Rusaliile 2023. Tradițiile și obiceiurile pe care trebuie să le respecte femeile în această zi

rusalii 2023
Rusaliile 2023

Rusaliile au loc, în acest an, pe data de 4 iunie. Însă știați care sunt obiceiurile pe care trebuie să le respecte femeile în această zi?

Aflați din rândurile următoare când pică sărbătoarea Rusaliilor în acest an. În plus, descoperiți și care sunt tradițiile și obiceiurile pe care trebuie să le respecte femeile în această zi și nu numai.

Citește și: Rusaliile 2023. De ce trebuie să își pună femeile leuștean, usturoi sau pelin în sân?

 

Rusaliile 2023

Rusaliile reprezintă una dintre cele mai vechi sărbători creștine, împreună cu sărbătorile Pascale. În acest an, Rusaliile pică pe data de 4 iunie, mai exact, într-o zi de duminică, ca în fiecare an.

Atunci când vine vorba despre proveniența denumirii acestei sărbători, “Rusalii”, se pare că este din latinescul “rosalia”. Acest cuvânt simbolizează sărbătoarea trandafirilor, iar totodată şi fetele împăratului Rusalim, despre care se spune că aveau puteri magice şi seduceau oamenii, astfel încât, aceștia urmau să fie pedepsiți dacă nu le respectau.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Conform credinţei populare, Rusaliile sunt spiritele celor trecuți în neființă care refuză să se mai întoarcă în viața de apoi, după ce au părăsit mormintele şi încep să facă rele oamenilor. Astfel, pentru a le îmbuna, oamenii le-au dat de-a lungul timpului, diverse nume: iele sau zâne.

Ținând cont de faptul că Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh sunt într-o continuă legătură, se pare că lunea de după duminica  Rusaliilor  este dedicată proslăvirii Sfintei Treimi, astfel, sărbătoarea Rusaliilor are două zile.

traditii de rusalii
Rusaliile 2023[Sursa foto: freepik]

Citește și: Rusaliile 2023. De ce trebuie să își pună femeile leuștean, usturoi sau pelin în sân?

 

Citește și: Urșii circulă liberi pe șoselele din România, iar turiștii se opresc să se fotografieze cu ei! Riscurile la care se expun cei care interacționează cu urșii- kanald.ro

Citește și: Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit- stirilekanald.ro

Tradițiile și obiceiurile pe care trebuie să le respecte femeile în această zi

  • În funcție de zona țării, se pare că de Rusalii, femeile sunt cele care trebuie să împartă oale împodobite cu flori şi cu un colac deasupra, pentru pomenirea celor trecuți în neființă. De asemenea, tot femeile sunt cele care împart și farfurii.
  • De Rusalii, obiceiul spune că femeile îşi împodobesc casele şi gospodăriile cu ramuri de tei (ferește gospodăriile de grindină sau de duhurile rele ale zânelor), nuc, plop sau stejar. Astfel, se pare că bolile și răul sunt alungate mai repede. Aceste ramuri sunt aduse de flăcăi din păduri, se sfințesc la biserică, iar credincioşii le iau acasă şi le pun la icoane. În plus, se pare că ramurile de tei, soc sau mure, sfințite de Rusalii, se mai folosesc și ca leacuri pentru tot restul anului.
  • Cu toate acestea, se pare că, conform tradiției populare, doar până la Sânziene, aceste plante au puteri vindecătoare.
  • În unele zone, tot femeile fac descântece pentru a alunga Ielele și ung uşile cu usturoi. Astfel, casa va fi păzită de rele şi ghinion pentru tot restul anului. În plus, se pare că spiritele rele se mai pot alunga și prin ritualuri gălăgioase şi pocnituri făcute cu ramurile de tei.

rusalii semnificatie
Rusaliile 2023[Sursa foto: freepik]
 

 

Alte tradiții și obiceiuri de Rusalii 2023

  • Se spune că spiritele sunt cele care stau în noaptea de Rusalii pe lângă izvoare, iar prin intermediul cântecelor lor, reușesc să ia minţile oamenilor şi să-i îmbolnăvească. Boala seamănă cu o transă ce nu poate fi înlăturată decât de puterea dansului călușarilor.
  • Astfel, obiceiul căluşarilor de Rusalii, se practică mai ales în localităţile Conteşti, Lisa, Năsturelu, Bragadiru şi Zimnicea. Legat de acest obicei este și faptul că sătenii consideră că dacă ești bolnav, de Rusalii este ziua în care te poți face bine după ce vătaful căluşarilor trece cu pasul peste tine.
  • În unele sate, în funcție de zonă, oamenii cred că în zilele de Rusalii nu este bine să mergi la câmp, pentru că te prind şi te pedepsesc Ielele. De asemenea, de Rusalii, nu trebuie să intri în vie sau să mergi în locuri pustii. În caz contrar, s-ar putea să te întâlnești cu spiritele rele.

rusalii 2023 calendar ortodox
Rusaliile 2023[Sursa foto: freepik]

 Citește și:

Cum să prepari înghețată dietetică la tine acasă

Rusaliile 2023. Ce trebuie să pună gospodinele pe masă, în data de 4 iunie

Vedetele din România au arătat TOT la plajă! Cele mai frumoase femei au pus pe jar fanii cu formele lor

Imagini tulburătoare cu trupul neînsuflețit al lui Andrei Versace: zăcea într-o baltă de sânge de zile bune

Momente de coşmar pentru festivalierii Electric Castle 2024: "Ne mișcăm foarte greu". Ce dificultăţi au întâmpinat

Cum l-a cunoscut Anamaria Prodan pe Ronald Gavril și care au fost reacțiile când cei doi și-au afișat relația. “Eu cred foarte mult în destin.”

În această seară, de la ora 22:30, în serialul “Vinovați de iubire”, Han, în fața unei situații tulburătoare

Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!


Cookies