Rusaliile 2023. De ce trebuie să își pună femeile leuștean, usturoi sau pelin în sân?

Rusaliile 2023. De ce trebuie să își pună femeile leuștean, usturoi sau pelin în sân?

Rusaliile 2023. De ce trebuie să își pună femeile leuștean, usturoi sau pelin în sân?

Află din rândurile următoare ce tradiții și obiceiuri trebuie respectate de Rusalii în 2023.

Rusaliile este una dintre sărbătorile semnificative pentru creștinii ortodocși, având o însemnătate aparte în tradiția creștină.

Sărbătoarea Rusaliilor se prăznuiește în a cincizecea zi după Înviere, iar anul acesta creștinii ortodocși o celebrează începând cu data de 4 iunie 2023. De Rusalii se sărbătorește Pogorârea Duhului Sfânt, iar pentru că acest eveniment s-a produs la 50 de zile după Înviere și în ziua Cincizecimii iudaice, sărbătoarea se mai numește și Cincizecimea.

Odată cu această sărbătoare se încheie ciclul pascal: Învierea, Înălțarea și Pogorârea Duhului Sfânt, cele trei momente care marchează începerea creștinismului prin formarea Bisericii. Astfel, pe lângă denumirile menționate anterior, această sărbătoare mai portă și denumirea de Duminica Mare, fiind o sărbătoare foarte importantă pentru creștinii de pretutindeni.

În funcție de zona din care fac parte creștinii, sărbătoarea Rusaliilor se întinde pe parcursul a mai multor zile.

În Moldova și Transilvania creștinii sărbătoresc Rusaliile timp de 3 zile, în Muntenia și Oltenia, Rusaliile se întind pe o perioadă de 7 zile, iar în Banat durează 8 zile. La noi în țară, a doua zi după Rusalii este considerată zi liberă națională, iar astfel românii de pretutindeni beneficiază de încă o zi liberă în data de 5 iunie 2023.

Cu ocazia acestei sărbători, Biserica Ortodoxă oficializează Sfinte Liturghii și slujbe de pomenire a celor care au trecut la cele veșnice.

Credincioșii vin la biserică, unde aduc ramuri de nuc sau de tei, care simbolizează limbile de foc ce s-au pogorât peste Sfinții Apostoli. Acestea vor fi sfințite și ulterior duse acasă pentru a se împodobi cu ele casele și icoanele. În credința populară se pune că odată sfințite, ramurile de nuc sau de tei au puterea de a alunga spiritele rele.

Descoperă în continuarea articolului care sunt tradițiile pe care trebuie să le respecte credincioșii pentru a fi păziți de spiritele rele și pentru a avea parte de sănătate și de ajutorul lui Dumnezeu.

Tradiții și obiceiuri de Rusalii
Tradiții și obiceiuri de Rusalii[Sursa foto: freepik]

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Ce le este interzis femeilor să facă de Rusalii

Citește și: Rusaliile 2023. Se spală haine în această zi de sărbătoare?

Ce le este interzis femeilor să facă de Rusalii
Ce le este interzis femeilor să facă de Rusalii[Sursa foto: freepik]

Sărbătoarea Rusaliilor are o însemnătate aparte atât în tradiția creștină, cât și în cea populară.

Conform tradiției populare, Rusaliile sunt niște ființe fantastice, malefice, care umblă prin văzduh și provoacă mult rău oamenilor. Se spune că aceste ființe fantastice au numeroase puteri asupra oamenilor și ajung chiar să îi urâțească și să îi înnebunească pe toți cei care nu respectă aceste zile de sărbătoare.

Din punct de vedere religios, sărbătoarea Rusaliilor reprezintă Pogorârea Duhului Sfânt, o sărbătoare foarte importantă pentru creștinii de pretutindeni, care este inscripționată cu cruce roșie în calendar.

Astfel, femeile trebuie să respecte o serie de tradiții și obiceiuri în ziua de Rusalii pentru a avea parte de sănătate, noroc și a nu fi pedepsite de ființele fantastice.

În ziua de Rusalii este interzisă orice treabă gospodărească. Femeile nu au voie să bage haine la spălat, să calce, să dea cu mătura sau că meargă la câmp. În caz contrar, se spune că ielele te vor prinde și te vor pedepsi.

De asemenea, în zilele de Rusalii nu se intră în vie, nu se merge în locuri pustii, pe lângă păduri sau fântâni deoarece pe acolo umblă spiritele rele.

Citește și: Ștefania a luat decizia mult așteptată în privința lui Cosmin! „A demonstrat, prin mesajele alea, că ar fi cu mine doar pentru emisiune și pentru bani”. Primele declarații ale concurentei, după descalificarea iubitului ei din „Casa iubirii”- kanald.ro

Citește și: "Au murit într-o secundă!" Au apărut imaginile de pe camerele de supraveghere cu accidentul în care au pierit Mihaela și Paul- stirilekanald.ro

Începând cu ziua de Rusalii, timp de 9 săptămâni nu se vor mai culege ierburi de leac. În această zi de sărbătoare nu este bine să te cerți cu nimeni deoarece se spune că vei fi „luat de Rusalii”.

De ce trebuie să își pună femeile leuștean, usturoi sau pelin în sân de Rusalii?

Citește și: Cum poți scăpa de energiile negative din casă, pentru a le aduce pe cele pozitive

Rusaliile 2023. De ce trebuie să își pună femeile leuștean, usturoi sau pelin în sân?
Rusaliile 2023. De ce trebuie să își pună femeile leuștean, usturoi sau pelin în sân?[Sursa foto: freepik]

În funcție de zona din care fac parte, credincioșii respectă o serie de tradiții și obiceiuri de Rusalii.

Pentru a nu fi „luați din Rusalii” sau pociți de către ființele fantastice, oamenii respectă cu strictețe aceste tradiții și obiceiuri. Astfel, femeile trebuie să își pună în sân frunze de leuștean, usturoi sau pelin în ziua de Rusalii pentru a fi ferite de spiritele rele și pentru a avea parte de sănătate și noroc pe întreg parcursul anului.

 Citește și:

Hipotensiune ortostatică – cauze și mecanisme subiacente

De ce se fac pomeni până la 7 ani. Ce trebuie să știe femeile despre această semnificație

Adela Popescu, așa cum doar Radu Vâlcan o vede. Cum arată actrița în lenjerie provocatoare, după 3 copii FOTO

Decizia luată de autoritățile italiene în privința căutărilor lui Cristian Molnar, tânărul luat de viitură! Au trecut două săptămâni de când a fost înghițit de ape și nimeni nu mai știe nimic de el: „Tensiunea este mare”

Modul inedit în care Pınar Deniz și-a luat rămas bun de la echipa serialului turcesc "Secrete de familie" (Yargı) - VIDEO

Cine este Radu Vâlcan. „Radu de la început m-a făcut să mă simt cea mai frumoasă, cea mai deșteaptă și cea mai importantă.”

Virginia, față în față cu Robi! Concurenta a luat o hotărâre neașteptată în privința fostului ei partener! „Nu am niciun of. Am o dorință!” Cum a reacționat Robi

„Înfricoșător!” Descoperire sinistră făcută de o femeie în imaginile din vacanță, chiar din hotel! A făcut-o să tremure de frică și să țină ascuns totul până astăzi


Cookies