Reteta zilei. Prajitura ardeleneasca (retete romanesti pe gustul tau)

Reteta zilei. Prajitura ardeleneasca (retete romanesti pe gustul tau)
Reteta zilei. Prajitura ardeleneasca (retete romanesti pe gustul tau)

Retetele romanesti si-au intersectat destinul cu cel al marilor culturi culinare europene.

 

Mai ales in Ardeal, unde, se pare, multe retete romanesti au fost „contaminate” cu cele ale altor popoare din Imperiul Austro-Ungar.
Azi am sa va spun o poveste dulce, din Ardeal, extrasa dintr-o scrisoare primita mai demult de la Dorina Elena Vardea, de felul ei dintr-un sat din judetul Alba:
"De mic copil mi-a placut zaharul, l-as fi pus in orice, de la tocanite la ciorbe drese cu smantana. Reteta ce urmeaza poate nu-i tocma' ardeleneasca, da' sigur tat Ardealu' o stie si a facut-o macar o data la sarbatori. E reteta ce imbie orice om in bucatarie, fie ca-i mai firav ori mai bine facut, fie ca-i copil «de tata» ori om in «tata firea» trecut prin viata si prin locuri. Nu-i greu, da e tare gustos”.
Cum se pregateste prajitura asta minunata, de mi-a dat-o in grija doamna Dorina?
Din cuibarul zburatoarelor se iau vreo 6
oua, asa, potrivite. Vreo zece linguri de zahar, vreo 4-5 mere frumoase si jumatate de kil de lapte va ajung deocamdata. Şi-un varf de cutit de sare... ca doar stiti cat de important e sa punem sarea in bucate.
Doua linguri de zahar le ardeti intr-o cratita nepretentioasa, de fonta. Pana se topeste minunea dulce a naturii, luati ouale si le bateti cu zahar, nici prea incet, dar nici prea iute, asa, cat sa fie armonie.
Dupa ce incepe sa se inchege, puneti laptele, tot cate un pic, si amestecati bine. Cand zaharul s-a topit si incepe a se intinde timid pe tot fundul cratitei, stingeti focul si apucati a invarti oala ca zaharul sa se prelinga si pe margini.
Afla pe ANTENA SATELOR modul de preparare al acestei delicioase retete romanesti.

Mai ales in Ardeal, unde, se pare, multe retete romanesti au fost „contaminate” cu cele ale altor popoare din Imperiul Austro-Ungar. 



Azi am sa va spun o poveste dulce, din Ardeal, extrasa dintr-o scrisoare primita mai demult de la Dorina Elena Vardea, de felul ei dintr-un sat din judetul Alba:"De mic copil mi-a placut zaharul, l-as fi pus in orice, de la tocanite la ciorbe drese cu smantana. Reteta ce urmeaza poate nu-i tocma' ardeleneasca, da' sigur tat Ardealu' o stie si a facut-o macar o data la sarbatori.
E reteta ce imbie orice om in bucatarie, fie ca-i mai firav ori mai bine facut, fie ca-i copil «de tata» ori om in «tata firea» trecut prin viata si prin locuri. Nu-i greu, da e tare gustos”.

Cum se pregateste prajitura asta minunata, de mi-a dat-o in grija doamna Dorina?

Din cuibarul zburatoarelor se iau vreo 6 oua, asa, potrivite. Vreo zece linguri de zahar, vreo 4-5 mere frumoase si jumatate de kil de lapte va ajung deocamdata.
Şi-un varf de cutit de sare... ca doar stiti cat de important e sa punem sarea in bucate.

Doua linguri de zahar le ardeti intr-o cratita nepretentioasa, de fonta. Pana se topeste minunea dulce a naturii, luati ouale si le bateti cu zahar, nici prea incet, dar nici prea iute, asa, cat sa fie armonie. Dupa ce incepe sa se inchege, puneti laptele, tot cate un pic, si amestecati bine. Cand zaharul s-a topit si incepe a se intinde timid pe tot fundul cratitei, stingeti focul si apucati a invarti oala ca zaharul sa se prelinga si pe margini.

Afla pe ANTENA SATELOR modul de preparare al acestei delicioase retete romanesti.

 

Citește și: Horoscopul pentru ziua de marți, 30 decembrie 2025: Semnul zodiacal care are nevoie de ajutor să termine un proiect, dar refuză să îl ceară- kanald.ro

Citește și: Crimă șocantă de Crăciun! Un bărbat de 36 de ani, ucis într-un scandal cu peste 20 de persoane. Victima a fost lovită în zona capului de 4 persoane, inclusiv un minor de 14 ani, pe care nu îi cunoștea- stirilekanald.ro



Citește și:

Tapioca: ce este și cum poate fi utilizată în bucătărie

Andreea Marin, despre cum este să crești un copil în zilele noastre. Cu ce a înlocuit vedeta tehnologia pentru fiica ei: “Toate astea nu poți să le înveți de pe ecranul unui computer.”

Ce trebuie să faci neapărat în 2025, în funcție de zodie! Mai ai doar câteva zile la dispoziție

Boala cu care a fost diagnosticat Ion Drăgan. Artistul ar fi trecut prin mai multe operații dificile

CINE ESTE PERSOANA care face dezvăluiri sfâșietoare despre Ion Drăgan? Au vorbit cu puțin timp înainte ca artistul să moară... iar acum rupe tăcerea: "Mi-a mărturisit că...". Ca să nu existe loc de interpretări, momentul CONVERSAȚIEI a fost făcut public

Este Jorge un bărbat gelos? Care a fost cea mai mare minciună pe care a spus-o pentru dragoste: “Toți erau bogați, eu eram singurul care avea 0 lei.”

La ce concluzie au ajuns Robert și Lia după camera roșie. Cum va reacționa Filip: ,,Ești îndrăgostită”

A murit cunoscutul om de afaceri gălățean, Corneliu Istrate


Video
Clipul zilei pe kfetele.ro
Cookies