Reteta zilei de miercuri. Cotlete sau fileuri de lufar în sos de vin alb


Pasiunea mea pentru lufar (Pomatomus Saltatrics) a inceput cu o saramura, intr-o taverna la malul Marii Negre.

 

Dupa ce mancasem (si invatasem cum se prepara) saramura de crap, gatita in tot felul - de la cele cu pestele copt in solzi, pe stratul fierbinte de sare, pana la saramura "de regim", cu pestele fript pe gratar si zeama abia sarata, pregatita separat - credeam ca felul asta de mancare nu mai are secrete pentru mine. Ei bine, ma inselam! Neam indepartat al crapului, lufarul, cel mai agresiv rapitor din Marea Neagra - ca si cenacopul, fratele sau mai mic - mi-a aratat ca exista ceva inca mai bun pe lume.
Dar nu despre saramura o sa vorbim azi, ci despre un alt preparat care are ca ingredient de baza lufarul (sau cenacopul, dupa preferinta, in functie de cum il gasesti la cherhana, adus din navoadele pescarilor). Cotlete sau fileuri de lufar in sos de vin alb. O minunatie!
Pentru asta, se aleg pestii mai mari de o jumatate de kilogram, din care se pot taia cotlete frumoase, groase de doi centimetri, sau fileuri. Sa zicem ca aveti 600 g de peste. Mai aveti nevoie de 6 cepe de marime potrivita, 6 rosii descojite, 100 ml vin alb (sec), doua linguri cu faina alba, trei linguri cu ulei de masline, o bucatica dintr-un pistil de sofran (condiment scump si rafinat), cateva fire de cimbru proaspat, o foaie de dafin, sare si piper.
Citeşte reţeta pe ANTENA SATELOR.

Dupa ce mancasem (si invatasem cum se prepara) saramura de crap, gatita in tot felul - de la cele cu pestele copt in solzi, pe stratul fierbinte de sare, pana la saramura "de regim", cu pestele fript pe gratar si zeama abia sarata, pregatita separat - credeam ca felul asta de mancare nu mai are secrete pentru mine. Ei bine, ma inselam! Neam indepartat al crapului, lufarul, cel mai agresiv rapitor din Marea Neagra - ca si cenacopul, fratele sau mai mic - mi-a aratat ca exista ceva inca mai bun pe lume.

Dar nu despre saramura o sa vorbim azi, ci despre un alt preparat care are ca ingredient de baza lufarul (sau cenacopul, dupa preferinta, in functie de cum il gasesti la cherhana, adus din navoadele pescarilor). Cotlete sau fileuri de lufar in sos de vin alb. O minunatie!

Pentru asta, se aleg pestii mai mari de o jumatate de kilogram, din care se pot taia cotlete frumoase, groase de doi centimetri, sau fileuri. Sa zicem ca aveti 600 g de peste. Mai aveti nevoie de 6 cepe de marime potrivita, 6 rosii descojite, 100 ml vin alb (sec), doua linguri cu faina alba, trei linguri cu ulei de masline, o bucatica dintr-un pistil de sofran (condiment scump si rafinat), cateva fire de cimbru proaspat, o foaie de dafin, sare si piper. 

Citeşte reţeta pe ANTENA SATELOR.

 


Clipul zilei pe KANALD.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Divertisment

Ramona şi Livian de la Puterea Dragostei, cuplul anului în sezonul al treilea?! Declaraţiile halucinante ale frumoasei blonde!

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Cooking
Parteneri