Prăjitura Televizor este unul dintre deserturile copilăriei. Iată care este rețeta și cum se prepară acest deliciu fin.
Încă din anii 60, prăjitura Televizor a devenit cunoscută în România. Este un desert care se face ușor, dar necesită mai multă răbdare. Are două foi de cacao, un blat de pandișpan, o cremă fiartă de lapte, dar și o glazură delicioasă de ciocolată.
Prăjitura Televizor, o rețetă nemuritoare
Acest desert este cunoscut și sub denumirea de prăjitura Budapesta. Indiferent cum o știți, rămâne o prăjitură cu o istorie veche în spate.
Nu este de mirare că se găsește și acum în cofetării, pentru că este tot ceea ce v-ați putea dori de la un desert: blat însiropat, cremă și glazură . Ingrediente pentru foile cu cacao:
- 300 gr de făină
- 100 gr de zahăr
- 80 gr unt
- 5 linguri de lapte
- un ou
- o lingură de cacao
- o linguriță de amoniac
- două linguri de zeamă de lămâie
- un praf de sare
Ingrediente pentru blatul de pandișpan:
- 200 gr de făină
- 200 gr de zahăr
- 4 ouă
- 8 linguri de apă călduță
- un praf de sare
Ingrediente pentru crema albă:
- un ou
- 200 gr unt
- 200 gr de zahăr
- 4 lingurițe cu făină
- 350 ml de lapte dulce
- zeama și coaja rasă de la o lămâie
Ingrediente pentru glazură:
- 150 de grame de zahăr
- două linguri de apă
- 20 gr de cacao
- 50 gr de unt
Ingrediente pentru insiropat:
- 250 ml de rom
Cum se prepară prăjitura Televizor
Prima dată trebuie să pregătiți foile de cacao.
Puneți și laptele și amestecați foarte bine cu mixerul. Stingeți amoniacul în zeama de lămâie și apoi îl puneți în compoziția preparată mai devreme.
La final, se adaugă făina și cacaoa și se încorporează în blat. Din acest aluat, se obțin două foi, care trebuie întinse cu sucitorul, pe masa pe care ați pus făină înainte.
Într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, puneți prima foaie, înțepați-o cu furculița, din loc în loc, și băgați-o în cuptorul preîncălzit, pentru aproximativ 10 minute. La fel veți proceda și cu a doua foaie. Apoi le lăsați să se răcească.
Pentru blatul de pandișpan, separați albușurile de gălbenușuri. Gălbenușurile se freacă bine cu zahărul, după care începeți să adăugați, puțin câte puțin, apa călduță, în timp ce amestecați în continuare.
Puneți și făina și omogenizați compoziția. Separat, bateți albușurile spumă, cu un praf de sare. Trebuie să obțineți o spumă tare, care să nu cadă, dacă întoarceți castronul invers.
Spuma de albușuri se toarnă peste compoziția de gălbenușuri și se amestecă ușor. Într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, turnați blatul și băgați-l în cuptorul preîncălzit, pentru aproximativ 25 de minute.
Între timp, puteți să vă apucați de pregătit crema. Mixați foarte bine oul cu zahărul, iar apoi adăugați 100 de mililitri de lapte rece.
Amestecați bine cu un tel, apoi puneți făina, zeama și coaja rasă de lămâie și omogenizați. Separat, puneți restul de lapte la fiert și când este aproape să clocotească, dați cratița la o parte de pe foc.
Turnați în cratiță amestecul pregătit mai devreme și amestecați bine, tot cu telul. Puneți din nou crăticioara pe foc și lăsați crema să se îngroașe. Când este gata, o lăsați să se răcească. Separat, frecați untul foarte bine, până se transformă în spumă.
Untul astfel mixat se adaugă în crema rece și se încorporează. Pe un platou mai mare, începeți să montați prăjitura Televizor.
Puneți prima foaie de cacao, pe care o veți însiropa cu rom. Dacă nu vreți să folosiți alcool, faceți un sirop din apă, zahăr și esență de rom.
Peste prima foaie se pune jumătate din crema de lapte și se nivelează. Apoi urmează blatul de pandișpan, pe care, de asemenea, îl veți însiropa, și restul de cremă. La final, așezați a doua foaie de cacao. Pentru glazură, puneți apa, cacaoa și zahărul într-o crăticioară și lăsați să fiarbă, la foc mic. Apoi stingeți focul, adăugați untul și amestecați bine.
Glazura se toarnă peste prăjitură, se nivelează, iar desertul se dă la rece, până a doua zi.