 mai 2008, la Mănăstirea Salva. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a hotărât trecerea lor în rândul sfinţilor, cu ziua de pomenire, 12 noiembrie.

Sfântul Atanasie Todoran s-a născut în Bichigiu, sat de pe Valea Salautei, într-o familie de ţărani liberi, înrudit cu strămoşii poetului George Coşbuc.

Se pare că încă din tinereţe a făcut parte dintr-un regiment care era aşezat undeva lângă Viena şi, tot amanandu-i-se eliberarea, a dezertat şi s-a întors acasă. Urmărit de oamenii împărăţiei, s-a refugiat în Munţii Tiblesului, în Maramureş şi în Ţară Chioarului.

Pentru vechea dezertare, a fost închis câţiva ani în Turnul Dogarilor din cetatea Bistriţei. După ce a fost eliberat, s-a întors la Bichigiu. Neexistând preot ortodox în sat, s-a opus cu îndârjire împărtăşirii fiului sau cu azimă, precum şi spovedirii lui de către un preot unit. Menţionăm că şi-a îngropat băiatul în ritul credinţei strămoşeşti.

În anii 1761-1762 a tratat cu guvernul din Viena, alături de alţi fruntaşi, militarizarea a 21 de comune de pe Valea Bichigiului, Salautei şi Someşului Mare.

El a cerut că prin înfiinţarea regimentului de graniţa, românii să nu fie siliţi să-şi lepede credinţă, căci de decenii ortodocşii transilvăneni se confruntau cu impunerea, aproape pe orice cale, a credinţei unite.

citeste continuarea pe pagina urmatoare >>>

 


Abonează-te pe

Citește și:

Cum ştii când ai trecut de la tristeţe prelungită la depresie

Acuzații grave! Cine încearcă să-i fure acum averea lui Petrică Mâțu Stoian

Bianca Neagu, fetiţa din ”Numai iubirea”, s-a transformat într-o tânără sexy! Cum arată actriţa la 22 de ani şi cine e iubitul ei

Paula Vieru a parasit competitia „Exatlon”, dupa duelul cu Monica Rosu

Risc mare de LEUCEMIE: Mii de români mănâncă aceste produse zilnic

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Lifestyle

Ce Accesorii și Piese Vestimentare Trebuie Excluse din Ținutele Business

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri