Maica stareță Ecaterina a explicat cum pregătește un desert inventat, atunci când ne rămân ingrediente de la alte preparate dulci.
Maica stareță Ecaterina a explicat, pentru Trinitas, cum pregătește un desert delicios, și anume o ruladă cu cremă de vanilie. Începe prin a realiza blatul, amestecă ingredientele și îl bagă la cuptor.
Ingrediente:
Blat:
- 6 albușuri
- un praf de sare
- 6 linguri de zahăr
- 4 linguri miez de nucă
- 3 linguri făină
- 1 linguriță praf de copt
- vanilie
Cremă:
- 100 g smântână
- 100 g ciocolată albă
- 100 g mascarpone
- 100 g iaurt grecesc
- un praf cafea instant
- esență de vanilie
Decor:
- glazură de caramel
- alune
“Facem o prăjitură inventată cu resturile care ne-au rămas de la eclere. Ne au rămas aceste albușuri pe care le vom folosi într-o altă rețetă. Vom face o ruladă cu cremă de vanilie. Facem blatul și atunci vom face un blat din albușuri.
Batem albușul cu puțină sare și apoi vom adăuga celelalte ingrediente rând pe rând. Batem albușul cu zahăr până se face aproape de consistența unei bezele și între timp adăugăm și vanilia burbon în aluat. Am adus albușul la consistența dorită și acum vom adăuga în ploaie făina și miezul de nucă. Pentru a amesteca, vom folosi o spatulă. Adăugăm făina puțin câte puțin, puțin praf de copt și nucă.
Cum pregătește maica Stareță crema pentru ruladă?
Între timp, cât blatul este la cuptor, maica Stareță pregătește crema de vanilie. Pune ciocolata la topit, amestecă cu esențele, iar apoi amestecă mascarpone cu iaurt grecesc și adaugă și ouă. După ce și crema este gata, scoate blatul, asamblează rulada și folosește caramel și alune pentru glazură. “Acum ne vom ocupa de cremă și anume vom pune smântâna la încălzit pentru că vrem să topim ciocolata albă. Să se încălzească smântâna și apoi adăugăm ciocolata. Acestea sunt ingredientele care ne-au rămas de la prepararea cremei pentru eclere. Și dacă tot ne-au rămas albușurile, pentru că am folosit gălbenușurile la cremă, am zis să mai facem o rețetă ca să nu le pierdem. Pregătim și ciocolata să o punem. S-a înfierbântat smântâna. Ciocolata s-a topit. Lăsăm ciocolata să se răcească, timp în care o să batem puțină brânză mascarpone cu iaurt grecesc. Cu zahărul pudră adăugăm și o esență de vanilie și vom omogeniza ușor, ușor. După ce se încorporează bine și se omogenizează iaurtul cu mascarpone, se toarnă în ploaie ciocolata albă și se bate ușor. La această rețetă, dacă nu dispuneți de ciocolată albă, puteți folosi lapte condensat îndulcit. Între timp, s-a copt și blatul de albuș. O să mergem să scoatem din cuptor. Așa arată blatul nostru. O să-l scoatem pe masă și o să-l rulăm. Punem crema pe toată suprafața. Oprim câteva linguri de cremă pentru decor. O rulăm cu atenție și pentru decor, ca să nu fie aceeași cremă, putem pune o lingură sau două de cafea instant.”, a mai adăugat aceasta.