Reteta zilei de miercuri. Cornulete fragede, cu osanza

Reteta zilei de miercuri. Cornulete fragede, cu osanza

Ai nevoie musai de cele mai curate ingrediente romanesti, daca vrei sa gatesti... retete romanesti! De-aceea am si pornit in cautarea lor.

 

Iar cum Tata Lice, bihoreanul ratacit in Muntii Buzaului, a pus deoparte la Ignat, cand a taiat godaceii de la Chiojdu, si ceva osanzica... grasime fina, numai buna de pregatit din ea... prajiturici, aceasta e directia potrivita. Orice gospodina priceputa stie ca nu se compara nici cel mai bun unt cu untura obtinuta din osanza topita la vremea ei (in dechemvrie) si pusa la pastrare in borcane curate, la rece.
Cum spuneam, stiu de unde pot lua cea mai fina osanza pentru cofeturile iernii acesteia rasfatate si n-am sa preget sa pregatesc chiar zilele astea cornuletele fragede, dupa reteta bunicii. Şi cum obisnuiesc sa-mpartasesc toate minunile culinare cu domniile voastre, v-o daruiesc si dumneavoastra, cu cantitati si cu secrete.
Ai trebuinta de o jumatate de kilogram de faina de grau din cea buna, cernuta proaspat ca sa fie afanata, si de un borcan de 400 g cu untura din osanza.
Îti mai trebuie 100 g zahar pudra si un plic de vanilie, un ou si drojdie de bere cat o nuca, un sfert de litru de lapte, dulceata sau gem pentru umplutura, sare.
Osanza, daca-i proaspata, se va da de doua ori prin masina de tocat. Daca e topita, poate fi folosita ca atare. Se amesteca 300 g osanza cu 100 g faina si se lasa deoparte (nu se va da la rece). Restul de osanza si de faina se amesteca bine cu laptele, drojdia, oul si sarea facandu-se un aluat mai moale, care se lasa la dospit. Cand aluatul a crescut, se niveleaza cu sucitorulo foaie peste care se intinde din amestecul de faina si osanza pus deoparte, mai nainte. Se impatureste foaia in patru si se da la rece un sfert de ceas, dupa care se scoate si se repeta operatia.
Se va face asta de 4-5 ori.
Citeste continuarea AICI.

Iar cum Tata Lice, bihoreanul ratacit in Muntii Buzaului, a pus deoparte la Ignat, cand a taiat godaceii de la Chiojdu, si ceva osanzica... grasime fina, numai buna de pregatit din ea... prajiturici, aceasta e directia potrivita. Orice gospodina priceputa stie ca nu se compara nici cel mai bun unt cu untura obtinuta din osanza topita la vremea ei (in dechemvrie) si pusa la pastrare in borcane curate, la rece.

Cum spuneam, stiu de unde pot lua cea mai fina osanza pentru cofeturile iernii acesteia rasfatate si n-am sa preget sa pregatesc chiar zilele astea cornuletele fragede, dupa reteta bunicii. Şi cum obisnuiesc sa-mpartasesc toate minunile culinare cu domniile voastre, v-o daruiesc si dumneavoastra, cu cantitati si cu secrete.

Ai trebuinta de o jumatate de kilogram de faina de grau din cea buna, cernuta proaspat ca sa fie afanata, si de un borcan de 400 g cu untura din osanza. Îti mai trebuie 100 g zahar pudra si un plic de vanilie, un ou si drojdie de bere cat o nuca, un sfert de litru de lapte, dulceata sau gem pentru umplutura, sare.

Osanza, daca-i proaspata, se va da de doua ori prin masina de tocat. Daca e topita, poate fi folosita ca atare. Se amesteca 300 g osanza cu 100 g faina si se lasa deoparte (nu se va da la rece). Restul de osanza si de faina se amesteca bine cu laptele, drojdia, oul si sarea facandu-se un aluat mai moale, care se lasa la dospit. Cand aluatul a crescut, se niveleaza cu sucitorulo foaie peste care se intinde din amestecul de faina si osanza pus deoparte, mai nainte. Se impatureste foaia in patru si se da la rece un sfert de ceas, dupa care se scoate si se repeta operatia. Se va face asta de 4-5 ori.

Citeste continuarea AICI.

 

Citește și: Horoscopul pentru ziua de marți, 30 decembrie 2025: Semnul zodiacal care are nevoie de ajutor să termine un proiect, dar refuză să îl ceară- kanald.ro

Citește și: Crimă șocantă de Crăciun! Un bărbat de 36 de ani, ucis într-un scandal cu peste 20 de persoane. Victima a fost lovită în zona capului de 4 persoane, inclusiv un minor de 14 ani, pe care nu îi cunoștea- stirilekanald.ro



Citește și:

Tapioca: ce este și cum poate fi utilizată în bucătărie

Ce semne ar fi prevestit tragedia care s-a întâmplat cu Ion Drăgan și ce au observat internauții în ultimele fotografii cu el, din preajma sărbătorilor: “Pământiu...prevestea infarct.”

Ce trebuie să faci neapărat în 2025, în funcție de zodie! Mai ai doar câteva zile la dispoziție

Boala cu care a fost diagnosticat Ion Drăgan. Artistul ar fi trecut prin mai multe operații dificile

Ultimul mesaj postat de Ion Drăgan înainte să moară. Ce a vrut să transmită, de fapt, artistul în ultima sa postare. CONFESIUNEA lasă fanii fără suflare

Cum arată Crăciunul pentru Mariana Moculescu și ce dorințe are pentru anul 2026: „Viața se poate schimba brusc.”

La ce concluzie au ajuns Robert și Lia după camera roșie. Cum va reacționa Filip: ,,Ești îndrăgostită”

A murit cunoscutul om de afaceri gălățean, Corneliu Istrate