De multe ori, ne intrebam, cand vine vorba de retete romanesti, cat de mult s-au lasat influentati romanii de nationalitatile conlocuitoare.
Un exemplu de retete romanesti adoptate de toate comunitatile etnice dintr-un areal este si cel pe care vi-l propun azi.
Inainte de a se numi Rimetea, satul a purtat alte trei nume, care amintesc de cele trei etnii ce sunt legate de istoria lui. Trascau i s-a spus imediat dupa Marea Unire, facandu-se referire la Muntii Trascaului, ce se afla in apropiere. Aceeasi referinta o are si numele unguresc: Torocko. In germana, i s-a spus Eisenburg. Iar aceasta denumire aminteste de radacinile austriece (localitatea Eisenwurzen) si germane ale vechilor locuitori, veniti aici in 1350, pentru a lucra la minele de fier.
Localitatea este insa mult mai batrana. Inca din timpul romanilor (106-274), zona a fost populata; o dovedesc monezile romane din timpul imparatilor Antoninus Pius si Maximinus Thrax, pe vremea carora s-au deschis primele exploatari miniere. De altfel, dupa unele surse, insusi numele Muntelui Trascau (si, evident, al localitatii) vine de la imparatul Maximinus Thrax. "Thrax"- "Trascau".
Reteta pe care v-o propun nu poate fi fixata exact in timp si e sigur ca toate cele trei etnii legate de istoria locului si-au insusit-o.
Cum se prepara?
Se pune la fiert in apa rece zarzavat foarte mult: morcov, patrunjel, telina, ceapa, cartofi, piper boabe, un catel (sau doi) de usturoi.
Afla de pe ANTENA SATELOR detaliile de preparare ale acestei retete romanesti.