Ghiveciul de legume, rețeta fără carne, reprezintă varianta ideală pentru o zi de post sau pentru o zi în care nu vreți să consumați carne. Se face imediat și este o adevărată încântare a simțurilor.
Ghiveciul de legume fără carne este o rețetă simplă, sănătoasă și sățioasă, în același timp. Și dacă tot este vineri, ne-am gândit că sunt și persoane care vor să țină post, așa că această mâncare este ideală.
Ghiveciul de legume fără carne, o rețetă sănătoasă și rapidă
Legumele trebuie să fie nelipsite din alimentația zilnică. Au vitamine, minerale și în plus, sunt foarte blânde cu silueta.
Nu vă feriți nici de legumele congelate. Acestea își păstrează o mare parte din proprietățile benefice, așa că pot fi consumate fără probleme în sezonul rece.
Și pentru că oricum de sărbători am făcut exces de carne, ar fi ideal ca, măcar pentru o perioadă, să ne bazăm mai mult pe legume în mâncărurile pe care le gătim.
Tocmai de aceea, vă dezvăluim cea mai simplă și gustoasă rețetă de ghiveci de legume, adică o tocăniță de post senzațională, plină de gust și aromă.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Puteți folosi orice legumă vă place: dovlecei, vinete, conopidă, ardei, fasole păstăi, ceapă, morcovi, praz și roșii.
Puteți adăuga și usturoi, dacă nu vă deranjează aroma lui în mâncare.Ingrediente pentru ghiveciul de legume:
- 100 ml ulei de floarea soarelui
- două cepe
- un fir de praz
- 4 căței de usturoi
- 2 ardei roșii
- o vânătă
- un dovlecel
- un morcov
- 3 cartofi
- câteva buchețele de conopidă
- păstăi de fasole
- 700 ml suc de roșii
- o varză albă sau roșie
- verdeață tocată
- sare
- piper
- cimbru uscat
Cum se prepară ghiveciul de legume
În primul rând, trebuie să țineți cont că nu toate legumele au același timp de fierbere. Astfel, nu trebuie, în niciun caz, să le puneți pe toate odată în oală, pentru că riscați ca unele legume să se transforme în piure sau altele să rămână mai crude.
Morcovul, cartoful sau ardeiul fierb puțin mai greu. De aceea, le veți pune primele în ghiveci.
Puneți sare peste feliile de vânătă și lăsați-le așa pentru 10 minute. Morcovul îl tăiați în feliuțe mai groase, sau în cuburi, după cum vă place.
Varza se toacă fideluță, iar ceapa și usturoiul cât mai mărunt. Cartofii merg cel mai bine tăiați în cuburi, în timp ce prazul este ideal sub formă de rondele. Ardeii îi puteți face cuburi.
Într-o tigaie mai adâncă, puneți puțin ulei și căliți ceapa, usturoiul și cozile de praz, cu un praf de sare. Când observați că ceapa devine sticloasă, adăugați și morcovul și acoperiți oala cu un capac.
După câteva minute, adăugați cartofii. Potriviți de sare și de piper, puneți cimbru și adăugați apă, doar cât să poată să fiarbă cartofii. Acoperiți din nou tigaia și lăsați câteva minute pe foc mic.
Urmează varza, care și ea trebuie lăsată câteva minute să fiarbă. Apoi puneți conopida, ardeii roșii, vânăta, dovlecelul, păstăile de fasole și adăugați sos de roșii. Acoperiți din nou tigaia și așteptați ca sosul de roșii să dea în câteva clocote.
La final, puneți verdeață tocată mărunt. Poate fi mărar sau pătrunjel sau un amestec din amândouă. Ghiveciul de legume poate fi servit atât fierbinte, cât și rece sau reîncălzit. De fiecare dată va fi la fel de gustos.