Salam delicios din resturi de cozonac. Ce să mai adaugi pentru un gust de senzație

Salam delicios din resturi de cozonac. Ce să mai adaugi pentru un gust de senzație
Salam delicios din resturi de cozonac

Află din rândurile de mai jos cum poți obține cel mai delicios salam din resturi de cozonac!

Cozonacul este un simbol al sărbătorilor în țara noastră, fiind nelipsit de pe mesele festive. Acesta are rădăcini adânci în cultura românească, reprezentând bunăstare și prosperitate. Sărbătorile, precum Crăciunul și Paștele, sunt perioade în care se gătește în exces, iar resturile pot deveni o reală problemă. Așadar, refolosind cozonacul rămas putem transforma resturile în ceva nou, reducând risipa alimentară și economisind resurse.

Salam delicios din resturi de cozonac[Sursa foto: shutterstock]

Astfel, salamul de cozonac este o delicatesă ce poate fi personalizată în funcție de gusturi.

Mai precis, se pot adăuga ingrediente precum nuci, stafide, ciocolată sau chiar diferite tipuri de gem pentru a-i conferi un gust unic și delicios. Află din rândurile următoare o rețetă gustoasă din resturi de cozonac!

Citește și: Gabriela Cristea a petrecut sărbătorile în pat. Ce a pățit prezentatoarea TV în zilele de Paște? „Am fost varză, pilaf. Cât de mult ghinion să am.”

Ce este cozonacul

Salam delicios din resturi de cozonac[Sursa foto: shutterstock]

Cozonacul își are rădăcinile în regiunea Orientului Apropiat sau în Imperiul Otoman, de unde a fost preluat și adaptat de diferite popoare și culturi de-a lungul timpului. Astfel, primele referințe apar în scrierile culinare ale Imperiului Otoman, sub denumiri precum "kulich" sau "kozunak".

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

În perioada Paștelui, cozonacul a devenit un simbol al tradiției și al bucuriei. Pregătirea acestui desert este legată de obiceiuri speciale, cum ar fi împărțirea acestuia între membrii familiei sau vecini, ca un gest de sărbătorire a Învierii lui Hristos. În zilele noastre, există multe versiuni ale acestui desert, fiecare cu aromele și ingredientele sale distinctive, adaptate gusturilor și culturii locale.

Cum să prepari un salam delicios din resturi de cozonac

Salam delicios din resturi de cozonac[Sursa foto: shutterstock]

Ingrediente

350g-400g resturi de cozonac
200g ciocolata albă
100ml frișcă lichidă
100ml lapte condensat
fructe uscate(după preferințe: caise, banane, cireșe)
1 lingură coajă de portocală
fulgi de migdale
50g ciocolata neagră
1 lingură esență de portocale

Ingrediente pentru glazură

50g unt
ciocolată neagră
1 lingură ulei
2 linguri cacao
2 linguri lapte
80g zahăr

Citește și: Care sunt cele mai mari greșeli pe care le fac gospodinele atunci când pregătesc cozonacul? Chef Alexandru Sautner ne spune ce să nu facem: „Zahărul împiedică drojdia să-și facă efectul.”

Citește și: Răsturnare de situație în „Casa iubirii”! Andreea Mantea face un anunț la care nimeni nu se aștepta: „Fiecare dintre voi va trebui...”. Nu ratați o nouă ediție incendiară de joi, 12 decembrie, de la 10:00 și 16:30, la Kanal D- kanald.ro

Citește și: Armando și Mihai au murit în accidentul de la Ploiești. Viteza i-a băgat în mormânt- stirilekanald.ro

Salam delicios din resturi de cozonac[Sursa foto: freepik]

Mod de preparare

  1. Primul pas este să rupeți cozonacul în bucăți și să îl puneți într-un castron adânc.
  2. Al doilea pas este să turnați peste bucățile de cozonac lapte condensat și frișcă bătută. Ulterior, se lasă ca compoziția să se îmbibe în cozonac.
  3. Al treilea pas este să puneți esența și coaja de portocală peste compoziție, pentru a oferi un gust mult mai aromat și delicios.
  4. Al patrulea pas este să adăugați fulgii de migdale, fructele uscate și bucățelele mici de ciocolată neagră.
  5. Al cincilea pas este să topiți ciocolata alba la bain-marie. Aceasta se pune peste cozonacul înmuiat și se amestecă totul.
  6. Al șaselea pas este să puneți o folie alimentară peste o formă de cozonac, iar mai apoi să se toarne întreaga compoziție. Ulterior, se apasă pentru a nu rămâne goluri de aer.
  7. Al șaptelea pas este să acoperiți bine folia alimentară ce depășește marginile.
  8. Al optulea pas este să puneți forma la frigider pentru a se odihni 15 minute.

Mod de preparare glazură

  • Primul pas este să puneți într-un ibric, la foc mic, cacao, unt, zahăr, lapte și ulei până când se topește zahărul. De asemenea, se pot adăuga în compoziție câteva pătrățele de ciocolată neagră pentru o consistență mai bună.
  • Al doilea pas este turnarea glazuri calde peste salamul scos din formă și folie.
  • Al treilea pas este să presărați peste el ingredientele preferate sau să adăugați câteva cireșe confiate.

Salam delicios din resturi de cozonac[Sursa foto: freepik]

Prin refolosirea resturilor, reușim să dăm un exemplu de sustenabilitate și să ne bucurăm în continuare de gustul sărbătorilor românești.

Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, pentru a descoperi și mai multe rețete noi și delicioase, dar și câteva sfaturi care te pot ajuta în prepararea lor.



Citește și:

Pete roșii pe picioare – cauze și management

Supă cremă de morcov și dovleac. Cu siguranță nu ai mai gustat până acum!

Iulia Vântur și-a ”oficializat” relația cu Salman Khan! Părinții au fost acolo!

Doliu uriaș la Universitatea Cluj! Antrenorul a fost lovit mortal de o mașină, după ce a traversat printr-un loc nepermis: „Cu durere în suflet, ne luăm rămas bun”

Cristina Cioran va deveni mamă pentru a doua oară la 47 de ani: ”Am crezut că intru la menopauza”

Ultima dorință a lui Helmut Duckadam. A scris chiar în testament: „Va fi incinerat...”

Daniel și Julia s-au împăcat, după ce aceasta l-a îmbrățișat pe Dorobanțu. Ce i-a promis concurenta de la „Casa iubirii” lui Daniel

VIDEO Petre a ars de viu în camionul pe care îl conducea. Șoferul de 49 de ani era din Gorj, dar s-a stins într-un mod cumplit în Italia


Video
Clipul zilei pe kfetele.ro
Cookies