O vara asa, ca aceasta de-acum. Si-un "dor de duca" prin tara, cautand oameni, intamplari si retete noi, care sa-mi descopere lumi fabuloase.
O duminica implinita in rugaciune la Manastirea Sucevita si de acolo drum deschis prin ploaia varatica, printre satele bucovinene, spre Vicovu de Sus, unde aveam sa adastam doua zile. Sa ne "hodinim" (cum e vorba locului), dupa lungul "circuit culinar" pe care il dedicasem Bucovinei.
Acolo, in casa la tusa Maria- strassnica gazdoaie, la aproape sapte decenii (cat avea pe atunci), rumena in obraji cum ii focul si apriga precum acesta cand era vorba de gospodaria ei, dar moale si blanda cum e caldura lui in serile de iarna-, ei, bine, acolo am invatat a face paine din cartofi, dulce si plina la gust si atat de potrivita cu felurile de mancare ce ne erau puse dinainte la masa: bors gatit ca-n Bucovina, cu hribi si... mujdei de usturoi, sarmale cu urda si smantana, o tocana ca-n obcini (din carne de vaca si de porc, ardei, usturoi si smantana si altele, dupa gustul oamenilor de acolo).Painea o pregatise, sub indrumarea tusii, fiica-sa, Marisica (ii scriu numele astfel, ca sa respect pronuntia din zona), dintr-un kilogram de cartofi (de Suceava), doua linguri cu zahar, doua kilograme de faina de grau, 100 g drojdie de bere, un litru si jumatate de apa calda si o lingura cu sare grunjoasa.
Citeste reteta pe ANTENA SATELOR.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro