Reteta zilei de marti. Ciorba taraneasca

Reteta zilei de marti. Ciorba taraneasca
Reteta zilei de marti. Ciorba taraneasca

Intaia oara, sintagma "bucatarie romaneasca" o intalnim la un autor de carti de bucate din deceniul sapte al veacului al XIX-lea, Christ Ionnin, din Bucuresti.

 

Nu e, la propriu, o carte, ci mai mult o brosurica in care sunt mancaruri pe placul romanilor.
La numai un deceniu distanta, ceva mai la nord, in Brasov, un librar sas, J.C. Hintz, isi romanizeaza numele si scrie de dragul megiesilor lui (romani, dar si germani, si maghiari) o carte numita "Bucatareasa nationala".
Constantin Bacalbasa, in "Dictatura gastronomica.
1501 feluri de mancari" (editia initiala- 1935, Editura Universul; reeditata in 2009 la Editura Cartex), are si el cateva sute de retete romanesti, risipite printre alte cateva sute "de imprumut".
Cateodata, asa cum se intampla la capitolul "zemurilor", face diferenta mai clar: "Supele noastre", "Supe straine"... Prin "supele noastre", jurnalistul si gurmandul Bacalbasa intelege indeosebi ciorbe si borsuri, adica "supele acre", care scot in evidenta gastronomia noastra traditionala.
O ciorba taraneasca, dupa indicatiille lui, se face astfel:
Citeste reteta pe ANTENA SATELOR.

Nu e, la propriu, o carte, ci mai mult o brosurica in care sunt mancaruri pe placul romanilor.La numai un deceniu distanta, ceva mai la nord, in Brasov, un librar sas, J.C. Hintz, isi romanizeaza numele si scrie de dragul megiesilor lui (romani, dar si germani, si maghiari) o carte numita "Bucatareasa nationala".



Constantin Bacalbasa, in "Dictatura gastronomica. 1501 feluri de mancari" (editia initiala- 1935, Editura Universul; reeditata in 2009 la Editura Cartex), are si el cateva sute de retete romanesti, risipite printre alte cateva sute "de imprumut".

Cateodata, asa cum se intampla la capitolul "zemurilor", face diferenta mai clar: "Supele noastre", "Supe straine"... Prin "supele noastre", jurnalistul si gurmandul Bacalbasa intelege indeosebi ciorbe si borsuri, adica "supele acre", care scot in evidenta gastronomia noastra traditionala.
O ciorba taraneasca, dupa indicatiille lui, se face astfel:

Citeste reteta pe ANTENA SATELOR.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

 



Citește și:

Tapioca: ce este și cum poate fi utilizată în bucătărie

Aceste 3 semne zodiacale trebuie să aibă grijă la carieră, în ultima săptămână din luna mai

Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO

L-am găsit!! Cine este SPP-istul lui Nicușor Dan, care a rupt inima femeilor pe rețelele de socializare: "Noroc cu domnul Președinte..." | EXCLUSIV

Alin Oprea, mărturisiri sfâșietoare despre copiii lui. Artistul nu i-a mai văzut de patru ani: „Sunt ai mei și îi iubesc la fel de mult ca înainte”

Recalcularea pensiilor, tot mai așteptată. Ce trebuie să știe pensionarele despre sistemul de calcul

Dan Negru, mesaj emoționant despre Benone Sinulescu: „Am fost un prost. Iartă-mă!”

Cine a răpit-o pe Denisa Maria, de fapt! Bombă în cazul româncei de 30 de ani dispărută fără urmă din Italia


Video
Clipul zilei pe kfetele.ro
Cookies