Reteta zilei de joi. Sarmale cu urda, in frunze de sfecla


Reteta zilei de joi. Sarmale cu urda, in frunze de sfecla

Am spus-o - si o voi repeta mereu - nu de la turci au invatat romanii a pregati sarmale (ori alte gustoase retete romanesti)!

 

Ce ne deosebeste, poate, de alte popoare este apetenţa pe care o au ceilalti de a-si promova cu orice chip preparatele tradiţionale, dintre cele mai simple, de a apasa pe nota locala, in toate meniurile si la toate evenimentele, in vreme ce noi nu stim cum sa mai spunem ca nu avem nimic al nostru in bucatarie, ca totul e imprumutat, adus de prin vecini – de parca pana sa vina peste noi romanii, cumanii, turcii si alte neamuri, stramosii nostri au murit de foame.
Cheia dilemelor noastre, am spus-o adeseori, sta in deslusirea (logica) a trecutului. Am spus-o si alta data, o repet, e o imensa greseala sa tot spunem ca am luat sarmalele de la turci, cata vreme ei insisi marturisesc ca le-au imprumutat de la bizantini – cu care, apropo, noi am fost in contact un mileniu, iar cu turcii doar jumatate din acest timp. Simpla etimologie a cuvantului “sarma” nu este suficienta pentru a trece preparatul in contul turcilor.
La o cercetare atenta, vom intalni pe teritoriul Romaniei peste 20 de alte denumiri pentru sarmale, cu etimologii dinainte de intrarea turcilor in spaţiul balcanic. Dar asta este alta poveste.
Iata, dar, si aceasta reteta de sarmalute manastiresti cu urda.
Ai trebuinta de: 2 cani de urda, 1 cana de orez, o ceapa, 25-30 de frunze de sfecla, doua cani de bors, 100 ml bulion, apa.
Facultativ: o cescuta de smantana.
Afla mai departe detaliile acestei delicioase RETETE ROMANESTI.

Ce ne deosebeste, poate, de alte popoare este apetenţa pe care o au ceilalti de a-si promova cu orice chip preparatele tradiţionale, dintre cele mai simple, de a apasa pe nota locala, in toate meniurile si la toate evenimentele, in vreme ce noi nu stim cum sa mai spunem ca nu avem nimic al nostru in bucatarie, ca totul e imprumutat, adus de prin vecini – de parca pana sa vina peste noi romanii, cumanii, turcii si alte neamuri, stramosii nostri au murit de foame.Cheia dilemelor noastre, am spus-o adeseori, sta in deslusirea (logica) a trecutului. Am spus-o si alta data, o repet, e o imensa greseala sa tot spunem ca am luat sarmalele de la turci, cata vreme ei insisi marturisesc ca le-au imprumutat de la bizantini – cu care, apropo, noi am fost in contact un mileniu, iar cu turcii doar jumatate din acest timp. Simpla etimologie a cuvantului “sarma” nu este suficienta pentru a trece preparatul in contul turcilor. La o cercetare atenta, vom intalni pe teritoriul Romaniei peste 20 de alte denumiri pentru sarmale, cu etimologii dinainte de intrarea turcilor in spaţiul balcanic. Dar asta este alta poveste. Iata, dar, si aceasta reteta de sarmalute manastiresti cu urda.Ai trebuinta de: 2 cani de urda, 1 cana de orez, o ceapa, 25-30 de frunze de sfecla, doua cani de bors, 100 ml bulion, apa. Facultativ: o cescuta de smantana.

Afla mai departe detaliile acestei delicioase RETETE ROMANESTI.

 


Abonează-te pe

Citește și:

DESCOPERĂ: Cadouri de SECRET SANTA sub 50 de lei. 5 idei care să te inspire

Tragedie în showbiz! Copilul cântăreței a fost declarat MORT!

CITEȘTE: Cine este RALUKA. Ce nume are artista în buletin

CITEȘTE: Cine este THEO ROSE. Ce nume are artista în buletin

CITEȘTE: Cine este CARLA'S DREAMS. Biografie: nume real, dată nașterii, studii, vârstă, divorț, iubită

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Horoscop

Horoscop zilnic sâmbăta, 27 noiembrie 2021 . O zodie ajunge la despărțire!

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Cooking
Parteneri