Ce se dă de pomană la parastasul de 7 ani. Tradiții și obiceiuri pentru pomenirea celor trecuți în neființă

ce se da de pomana la parastasul de 7 ani
Ce se dă de pomană la parastasul de 7 ani

Parastasul de 7 ani este unul dintre cele mai importante. Însă știați ce se dă de pomană?

Aflați din rândurile următoare ce reprezintă mai exact parastasul, dar și ce semnificație are cel de 7 ani. În plus, descoperiți și ce anume trebuie adus la biserică în respectivă zi, dar și ce anume trebuie să se ofere de pomană.

 

Ce reprezintă parastasul

Parastasul reprezintă slujba care se face pentru cei trecuți în neființă.

Astfel încât, odată terminată slujba de la biserică, parastasul va avea loc la mormântul persoanei trecute la cele veșnice, asta în cazul în care slujba se ține pentru o persoană și nu pentru mai multe, în respectiva zi.

Parastasele au loc la 40 de zile, 6 luni sau 1 an, dar și la 7 ani. În ceea ce privește pomenirea de 7 ani, aceasta are loc în urma slujbei ținute de preot, la biserică.

Conform tradiției păstrate de ani buni de zile, după ce pachetele au fost sfințite de preot, mormântul vizitat și acesta a urmat toate rânduielile bisericești, are loc pomana propriu-zisă, oferită rudelor, dar și celor apropiați care primesc mâncare, vin și lumânări de la familia celui sau celei care face pomana respectivă, pentru a o pomeni. 

dezgroparea de 7 ani
Ce se dă de pomană la parastasul de 7 ani[Sursa foto: freepik]

 

Ce semnificație are  parastasul de 7 ani 

Așa cum am menționat deja, parastasele  au loc la 40 de zile, 6 luni sau 1 an, dar și la 7 ani. Cel de la 7 ani reprezintă totodată și momentul când se consideră că sufletul celui trecut în neființă intră în rândul moșilor și strămoșilor. Astfel încât, după 7 ani, pomenirea se face în zilele de pomenire generală a celor trecuți la cele veșnice.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Cu toate acestea, puține sunt persoanele care știu că pomenirea timp de 7 ani, amintește de cele 7 zile ale creației, semnifică plecarea definitivă a sufletului său, în așteptarea vieții de apoi. În plus, se mai zice și faptul că în 7 ani de zile, trupul se descompune complet, acesta fiind și motivul pentru care, uneori, se face deshumarea osemintelor.

ce se intampla cu sufletul dupa 7 ani
Ce se dă de pomană la parastasul de 7 ani[Sursa foto: freepik]

Citește și: De ce se fac pomeni până la 7 ani. Ce trebuie să știe femeile despre această semnificație

 

De ce anume ai nevoie la parastasul de 7 ani la biseric ă

Pomenirea de 7 ani este asemănătoare cu cea de 1 an de zile, pentru că la Biserică, după Sfânta Liturghie, preotul se roagă pentru iertarea păcatelor celui decedat, așa cum face la fiecare slujba la care participă persoane care fac pomeni,

iar apoi sfințește pachetele pregătite pentru a se pot da de pomană, iar la cimitir, se aprind lumânări de către familie, iar preotul stropește cu vin mormântul, moment în care face "Veșnica pomenire".

Atunci când vine vorba despre cele necesare la biserică, familia celui care face pomenirea de 7 ani, trebuie să aducă: o colivă, un colac sau o prescură, lumânări, o sticlă cu vin roșu, pachete cu mâncare care se vor da de pomană.

De asemenea, nu trebuie să uite nici de cele necesare care trebuie aduse la cimitir, precum: coliva, colacul, o sticlă cu vin roșu (sfințită la biserică), două prosoape și lumânări (pentru preot și dascăl), cărbune, tămâie și tămâier, pânză albă sau față de masă nouă necesară a fi așezată peste mormânt (în funcție de tradiția locului), dar și pachete cu mâncare, colivă, colac, vin și lumânări care se vor împărți persoanelor prezente la mormânt, dar și altora.

Citește și: Urșii circulă liberi pe șoselele din România, iar turiștii se opresc să se fotografieze cu ei! Riscurile la care se expun cei care interacționează cu urșii- kanald.ro

Citește și: Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit- stirilekanald.ro

ce trebuie facut la un parastas de 7 ani
Ce se dă de pomană la parastasul de 7 ani[Sursa foto: freepik]

 

Ce se d ă de pomană la parastasul de 7 ani

Parastasul de 7 ani este cel în care, cine nu a dat de pomană haine noi, pentru cel trecut în neființă, o poate face acum. Așadar, în funcție de posibilitățile fiecăruia, pomana se va oferi celor care au într-adevăr nevoie de respectivele alimente sau haine, și nu către cei care sunt apropiați.

Astfel încât, la pomenirea de 7 ani se poate da de pomană: farfurii cu mâncare (de dulce, de post sau pește, în funcție de perioada în care este pomenirea), pahare sau căni, prosoape, lumânări, colivă, vin, colaci si haine noi.

cand se face parastas
Ce se dă de pomană la parastasul de 7 ani[Sursa foto: freepik]

Citește și: Colivă pentru Moșii de vară 2023. Gospodinele pot încerca o rețetă delicioasă de colivă pentru Sâmbăta Morților 2023Citește și:

Bazofile crescute în testele de sânge – semnificații și implicații clinice

Se face colivă de Moșii de Vară 2023? Gospodinele pot încerca o rețetă delicioasă de colivă pentru Sâmbăta Morților 2023

Vedetele din România au arătat TOT la plajă! Cele mai frumoase femei au pus pe jar fanii cu formele lor

Imagini tulburătoare cu trupul neînsuflețit al lui Andrei Versace: zăcea într-o baltă de sânge de zile bune

Momente de coşmar pentru festivalierii Electric Castle 2024: "Ne mișcăm foarte greu". Ce dificultăţi au întâmpinat

Cum l-a cunoscut Anamaria Prodan pe Ronald Gavril și care au fost reacțiile când cei doi și-au afișat relația. “Eu cred foarte mult în destin.”

În această seară, de la ora 22:30, în serialul “Vinovați de iubire”, Han, în fața unei situații tulburătoare

Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!


Cookies