Reteta zilei de joi. Sarmale cu urda, in frunze de sfecla

Reteta zilei de joi. Sarmale cu urda, in frunze de sfecla
Reteta zilei de joi. Sarmale cu urda, in frunze de sfecla

Am spus-o - si o voi repeta mereu - nu de la turci au invatat romanii a pregati sarmale (ori alte gustoase retete romanesti)!

 

Ce ne deosebeste, poate, de alte popoare este apetenţa pe care o au ceilalti de a-si promova cu orice chip preparatele tradiţionale, dintre cele mai simple, de a apasa pe nota locala, in toate meniurile si la toate evenimentele, in vreme ce noi nu stim cum sa mai spunem ca nu avem nimic al nostru in bucatarie, ca totul e imprumutat, adus de prin vecini – de parca pana sa vina peste noi romanii, cumanii, turcii si alte neamuri, stramosii nostri au murit de foame.
Cheia dilemelor noastre, am spus-o adeseori, sta in deslusirea (logica) a trecutului. Am spus-o si alta data, o repet, e o imensa greseala sa tot spunem ca am luat sarmalele de la turci, cata vreme ei insisi marturisesc ca le-au imprumutat de la bizantini – cu care, apropo, noi am fost in contact un mileniu, iar cu turcii doar jumatate din acest timp. Simpla etimologie a cuvantului “sarma” nu este suficienta pentru a trece preparatul in contul turcilor.
La o cercetare atenta, vom intalni pe teritoriul Romaniei peste 20 de alte denumiri pentru sarmale, cu etimologii dinainte de intrarea turcilor in spaţiul balcanic. Dar asta este alta poveste.
Iata, dar, si aceasta reteta de sarmalute manastiresti cu urda.
Ai trebuinta de: 2 cani de urda, 1 cana de orez, o ceapa, 25-30 de frunze de sfecla, doua cani de bors, 100 ml bulion, apa.
Facultativ: o cescuta de smantana.
Afla mai departe detaliile acestei delicioase RETETE ROMANESTI.

Ce ne deosebeste, poate, de alte popoare este apetenţa pe care o au ceilalti de a-si promova cu orice chip preparatele tradiţionale, dintre cele mai simple, de a apasa pe nota locala, in toate meniurile si la toate evenimentele, in vreme ce noi nu stim cum sa mai spunem ca nu avem nimic al nostru in bucatarie, ca totul e imprumutat, adus de prin vecini – de parca pana sa vina peste noi romanii, cumanii, turcii si alte neamuri, stramosii

nostri au murit de foame.

Cheia dilemelor noastre, am spus-o adeseori, sta in deslusirea (logica) a trecutului. Am spus-o si alta data, o repet, e o imensa greseala sa tot spunem ca am luat sarmalele de la turci, cata vreme ei insisi marturisesc ca le-au imprumutat de la bizantini – cu care, apropo, noi am fost in contact un mileniu, iar cu turcii doar jumatate din acest timp.
Simpla etimologie a cuvantului “sarma” nu este suficienta pentru a trece preparatul in contul turcilor. La o cercetare atenta, vom intalni pe teritoriul Romaniei peste 20 de alte denumiri pentru sarmale, cu etimologii dinainte de intrarea turcilor in spaţiul balcanic. Dar asta este alta poveste. Iata, dar, si aceasta reteta de sarmalute manastiresti cu urda.Ai trebuinta de: 2 cani de urda, 1 cana de orez, o ceapa, 25-30 de frunze de sfecla, doua cani de bors, 100 ml bulion, apa.
Facultativ: o cescuta de smantana.

Afla mai departe detaliile acestei delicioase RETETE ROMANESTI.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

 



Citește și:

Tapioca: ce este și cum poate fi utilizată în bucătărie

Lasagna cu ton, zucchini și brânză, rețeta pregătită de Andreea Bălan. Artista a dezvăluit cum pregătește un preparat sănătos. “Ce bine arată! Delicios!”

Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”

Victor Dorobanțu, roman care joacă în “Wednesday", vorbește în premieră despre iubita sa: “M-a abordat ea pe mine, pe social media”. Cum sărbătoresc de Ziua Îndrăgostiților

VIDEO Ce a făcut-o pe Carmen de la Sălciua să reacţioneze dur: "Se face extraordinar de mult circ". Artista și-a pierdut cumpătul când a văzut cu ce se confruntă

Cine se temea pentru viața Alinei Sorescu: „Fata asta o să ajungă ca Mădălina Manole”

Iasmina și Moldo vor merge la primul date! Aflați cum va decurge întâlnirea celor doi concurenți, într-un cadru romantic și ce se va întâmpla în Casa iubirii, sâmbătă, 15 februarie, de la 16:00 și 19:00, la Kanal D

Andreea a fost găsită moartă în casă, la 30 de ani. Înainte de tragedie, românca a mers la spital și acuza amețeli și dureri de cap. Care a fost, de fapt, cauza morții


Video
Clipul zilei pe kfetele.ro
Cookies