Reteta zilei de marti. Ciorba taraneasca

Reteta zilei de marti. Ciorba taraneasca

Intaia oara, sintagma "bucatarie romaneasca" o intalnim la un autor de carti de bucate din deceniul sapte al veacului al XIX-lea, Christ Ionnin, din Bucuresti.

 

Nu e, la propriu, o carte, ci mai mult o brosurica in care sunt mancaruri pe placul romanilor.
La numai un deceniu distanta, ceva mai la nord, in Brasov, un librar sas, J.C. Hintz, isi romanizeaza numele si scrie de dragul megiesilor lui (romani, dar si germani, si maghiari) o carte numita "Bucatareasa nationala".
Constantin Bacalbasa, in "Dictatura gastronomica. 1501 feluri de mancari" (editia initiala- 1935, Editura Universul; reeditata in 2009 la Editura Cartex), are si el cateva sute de retete romanesti, risipite printre alte cateva sute "de imprumut".
Cateodata, asa cum se intampla la capitolul "zemurilor", face diferenta mai clar: "Supele noastre", "Supe straine"... Prin "supele noastre", jurnalistul si gurmandul Bacalbasa intelege indeosebi ciorbe si borsuri, adica "supele acre", care scot in evidenta gastronomia noastra traditionala.
O ciorba taraneasca, dupa indicatiille lui, se face astfel:
Citeste reteta pe ANTENA SATELOR.

Nu e, la propriu, o carte, ci mai mult o brosurica in care sunt mancaruri pe placul romanilor.La numai un deceniu distanta, ceva mai la nord, in Brasov, un librar sas, J.C. Hintz, isi romanizeaza numele si scrie de dragul megiesilor lui (romani, dar si germani, si maghiari) o carte numita "Bucatareasa nationala".

Constantin Bacalbasa, in "Dictatura gastronomica. 1501 feluri de mancari" (editia initiala- 1935, Editura Universul; reeditata in 2009 la Editura Cartex), are si el cateva sute de retete romanesti, risipite printre alte cateva sute "de imprumut".

Cateodata, asa cum se intampla la capitolul "zemurilor", face diferenta mai clar: "Supele noastre", "Supe straine"... Prin "supele noastre", jurnalistul si gurmandul Bacalbasa intelege indeosebi ciorbe si borsuri, adica "supele acre", care scot in evidenta gastronomia noastra traditionala.

O ciorba taraneasca, dupa indicatiille lui, se face astfel:

Citeste reteta pe ANTENA SATELOR.

 



Citește și:

Tapioca: ce este și cum poate fi utilizată în bucătărie

Doliu în prima zi de Crăciun, în lumea folclorului din România! Ion Drăgan a murit!

Ce trebuie să faci neapărat în 2025, în funcție de zodie! Mai ai doar câteva zile la dispoziție

Doliu în lumea folclorului din România! Ion Drăgan a murit chiar în prima zi de Crăciun

Ion Drăgan a murit în prima zi de Crăciun. Ce s-a întâmplat cu artistul în ultimele ore: "Muzica populară românească a pierdut un mare nume, un artist dedicat și un om care a trăit prin și pentru cântec"

O bunicuță a sfâșiat inimile de sărbători. Lecția importantă oferită de un grup de colindători care au ajuns la poarta ei

Mama Veronicăi intră în „Casa iubirii” să-l cunoască pe Ahmed! Aflați cum va reacționa concurenta în ediția de joi, 25 decembrie, difuzată de la 10:00 și 16:30, la Kanal D

Explozie pe Autostrada A1! Un camion plin cu GPL a sărit în aer după un accident cu un TIR. Imagini șocante