Reteta zilei de miercuri. Supa de gaina cu taitei de casa, ca la Rimetea (retete romanesti pe gustul tau)


De multe ori, ne intrebam, cand vine vorba de retete romanesti, cat de mult s-au lasat influentati romanii de nationalitatile conlocuitoare.

 

Un exemplu de retete romanesti adoptate de toate comunitatile etnice dintr-un areal este si cel pe care vi-l propun azi.
Inainte de a se numi Rimetea, satul a purtat alte trei nume, care amintesc de cele trei etnii ce sunt legate de istoria lui. Trascau i s-a spus imediat dupa Marea Unire, facandu-se referire la Muntii Trascaului, ce se afla in apropiere. Aceeasi referinta o are si numele unguresc: Torocko. In germana, i s-a spus Eisenburg. Iar aceasta denumire aminteste de radacinile austriece (localitatea Eisenwurzen) si germane ale vechilor locuitori, veniti aici in 1350, pentru a lucra la minele de fier.
Localitatea este insa mult mai batrana. Inca din timpul romanilor (106-274), zona a fost populata; o dovedesc monezile romane din timpul imparatilor Antoninus Pius si Maximinus Thrax, pe vremea carora s-au deschis primele exploatari miniere. De altfel, dupa unele surse, insusi numele Muntelui Trascau (si, evident, al localitatii) vine de la imparatul Maximinus Thrax. "Thrax" - "Trascau".
Reteta pe care v-o propun nu poate fi fixata exact in timp si e sigur ca toate cele trei etnii legate de istoria locului si-au insusit-o.
Cum se prepara?
Se pune la fiert in apa rece zarzavat foarte mult: morcov, patrunjel, telina, ceapa, cartofi, piper boabe, un catel (sau doi) de usturoi.
Afla de pe ANTENA SATELOR detaliile de preparare ale acestei retete romanesti.

Un exemplu de retete romanesti adoptate de toate comunitatile etnice dintr-un areal este si cel pe care vi-l propun azi.

Inainte de a se numi Rimetea, satul a purtat alte trei nume, care amintesc de cele trei etnii ce sunt legate de istoria lui. Trascau i s-a spus imediat dupa Marea Unire, facandu-se referire la Muntii Trascaului, ce se afla in apropiere. Aceeasi referinta o are si numele unguresc: Torocko. In germana, i s-a spus Eisenburg. Iar aceasta denumire aminteste de radacinile austriece (localitatea Eisenwurzen) si germane ale vechilor locuitori, veniti aici in 1350, pentru a lucra la minele de fier. 

Localitatea este insa mult mai batrana. Inca din timpul romanilor (106-274), zona a fost populata; o dovedesc monezile romane din timpul imparatilor Antoninus Pius si Maximinus Thrax, pe vremea carora s-au deschis primele exploatari miniere. De altfel, dupa unele surse, insusi numele Muntelui Trascau (si, evident, al localitatii) vine de la imparatul Maximinus Thrax. "Thrax" - "Trascau". 

Reteta pe care v-o propun nu poate fi fixata exact in timp si e sigur ca toate cele trei etnii legate de istoria locului si-au insusit-o.

Cum se prepara?

Se pune la fiert in apa rece zarzavat foarte mult: morcov, patrunjel, telina, ceapa, cartofi, piper boabe, un catel (sau doi) de usturoi. 

Afla de pe ANTENA SATELOR detaliile de preparare ale acestei retete romanesti.

 


Clipul zilei pe KANALD.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Informatiile zilei

Sunt bolnavi de COVID-19, dar se plimbă în voie pe litoral. Informații de ultim moment

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Cooking
Parteneri