Rusaliile 2023. Se spală haine în această zi de sărbătoare?

Rusaliile 2023. Se spală haine în această zi de sărbătoare?

Află din rândurile următoare ce tradiții și obiceiuri trebuie respectate de Rusalii în 2023.

Rusaliile este una dintre sărbătorile semnificative pentru creștinii ortodocși, având o însemnătate aparte în tradiția creștină.

Sărbătoarea Rusaliilor se prăznuiește în a cincizecea zi după Înviere, iar anul acesta creștinii ortodocși o celebrează începând cu data de 4 iunie 2023. De Rusalii se sărbătorește Pogorârea Duhului Sfânt, iar pentru că acest eveniment s-a produs la 50 de zile după Înviere și în ziua Cincizecimii iudaice, sărbătoarea se mai numește și Cincizecimea.

Odată cu această sărbătoare se încheie ciclul pascal: Învierea, Înălțarea și Pogorârea Duhului Sfânt, cele trei momente care marchează începerea creștinismului prin formarea Bisericii.

Astfel, pe lângă denumirile menționate anterior, această sărbătoare mai portă și denumirea de Duminica Mare, fiind o sărbătoare foarte importantă pentru creștinii de pretutindeni.

În funcție de zona din care fac parte creștinii, sărbătoarea Rusaliilor se întinde pe parcursul a mai multor zile. În Moldova și Transilvania creștinii sărbătoresc Rusaliile timp de 3 zile, în Muntenia și Oltenia, Rusaliile se întind pe o perioadă de 7 zile, iar în Banat durează 8 zile.

La noi în țară, a doua zi după Rusalii este considerată zi liberă națională, iar astfel românii de pretutindeni beneficiază de încă o zi liberă în data de 5 iunie 2023.

Cu ocazia acestei sărbători, Biserica Ortodoxă oficializează Sfinte Liturghii și slujbe de pomenire a celor care au trecut la cele veșnice. Credincioșii vin la biserică, unde aduc ramuri de nuc sau de tei, care simbolizează limbile de foc ce s-au pogorât peste Sfinții Apostoli.

Acestea vor fi sfințite și ulterior duse acasă pentru a se împodobi cu ele casele și icoanele. În credința populară se pune că odată sfințite, ramurile de nuc sau de tei au puterea de a alunga spiritele rele.

Descoperă în continuarea articolului care sunt tradițiile pe care trebuie să le respecte credincioșii pentru a fi păziți de spiritele rele și pentru a avea parte de sănătate și de ajutorul lui Dumnezeu.

Nu se spală haine în ziua de Rusalii

Citește și: Ce se dă de pomană la parastasul de 7 ani. Tradiții și obiceiuri pentru pomenirea celor trecuți în neființă

Citește și: Scene dureroase în casa lui Aurel Pădureanu! Cum și-a găsit artistul fiul?: „Am rămas blocat”- wowbiz.ro

Citește și: "Cum să te ameţească un om cu o prestanţă bine gândită?". Dorian Popa, atenționat de alte persoane înainte să ”bată palma” cu milionarul din Brașov. Cum l-a făcut Călin Donca să creadă că toate zvonurile sunt false- radioimpuls.ro

Rusaliile 2023. Se spală haine în această zi de sărbătoare?

Rusaliile 2023. Se spală haine în această zi de sărbătoare?

[Sursa foto: freepik]

Sărbătoarea Rusaliilor are o însemnătate aparte atât în tradiția creștină, cât și în cea populară. Conform tradiției populare, Rusaliile sunt niște ființe fantastice, malefice, care umblă prin văzduh și provoacă mult rău oamenilor. Se spune că aceste ființe fantastice au numeroase puteri asupra oamenilor și ajung chiar să îi urâțească și să îi înnebunească pe toți cei care nu respectă aceste zile de sărbătoare.

Din punct de vedere religios, sărbătoarea Rusaliilor reprezintă Pogorârea Duhului Sfânt, o sărbătoare foarte importantă pentru creștinii de pretutindeni, care este inscripționată cu cruce roșie în calendar.

Astfel, din ambele punct de vedere le este strict interzis femeilor să spele haine în ziua de Rusalii.

Tradiții și obiceiuri de Rusalii

Citește și: Cum poți scăpa de energiile negative din casă, pentru a le aduce pe cele pozitive

Tradiții și obiceiuri de Rusalii

Tradiții și obiceiuri de Rusalii

[Sursa foto: freepik]

Citește și: Imagini în premieră cu vila reamenajată din Snagov a Anamariei Prodan! Rebecca este cea care s-a ocupat de design: „Am dărâmat tot”- kanald.ro

Citește și: EXCLUSIV- O profesoară i-a rugat pe părinți să doneze banii de flori în scop caritabil: ”Am vrut să aduc o fărâmă de speranță în sufletul acestei mame”- stirilekanald.ro

În funcție de zona din care fac parte, credincioșii respectă o serie de tradiții și obiceiuri de Rusalii.

Ierburile care te păzesc de spiritele rele

În anumite zone ale țării, în ziua de Rusalii, oamenii își pun în sân sau în buzunare leuștean, usturoi sau pelin pentru a nu fi „luați din Rusalii” sau pociți de către ființele fantastice.

Dansul Călușarilor

Călușul este un obicei care se practică de Rusalii în zona Olteniei, fiind considerat un dans tămăduitor, care aduce sănătate și noroc. În a doua zi de Rusalii, călușarii ies la colindat și merg din casă în casă pentru a alunga spiritele rele. Se spune că cei care nu vor primi în gospodăria lor călușarii pentru a dansa, vor avea parte de necazuri și supărări. Mai mult decât atât, aceștia trebuie întâmpinați cu frunze de nuc, pelin, usturoi, apă și sare, trebuie ospătați și cinstiți cu o sumă de bani după ce dansează.  

Împănatul boului

În zona Ardealului se practică un obicei de Rusalii care poartă denumirea de „Împănatul boului”. Sătenii plimbă un bou împodobit cu flori pe ulițele satului până în fața bisericii. Acolo, preotul trebuie să sfințească boul și să dea de băut sătenilor care au participat la acest obicei. La un moment dat, boul trebuie să fie eliberat, iar o tânără din sat trebuie să-l stăpânească și să ocolească o masă de trei ori. Conform tradiției, tânăra respectivă se va căsători în anul ce urmează.

Udatul nevestelor

Un alt obicei din zona Ardealului spune că în ziua de Rusalii nevestele trebuie stropite cu apă pentru a fi sănătoase și frumoase tot restul anului.

Tradiții și obiceiuri de Rusalii

Tradiții și obiceiuri de Rusalii

[Sursa foto: freepik]Citește și:

De ce se fac pomeni până la 7 ani. Ce trebuie să știe femeile despre această semnificație

Ce se face cu lumânarea de la împărtășanie. Ce tradiții trebuie să respecte femeile

ego.ro Recunoști personajul din imagine? Acum e celebru și face o țară întreagă să râdă

wowbiz.ro Ce a recunoscut Theo Rose despre fiul ei, după ce fanii au observat asta deja

radioimpuls.ro Alin Oprea, motivul real pentru care Tavi Colen nu a fost prezent la nunta sa cu Medana. Artistul a pus capăt speculațiilor: "Am considerat că e mai bine așa"

kanald2.ro „Există filmări” Răsturnare de situație în scandalul dintre Silviu Prigoană și Adriana Bahmuțeanu

kanald.ro În această seară, de la ora 20:00, la Kanal D, în serialul Prețul fericirii, Caner pus în dificultate de Ender

stirilekanald.ro UPDATE. FOTO/VIDEO. Explozie de proporții în Călimănești. 4 muncitori s-au stins din viață pe loc, după ce magistrala de gaz a sărit în aer. Autoritățile au deschis un dosar penal


Parteneri
Cookies