Reteta zilei de vineri. Inghetata de casa (ca in vremea lui Bacalbasa)

Reteta zilei de vineri. Inghetata de casa (ca in vremea lui Bacalbasa)
Reteta zilei de vineri. Inghetata de casa (ca in vremea lui Bacalbasa)

Pe la anul 1930, "cand era (stra)bunica fata", prin bucatariile caselor cu staif din centru, ori prin gospodariile mai rasarite de la mahala, inghetata se pregatea... la ciubar.

 

Da, da, ati auzit bine. Şi ca este asa, ne-a lasat marturie scrisa publicistul si "gurmandul de geniu" Constantin Bacalbasa, in a sa "Dictatura gastronomica" (la reeditarea careia m-am invrednicit intr-o vara trecuta). Pentru deliciul textului (si-al inghetatei) va dau si eu reteta bacalbasiana (de-o fi existand cuvantul!- de nu, il inventam noi).
"Pune intr-o tingire sau cratita bine smaltuita un litru de lapte si o jumatate de baston de vanilie, 375 g zahar, 7 galbenusuri. Amesteca totul, pune la foc si amesteca mereu cu o lingura de lemn, ca sa nu se taie pana incepe a se ingrosa (cand incepe a face bobite pe deasupra, desart-o in castron); lasa sa se raceasca, pune in sorbetiera, acopera cu capacul ei (sa nu o umpli). Asezi sorbetiera intr-un ciubar cu gheata si sare si incepi a invarti.
Citeste reteta mai departe pe ANTENA SATELOR.

Da, da, ati auzit bine. Şi ca este asa, ne-a lasat marturie scrisa publicistul si "gurmandul de geniu" Constantin Bacalbasa, in a sa "Dictatura gastronomica" (la reeditarea careia m-am invrednicit intr-o vara trecuta). Pentru deliciul textului (si-al inghetatei) va dau si eu reteta bacalbasiana (de-o fi existand cuvantul!- de nu, il inventam noi).

"Pune intr-o tingire sau cratita bine smaltuita un litru de lapte si o jumatate de baston de vanilie, 375 g zahar, 7 galbenusuri.

Amesteca totul, pune la foc si amesteca mereu cu o lingura de lemn, ca sa nu se taie pana incepe a se ingrosa (cand incepe a face bobite pe deasupra, desart-o in castron); lasa sa se raceasca, pune in sorbetiera, acopera cu capacul ei (sa nu o umpli). Asezi sorbetiera intr-un ciubar cu gheata si sare si incepi a invarti. 

Citeste reteta mai departe pe ANTENA SATELOR.

 



Citește și:

Tapioca: ce este și cum poate fi utilizată în bucătărie

(P) Arsurile și greața nu dispar de la sine! Când este momentul să mergi la gastroenterolog

PONT: Stilul vestimentar pe care îl folosești, dar nu știi aceste detalii

Ce a apărut în locul in care Mălina Guler și-a dat ultima suflare. Ipoteze șocante circulă pe internet: „Ar fi căzut 15-20 de persoane din acel bloc… au mai murit 3”

Edi, primele declarații după ce a fost eliminat din „Casa Iubirii”! CE A PUTUT să spună fostul concurent despre Moldo și Dorobanțu abia după ce a plecat acasă: „O să rămân în relații bune cu amândoi probabil. Nu am rămas certat cu nimeni”

Alina Sorescu, copleșită de emoții, în cadrul emisiunii „În Oglindă”. Cine a salvat-o după divorț: „Acum mă simt în acel punct”

EXCLUSIV INTERVIU Alina Sorescu, pregătită să o ia de la zero în 2026! Artista ne-a dezvăluit unde își va petrece sărbătorile!

Tragedie într-o școală din Rusia. Un elev de 10 ani a fost ucis de un coleg de 15 ani. Criminalul a filmat atacul


Video
Clipul zilei pe kfetele.ro
Cookies