Rețetă de Sutlac turcesc dulce și aromat

reteta de sutlac
Rețetă de Sutlac turcesc dulce și aromat

Sutlacul turcesc este un desert aromat, care seamănă cu o budincă de orez. Diferența este că Sutlacul are o crustă specială, care îl transformă într-un desert cu totul și cu totul special.

Sutlacul este unul dintre deserturile specifice bucătăriei turcești. Dacă nu l-ați gustat până acum, nu știți ce ați pierdut. Se face foarte repede și are un gust demențial. 

Sutlacul turcesc, un desert divin

Citeste si: „Cred că o să vă placă!” Reţetă de gogoşi tăiate cu cana, făcute de bunica Gherghina de pe TikTok

orez cu lapte turcesc jamila

Citeste si: Cum se coc corect ardeii la cuptor

Turcii sunt renumiți în toată lumea pentru deserturile pe care le fac. Dacă ați apucat să vizitați această țară, cu siguranță v-ați convins că prăjiturile turcilor sunt absolut divine. 

Trebuie să știți că nu este nevoie să mergeți în Turcia pentru a savura deserturile specifice. Le puteți prepara și dumneavoastră acasă și astfel veți aduce savoarea orientală în propria bucătărie. 

Unul dintre cele mai apreciate deserturi turcești este, fără îndoială, sutlacul. Pare un simplu orez cu lapte, dar după ce veți gusta din el, veți realiza că este mai mult decât atât. 

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Sutlacul are deasupra o crustă crocantă și de-abia apoi veți da de orezul cu lapte cremos și aromat.

Acest desert a fost preparat prima dată în Imperiul Otoman, în secolul al XIII-lea. 

Ingrediente:

  • 200 g orez
  • un litru de lapte
  • două gălbenușuri
  • 250 g zahăr
  • 3 linguri de amidon
  • două plicuri de zahăr vanilat

Cum se prepară Sutlacul turcesc

Citeste si: Cât orez trebuie să pui, de fapt, la sarmale. Cantitatea ideală

orez turcesc

Citeste si: Cum să faci mămăliga perfectă. Ingredientul secret pe care trebuie să îl adaugi

În primul rând, trebuie să știți că aveți nevoie de o tavă mai mare și adâncă, pe care să o puteți băga în cuptor.

De asemenea, trebuie să aveți la îndemână câteva forme rotunde, care sunt rezistente la cuptor. 

Citește și: Imagini apocaliptice din Capitală! Grindina și vijeliile au făcut prăpăd joi noapte: străzi inundate, copaci căzuți și sute de locuințe afectate- kanald.ro

Citește și: "Era sânge, era casa groazei!"- Ultimele clipe din viața Rădiței, surprinse de camerele de supraveghere- stirilekanald.ro

Puneți orezul la fiert. Pentru ca acesta să iasă perfect, la 200 de grame de orez, aveți nevoie de 400 de mililitri de apă. În general, țineți cont de faptul că apa trebuie să fie în cantitate dublă față de   cantitatea de orez pe care o folosiți.

Lăsați orezul să fiarbă, conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Într-o oală puneți laptele, zahărul vanilat, zahărul clasic și cele două gălbenușuri, pe care le bateți cu o furculiță înainte.

Amestecați bine aceste ingrediente și lăsați-le la foc mediu. 

În momentul în care această compoziție dă în fiert, adăugați și orezul. Separat, amestecați într-un castron amidonul cu apă și apoi turnați-l în oala cu restul ingredientelor. 

Lăsați compoziția să fiarbă la foc mediu și amestecați mereu în ea, până când veți observa că s-a îngroșat. După aceea, turnați amestecul în forme rotunde, pe care le veți așeza într-o tavă mare și adâncă. 

Apoi puneți apă în tavă, până la jumătatea ei și lăsați la cuptor aproximativ 15 minute. La final, veți observa că deasupra formelor s-a făcut o crustă. 

Scoateți desertul din cuptor și scufundați formele în apă rece. Trebuie să știți că Sutlacul turcesc se servește rece, spre deosebire de clasicul orez cu lapte. 



Citește și:

Ce afecţiuni pot ascunde pleoapele umflate

Cum cureți o rodie. „În mod excepţional, unele persoane pot dezvolta reacţii alergice la sucul de rodie"

Antonia, apariție INCENDIARĂ la plajă! Costumul de baie MINUSCUL a lăsat tot la vedere ...

Ramona Olaru și Cuza s-au împăcat, la 3 ani de la despărțire? S-au dat singuri de gol

Chris Martin, dezamăgit de reacția românilor: "Poate nu înțelegeți ce fel de oameni aveți în România". Liderul formației Coldplay a explicat decizia de a-l invita pe Babasha să cânte alături de ei

Cum se coc corect ardeii la cuptor

Ți se rupe sufletul! Mesajul sfâșietor transmis de fiul Ancăi Molnar după decesul mamei sale: „Te iubesc și te voi iubi mereu”

„A crăpat inima în el” Cine e Mircea Tat, consilierul mort după alegeri


Cookies