Rețeta Ilenei Sterp de pâine cu maia! Deși timpul de pregătire este unul mai lung, rezultatul este unul cu adevărat gustos: "Se hrănește maiaua mamă cu proporția 1:4:4!"

Rețeta Ilenei Sterp de pâine cu maia! Deși timpul de pregătire este unul mai lung, rezultatul este unul cu adevărat gustos:
Rețeta Ilenei Sterp de pâine cu maia! Deși timpul de pregătire este unul mai lung, rezultatul este unul cu adevărat gustos: "Se hrănește maiaua mamă cu proporția 1:4:4!"

Printre bunătățile gătite de sora lui Culiță Sterp, Ileana, se regăsește și pâinea cu maia.

De această dată, în urmă cu doar câteva ore, Ileana Sterp postat pe pagina sa de Instagram, un filmuleț în care pregătea o rețetă de pâine cu maia. 

Rețeta Ilenei Sterp de pâine cu maia

Citește și: Cozonac împletit cu ciocolată, pregătit de Ileana Sterp! Alege să îi dai o formă deosebită, cozonacului tău tradițional: "Dăm cozonacul la cuptorul preîncălzit la 170 de grade pentru 30 de minute!"

Citește și: Negresă cu mere și ciocolată, desertul pregătit de Geta Sterp. “E o rețetă foarte simplă, rapidă și delicioasă.”

Ingrediente – 4 pâini

  • 10 g maia+ 40 ml apă+ 40 g făină= maia
  • 50 ml apă+ 350 ml+ 25 ml
  • făină albă+ făină integrală
  • sare

Mod de preparare

“Cu o dimineață înainte de ziua în care vreți să faceți aluatul de pâine, se hrănește maiaua mamă cu proporția 1:4:4 (10 g maia, 40 ml apă, 40 g făină). Se lasă pe blatul de bucătărie, în borcan acoperit cu un capac.

În aceeași zi, seara, se pregătește prefermentul. Se pun într-un borcan 50 ml apă, se adaugă 15 g din maiaua hrănită (restul de maia hrănită se pune în frigider), se amestecă cu o furculiță.

Se adaugă făină albă și făină integrală și se amestecă bine cu furculița. Se acoperă borcanul cu un capac sau o farfuriuță, dar nu foarte strâns, pentru a mai permite circulația aerului și se lasă pe blatul bucătăriei până dimineața.

Următoarea zi, dimineața vă apucați de aluatul de pâine. Într-un castron se pun 350 ml de apă, se adaugă 100 g de preferment (adică toată cantitatea de preferment), se amestecă bine cu furculiță.

Se adăugă făină albă și făină integrală și se frământă ușor cu mâna, 1-2 minute, până când nu mai rămân urme de făină uscată. Se acoperă castronul cu un prosop și se lasă aluatul la autoliză 30 de minute.

După autoliză, se adaugă restul de 25 ml de apă și sarea și se frământă cu mâna până se omogenizează. Apoi se continuă frământarea trăgând de aluat în sus și aducând marginile spre mijloc, timp de aproximativ 5 minute, până când aluatul se leagă și nu mai e foarte lipicios.

Acoperă castronul cu un prosop/o cască de duș. Se lasă la dospit cam 3 ore la temperatura camerei.

În primele 2 ore se vor face câte o serie de întinderi ale aluatului, o dată la jumătate de oră (deci 4 în total). Întinderile presupun aceeași mișcare ca la frământat, aluatul este prins, ridicat în aer cât de mult permite fără să se rupă și adus la mijloc.

Se rotește castronul și se aduce fiecare margine a aluatului peste centru.

După 3 ore, aluatul va crește considerabil, va fi pufos și va avea bule de aer. Dacă folosiți un castron transparent, veți putea vedea bulele și din interior. În acest moment, aluatul este gata de a fi format. Se presară făină pe blatul de bucătărie și se transferă aluatul pe el. Se dă o preformă rotundă aluatului, se acoperă cu un prosop textul și se lasă la odihnit timp de 15 minute.

După 15 minute se dă forma finală pâinilor și se transferă în bannatonul bine înfăinat (puteți folosi și un castron în care să puneți un prosop presărat cu făină). Bannetonul se acoperă cu prosop textul, cască de duș sau folie și se bagă în frigider pentru dospirea finală până dimineața.

Citește și: Fratele Vlăduței Lupău a fost reținut de polițiști! Bogdan Lupău a fost plasat sub control judiciar- kanald.ro

Citește și: Prima declarație oficială a clinicii unde a murit Sara, fetița de doar 2 ani. Ce s-a întâmplat, de fapt, în cabinet: "Suntem profund marcați"- stirilekanald.ro

În următoarea dimineață se baga în cuptor o oală de fontă cu capacul pus și se încinge cuptorul la 250 de grade timp de 20-30 de minute. Între timp, se scoate pâinea din frigider, se răstoarnă aluatul de pâine pe hârtie de copt și se crestează pâinea.

Se scoate oala din cuptor (cu mare atenție și cu mănuși groase de bucătărie!!!), se pune pâinea în oală. Se coace 15 minute la 250 de grade. După 15 minute, se scoate capacul de pe oală, se reduce temperatura la 230 de grade și se mai coace 25 de minute, până este rumenită.

Când e gata, se scoate pâinea și se lasă la răcit pe un grătar 1-2 ore. Acest pas este foarte important! Pâinea nu se taie caldă!”, a explicat Ileana Sterp, într-un filmuleț postat pe contul său de Instagram.

 



Citește și:

Ce sosuri să alegi pentru rețetele tale de shaorma?

Negresă cu mere și ciocolată, desertul pregătit de Geta Sterp. “E o rețetă foarte simplă, rapidă și delicioasă.”

Fosta iubită a lui Liviu Dragnea, din nou în vizorul presei! Ce a făcut Irina Tănase...

Mariana Moculescu și-a făcut apariția la priveghiul lui Horia Moculescu, chiar dacă anunțase că nu va participa! Preț de câteva momente, a dat la o parte toate neînțelegerile și și-a îmbrățișat fiica

După ce scandalul dintre familiile Cuciuc și Botgros a EXPLODAT în spațiul public, Alexandra Cuhuteac ia o DECIZIE ȘOC. Nimeni nu bănuia că o să se ajungă aici! Ce a putut să facă fosta iubită a lui Cristi Botgros  

Radu Vâlcan a aruncat bomba despre al patrulea copil! Prezentatorul TV și frumoasa sa soție, Adela Popescu, sunt deja părinți pentru 3 copilași

Ceartă aprigă în „Casa iubirii”! Ahmed a răbufnit când a auzit ce a putut spune Filip despre Veronica

„Crema este magistrală, este făcută în laborator” Ancuța Cîrcu răspunde acuzațiilor că ar fi vândut ilegal creme cu mercur: „Sunt femei care nu sunt emancipate”


Video
Clipul zilei pe kfetele.ro
Cookies