Rusaliile 2023. Ce trebuie să pună gospodinele pe masă, în data de 4 iunie

Rusaliile 2023. Ce trebuie să pună gospodinele pe masă, în data de 4 iunie

Află din rândurile următoare ce tradiții și obiceiuri trebuie respectate de Rusalii în 2023.

Rusaliile este una dintre sărbătorile semnificative pentru creștinii ortodocși, având o însemnătate aparte în tradiția creștină.

Sărbătoarea Rusaliilor se prăznuiește în a cincizecea zi după Înviere, iar anul acesta creștinii ortodocși o celebrează începând cu data de 4 iunie 2023.

De Rusalii se sărbătorește Pogorârea Duhului Sfânt, iar pentru că acest eveniment s-a produs la 50 de zile după Înviere și în ziua Cincizecimii iudaice, sărbătoarea se mai numește și Cincizecimea.

Odată cu această sărbătoare se încheie ciclul pascal: Învierea, Înălțarea și Pogorârea Duhului Sfânt, cele trei momente care marchează începerea creștinismului prin formarea Bisericii. Astfel, pe lângă denumirile menționate anterior, această sărbătoare mai portă și denumirea de Duminica Mare, fiind o sărbătoare foarte importantă pentru creștinii de pretutindeni.

În funcție de zona din care fac parte creștinii, sărbătoarea Rusaliilor se întinde pe parcursul a mai multor zile. În Moldova și Transilvania creștinii sărbătoresc Rusaliile timp de 3 zile, în Muntenia și Oltenia, Rusaliile se întind pe o perioadă de 7 zile, iar în Banat durează 8 zile. La noi în țară, a doua zi după Rusalii este considerată zi liberă națională, iar astfel românii de pretutindeni beneficiază de încă o zi liberă în data de 5 iunie 2023.

Cu ocazia acestei sărbători, Biserica Ortodoxă oficializează Sfinte Liturghii și slujbe de pomenire a celor care au trecut la cele veșnice. Credincioșii vin la biserică, unde aduc ramuri de nuc sau de tei, care simbolizează limbile de foc ce s-au pogorât peste Sfinții Apostoli. Acestea vor fi sfințite și ulterior duse acasă pentru a se împodobi cu ele casele și icoanele. În credința populară se pune că odată sfințite, ramurile de nuc sau de tei au puterea de a alunga spiritele rele.

Descoperă în continuarea articolului care sunt tradițiile pe care trebuie să le respecte credincioșii pentru a fi păziți de spiritele rele și pentru a avea parte de sănătate și de ajutorul lui Dumnezeu.

Ce trebuie să pună gospodinele pe masă în ziua de Rusalii

Citește și: Sarmale în foi de viță. Un preparat tradițional, ca la mama acasă!

Citește și: Scene dureroase în casa lui Aurel Pădureanu! Cum și-a găsit artistul fiul?: „Am rămas blocat”- wowbiz.ro

Citește și: "Cum să te ameţească un om cu o prestanţă bine gândită?". Dorian Popa, atenționat de alte persoane înainte să ”bată palma” cu milionarul din Brașov. Cum l-a făcut Călin Donca să creadă că toate zvonurile sunt false- radioimpuls.ro

Ziua de Rusalii este o sărbătoare importantă pentru creștinii de pretutindeni, iar de aceea, după ce participă la Sfânta Liturghie, credincioșii vin acasă unde îi așteaptă bucate alese.

Din categoria tradițiilor și obiceiurilor care trebuie respectate în această zi, fac parte și tradițiile culinare pe care fiecare gospodină ar trebui să le cunoască.

Astfel, există un preparat special care nu trebuie să lipsească de pe masa de Rusalii.

Este vorba despre cunoscutele sărmăluțe în foi de viță. Acestea pot fi consumate împreună cu smântână și mămăliguță și constituie un preparat îndrăgit și foarte cunoscut la noi în țară.

Rugăciune de Rusalii

Citește și: Rusaliile 2023. De ce trebuie să își pună femeile leuștean, usturoi sau pelin în sân?

Rugăciune de Rusalii

Rugăciune de Rusalii

[Sursa foto: freepik]

Citește și: Imagini în premieră cu vila reamenajată din Snagov a Anamariei Prodan! Rebecca este cea care s-a ocupat de design: „Am dărâmat tot”- kanald.ro

Citește și: EXCLUSIV- O profesoară i-a rugat pe părinți să doneze banii de flori în scop caritabil: ”Am vrut să aduc o fărâmă de speranță în sufletul acestei mame”- stirilekanald.ro

Înainte de fiecare masă, creștinii rostesc rugăciunea de mulțumire adresată lui Dumnezeu pentru bucatele pe care le-au pus pe masă. În ziua de Rusalii, există o rugăciune pe care fiecare creștin trebuie să o spună pentru a avea parte de sănătate și bucurie în casă.

„Împărate Ceresc, Preabunule Mângâietorul, Duhule al adevărului, Cel ce din Tatăl mai înainte de veci purcezi și întru Fiul pururea Te odihnești; nepărtinitorule Izvor al darurilor celor dumnezeiești, pe care le împărți precum voiești; prin care și noi nemernicii ne-am sfințit și ne-am uns în ziua botezului nostru. Caută spre rugăciunea robilor Tăi, vino la noi și Te sălășluiește întru noi și curățește sufletele noastre, ca să putem a ne face locaș Preasfintei Treimi.

Așa, o Preabunule, nu Te scârbi de necurăția noastră, nici de rănile păcatelor; ci le tămăduiește pe ele cu ungerea Ta cea atotvindecătoare. Luminează mintea noastră, că să cunoaștem deșertăciunea lumii și a celor ce sunt în lume; înviază știință noastră, că neîncetat să vestească nouă ceea ce se cuvine, a face și ce se cuvine a lepăda; îndepărtează și înnoiește inima noastră, că să nu izvorască mai mult ziua și noaptea gânduri rele și pofte necuvioase. Îmblânzește trupul și stinge cu insuflarea Ta cea dătătoare de rouă văpaia patimilor, prin care se întunecă în noi Chipul cel preascump al lui Dumnezeu.

Iar duhul lenevirii, al mâhnirii, al iubirii de stăpânire și al grăirii în deșert gonește-l de la noi. Și ne da nouă duhul dragostei și al răbdării, duhul blândeții și al dreptății, că îndreptând inimile cele slăbite și genunchii, fără de lenevire să călătorim pe calea sfintelor porunci. Și așa, ferindu-ne de tot păcatul și împlinind toată dreptatea, să ne învrednicim a primi sfârșit creștinesc și nerușinat și a intră în Ierusalimul cel Ceresc, iar acolo a ne închină Ție, împreună cu Tatăl și cu Fiul, cântând în vecii vecilor: Treime Sfânta, slavă Ție!”, sura: doxologia.ro.

Rugăciune de Rusalii

Rugăciune de Rusalii

[Sursa foto: freepik]Citește și:

Rusaliile 2023. Se spală haine în această zi de sărbătoare?

Ce se dă de pomană la parastasul de 7 ani. Tradiții și obiceiuri pentru pomenirea celor trecuți în neființă

ego.ro Cea mai simplă metodă prin care scapi de praful din casă. Trucul viral care învinge mătura și aspiratorul

wowbiz.ro Ce a recunoscut Theo Rose despre fiul ei, după ce fanii au observat asta deja

radioimpuls.ro Alin Oprea, motivul real pentru care Tavi Colen nu a fost prezent la nunta sa cu Medana. Artistul a pus capăt speculațiilor: "Am considerat că e mai bine așa"

kanald2.ro „Există filmări” Răsturnare de situație în scandalul dintre Silviu Prigoană și Adriana Bahmuțeanu

kanald.ro Cum a slăbit celebra actriță Hande Ercel câte 5 kilograme pe săptămână! Ce a mâncat în fiecare zi

stirilekanald.ro UPDATE. FOTO/VIDEO. Explozie de proporții în Călimănești. 4 muncitori s-au stins din viață pe loc, după ce magistrala de gaz a sărit în aer. Autoritățile au deschis un dosar penal


Parteneri
Cookies