Saramura este preferata românilor în perioada postului, în zilele cu dezlegare la pește.
In articol:
Saramura de pește este un preparat popular în toate zonele țării, fiind un fel de mâncare tradițional în zona Dobrogei și a Moldovei.
Saramura este perfectă pentru vară, fiind extrem de ușoară și de sățioasă, în același timp.
Ingrediente
7 pastravi (mai mici; cca 1.5 kg)
3 ardei (colorati; am pus 2 verzi si 1 rosu)
2 rosii (bine coapte)
2-3 ardei iuti
4-6 catei usturoi
4 linguri ulei
2 fire cimbru
2 foi dafin
1/4 legatura patrunjel
3 lingurite otet
1 lingurita sare
piper negru
Citeste si: Rețeta pentru Ciorba de pește în 4 pași simpli!
Mod de Preparare
- Faceți focul sub grătar. Când observați că focul s-a mai domolit, dar jarul a rămas puternic, puneți pe grătar roșiile si ardeii iuți. Întoarceți legumele pe toate părțile până se rumenesc peste tot. Soateți legumele și așezați-le într-un vas, presărați sare, apoi acoperiți-le cu folie și lăsați-le să se răcească.
- Curățați peștii, pe care îi veți unge ulterior cu ulei pe fiecare parte. Grătarul trebuie curățat cu o perie de sârmă, apoi uns cu o bucată de slănină sau cu ulei.
- Peștii trebuie așezați pe grătar si răsuciți până se vor rumeni. Nu trebuie mișcați pe grătar până pielea nu devine crocantă.
- Curăță legumele coapte de coajă, cotoare și semințe. Mărunțiți legumele până obțineți cubulețe mici.
- Adăugați cimbru, dafin, sare și piper peste legume, după gust și două căni și jumătate de apă. Puneți acest amestec la fiert timp de 5 minute după primul clocot.
- Usturoiul trebuie strivit și frecat cu ulei până devine pastă. Toarnă maioneza în saramură și apoi pune amestecul la fiert timp de 2 minute.
- Scoate cimbrul, dar și foile de dafin din saramură. Adaugă oțet și sare, după gust.
- Peștii copți trebuie așezați într-un vas încăpător și presărați cu pătrunjel. Saramura se va turna peste ei. Vasul trebuie acoperit și lăsat la temperatura camerei până reușiți să puneti de o mămăligă zdravănă.
Citeste si: Pește cu legume la cuptor. O rețetă ca la mama acasă!
Savurați saramura de pește alături de o mămăliguță caldă!