Aceasta este o reteta de paine de casa cu usturoi, de pe vremea bunicilor. Este delicioasa si traditionala.
Ingrediente:
500 gr faina de grau
150 ml de lapte
2 lingurite de zahar pudra
30 gr drojdie
putina sare
50 ml de ulei de gatit
putin ulei
3 catei de usturoi
Mod de preparare:
1. Dizolva drojdia in putin lapte caldut.
2. Zdrobeste usturoiul.
3. Cerne faina, fa o gaura in mijloc si pune drojdia. Omogenizeaza.
4. Adauga pe parcurs restul ingredientelor.
5. Dupa ce ai framantat aluatul cateva minute, acopera-l si lasa-l intr-un loc caldut, pentru a-si dubla volumul.
6. Pune-l pe masa si trece de cateva ori cu sucitorul peste el.
7. Impatureste foaia de aluat obtinuta si pune-o intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Tai-o usor cu un cutit (cresteaza-i suprafata).
8.
9. Deasupra painii pune un vas micut, plin cu apa.
10. Baga tava in cuptorul incins la 210 grade Celsius, pentru aproximativ 50 de minute sau pana cand vezi ca painea s-a rumenit frumos. Cu 25 de minute inainte de a scoate tava, desfa hartia, pulverizeaza putina apa pe suprafata painii, apoi bag-o inapoi (fara a o mai inveli).