Reteta zilei de luni. Cozonac ardelenesc cu nuca (retete romanesti pe gustul tau)


N-a mai ramas decat o frantura de timp pana la Craciun, pe care trebuie sa-l intampinam cu retete romanesti.

 

Si cum Craciun, acasa, nu se poate fara un cozonac... pregatit in casa, adaugati in caietul de retete si pe aceasta, de Cozonac ardelenesc cu nuca.
Un kilogram de faina de patisserie, 4 oua, doua galbenusuri, 500 ml lapte, 50 g drojdie de bere, 150 g unt sau 200 ml ulei, 200 g zahar tos, vanilie, coaja rasa de lamaie, o jumatate de lingurita de sare fina. Pentru umplutura: 300 g miez de nuca, doua albusuri, 100 g zahpr tos, 100 g rahat.
Toate ingredientele se aduc in bucatarie din seara zilei precedente – cozonacul se prepara numai cu ingrediente acomodate la temperature camerei. Drojdia se lichefiaza cu o lingura de zahar si se dizolva in putin lapte caldut. Se presara putina faina si se bate cu telul, dupa care se lasa sa dospeasca o jumatate de ora, la loc cald. Se dizolva zaharul in lapte, se adauga apoi sarea, trei oua si cele doua galbenusuri si se bate cu telul compozitia ca sa se omogenizeze. Se toarna peste faina – se framanta intr-un lighean foarte adanc -, se adauga drojdia si aromele si se incepe framantatul. Cand aluatul este destul de moale si flexibil, incepe sa se adauge untul topit (sau uleiul), incorporandu-l putin cate putin. Se considera ca aluatul s-a framantat indeajuns atunci cand incepe sa faca basicute si se desprinde usor de pe maini si de pe peretii vasului. Se acopera cu un servet curat, apoi cu o patura usoara, ca sa ii tina de cald si sa il fereasca de curenti, si se lasa sa dospeasca cel putin 3 ore.
Din acest aluat fie se taie bucati care se fac sul, se impletesc si se pun in tava, fie se umplu cu nuca. Pentru umplutura, albusurile se bat spuma cu zaharul, apoi se incorporeaza nucile macinate si rahatul taiat in bucati mici. Aluatul se imparte in doua. Se ia prima bucata si se intinde pe planseta de lemn presarata cu faina. Se pune pe ea, din belsug, umplutura de nuca, se ruleaza si se asaza in forme unse cu unt, lasandu-se la crescut timp de 20 de minute.
Citeste continuarea AICI.

Si cum Craciun, acasa, nu se poate fara un cozonac... pregatit in casa, adaugati in caietul de retete si pe aceasta, de Cozonac ardelenesc cu nuca.

Un kilogram de faina de patisserie, 4 oua, doua galbenusuri, 500 ml lapte, 50 g drojdie de bere, 150 g unt sau 200 ml ulei, 200 g zahar tos, vanilie, coaja rasa de lamaie, o jumatate de lingurita de sare fina. Pentru umplutura: 300 g miez de nuca, doua albusuri, 100 g zahpr tos, 100 g rahat.

Toate ingredientele se aduc in bucatarie din seara zilei precedente – cozonacul se prepara numai cu ingrediente acomodate la temperature camerei. Drojdia se lichefiaza cu o lingura de zahar si se dizolva in putin lapte caldut. Se presara putina faina si se bate cu telul, dupa care se lasa sa dospeasca o jumatate de ora, la loc cald. Se dizolva zaharul in lapte, se adauga apoi sarea, trei oua si cele doua galbenusuri si se bate cu telul compozitia ca sa se omogenizeze. Se toarna peste faina – se framanta intr-un lighean foarte adanc -, se adauga drojdia si aromele si se incepe framantatul. Cand aluatul este destul de moale si flexibil, incepe sa se adauge untul topit (sau uleiul), incorporandu-l putin cate putin. Se considera ca aluatul s-a framantat indeajuns atunci cand incepe sa faca basicute si se desprinde usor de pe maini si de pe peretii vasului. Se acopera cu un servet curat, apoi cu o patura usoara, ca sa ii tina de cald si sa il fereasca de curenti, si se lasa sa dospeasca cel putin 3 ore.

Din acest aluat fie se taie bucati care se fac sul, se impletesc si se pun in tava, fie se umplu cu nuca. Pentru umplutura, albusurile se bat spuma cu zaharul, apoi se incorporeaza nucile macinate si rahatul taiat in bucati mici. Aluatul se imparte in doua. Se ia prima bucata si se intinde pe planseta de lemn presarata cu faina. Se pune pe ea, din belsug, umplutura de nuca, se ruleaza si se asaza in forme unse cu unt, lasandu-se la crescut timp de 20 de minute.

Citeste continuarea AICI.

 


Clipul zilei pe KANALD.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Pentru tine

Proprietățile miraculoase ale afinului

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Cooking
Parteneri