Relaţia de cuplu a devenit toxică? Cum îţi ai seama şi ce poţi să faci


Relaţia de cuplu a devenit toxică? Cum îţi ai seama şi ce poţi să faci

Relaţia de cuplu a devenit toxică? Dacă nu intervii la timp, şansele de reuşită scad dramatic. Daniela Stanciu, psihoterapeut, ne oferă un mic ghid de detoxifiere pentru cupluri.

Psychologies: Cum ne dăm seama că relaţia noastră de cuplu a devenit toxică?

Daniela Stanciu: O relaţie de cuplu sănătoasă este aceea în care există iubire asumată, în care există grijă, responsabilitate şi respect, în care partenerii dau dovadă de maturitate emoţională şi se sprijină reciproc.

Relaţia devine toxică atunci când constaţi că oricâte eforturi ai face tu pentru armonizare, partenerul vrea să-ţi impună un ritm cu care tu nu te simţi confortabil.

În final, cuplul vostru este dizarmonios, lipsit de orice bucurie pentru ţine şi, adesea, chiar împovărător.

Revenind la aspectele concrete, se poate spune că relaţia este toxică atunci când îţi îngrădeşte manifestarea în individualitatea şi unicitatea ta, când eşţi copleşită de emoţii de intensitate mare, de furie, vinovăţie, panică sau când poate apărea chiar depresia.

Poţi consideră că te afli într-o relaţie toxică, atunci când viaţă ta este controlată de partener; când eşţi manipulată de acesta; când este foarte critic cu tine şi te umileşte; când ai renutat la satisfacerea nevoilor şi dorinţelor tale pentru a-i face

lui pe plac; când te-ai îndepărtat de prietenii tăi sau chiar de familia ta de origine.

Practic, tu oferi foarte mult şi partenerul nu face altceva decât să primească şi să considere că acest lucru este firesc, că i se cuvine totul! Relaţia de cuplu devine pentru ţine constrângătoare, îţi aduce suferinţă şi îţi blochează dezvoltarea personală.

În cazurile extreme, într-o relaţie toxică apar şi violenţele fizice, iar atunci impactul emoţional negativ poate fi şi mai puternic.

citeste continuarea pe pagina urmatoare >>>

 


Abonează-te pe

Citește și:

Bolile autoimune. Ce sunt şi care sunt cauzele decalanşatoare

Alina Sorescu are un nou iubit!!? Ce cadou romantic a primit în plin divorț

Tu ştii care e diferenţa dintre răceală şi gripă?

Afecţiuni ale sânilor: de la nodulii inofensivi la cancerul mamar

Trebuia să se căsătorească cu alesul inimii ei, dar el a părăsit-o şi s-a cununat cu alta! Preotul a sfătuit-o să se roage la Sfânta Parascheva. Ce i s-a întâmplat tinerei după...

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Lifestyle
La ce este bun bicarbonatul de sodiu
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri