Pelteaua de gutui este un jeleu natural, făcut după o rețetă de la bunici. Este un desert extrem de gustos și foarte simplu de preparat.
In articol:
Dacă aveți poftă să preparați ceva gustos, sănătos și tradițional, încercați rețeta de peltea de gutui. Este un jeleu extrem de aromat și cu siguranță o să vă aducă aminte de copilărie și de bunătățile preparate de bunici.
Pelteaua de gutui, un jeleu 100% natural
Gutuile sunt fructe bogate în vitamine și marele lor avantaj este acela că pot fi gătite în foarte multe feluri. Puteți face dulceață de gutui, compot de gutui, mâncare de gutui sau peltea de gutui.
Aceasta din urmă se prepară, în general, din cotoarele și cojile de gutui, care vă rămân după ce faceți dulceață sau chiar mâncare din aceste fructe.
Bineînțeles că puteți folosi și gutui întregi, dacă nu aveți altceva de făcut cu ele. Alături de gutui puteți adăuga și câteva mere sau pere, pentru o aromă și mai specială.
Pelteaua este foarte dulce, are o culoare superbă, este gelatinoasă și transparentă. Ce să mai vorbim! Seamănă perfect cu un jeleu.
Nu aveți nevoie nici de conservanți și nici de gelatină.Citeste si: Negii sau verucile: tipuri si tratament
Iată ce ingrediente vă trebuie pentru a găti acest jeleu natural:
- un kg de gutui
- un kg de zahăr
- apă
- sucul de la o lămâie
- câteva mere sau pere (dacă doriți)
Cum se prepară pelteaua de gutui
Spălați gutuile foarte bine, ca să nu mai aibă niciun pic de puf pe ele. După aceea, ștergeți-le cu o cârpă și tăiați-le în bucățele mai mici.
De asemenea, nu le scoateți cotoarele cu semințe, pentru că acolo se află, de fapt, cea mai mare cantitate de gelatină. Puneți gutuile într-o cratiță cu apă și lăsați-le să fiarbă aproximativ o oră. Dacă vreți să folosiți pere sau mere, le puneți să fiarbă împreună cu gutuile.
Înainte de a da oala la o parte de pe foc, verificați ca gutuile să fie moi. Lăsați zeama în care au fiert fructele să se limpezească și după aceea strecurați-o printr-un tifon.
Citeste si: Calendar ortodox 30 mai 2023. Ce sfânt este prăznuit marți?- stirilekanald.ro
Ca să vă faceți o idee legată de cantități, țineți cont că la un litru de suc de fructe, trebuie să puneți un kilogram de zahăr și zeama de la o lămâie. Dacă aveți, de exemplu, 600 de ml de suc, puneți 600 de grame de zahăr și tot așa.
Amestecați bine, să se topească zahărul. Apoi puneți zeama pe foc, dar aveți grijă să luați spuma care se va forma. Pelteaua de gutui este gata doar atunci când veți observa că este legată. Cât timp este încă fierbinte, se toarnă în borcane.
Puneți capacele imediat și strângeți-le, după care acoperiți-le cu o pătură până a doua zi. Pelteaua de gutui este și dulce și puțin acrișoară și merge consumată pe pâine sau în diferite prăjiturele.