Prajitura Albinita cu foi de miere de albine! Este incredibil de gustoasa!

Prajitura Albinita cu foi de miere de albine! Este incredibil de gustoasa!
Prajitura Albinita cu foi de miere de albine! Este incredibil de gustoasa!

Prajitura Albinita cu foi cu miere de albine este cunoscuta si sub numele de Dulcineea. Cei mai multi am crescut cu aceasta prajitura cu foi cu miere de albine foarte fragede si crema de lapte.

 

Ingrediente pentru prajitura Albinita cu foi cu miere de albine:
foile:
600 de grame de faina+ 3-4 linguri pentru presarat pe planseta
200 de grame de miere de albine
180 de grame de zahar tos
100 de grame de unt gras
1 praf de sare
1 lingura de bicarbonat de sodiu
1 ou
3-4 linguri de lapte
rece
crema:
0.3 litru de lapte (300 ml)
80 de grame de gris
200 de grame de unt gras (un pachet)
2 plicuri de zahar vanilinat
150 de grame de zahar
in plus:
400 de grame (un borcan) de gem de macese sau caise sau prune (sa fie un gem omogen ca o pasta si mai acrisor)
zahar praf
pentru presarat
Mod de pregatire pentru prajitura Albinita cu foi cu miere de albine:
1. Se cantareste zaharul pentru foi, mierea de albine si untul intr-o craticioara. Se adauga sarea si se pune pe foc mic, amestecand din cand in cand, pana se topeste zaharul.
2. Se va forma ca un caramel care face bulbuci, e bine sa fiti cu ochii pe cratita in timp ce e pe foc ca poate da pe afara.
Dupa ce s-a dizolvat zaharul se trage deoparte si se lasa sa se racoreasca putin.
3. Intr-un castron se pune toata faina si se amesteca bine cu bicarbonatul. Se adauga crema fiarta si putin racorita (sa putem sa o atingem cu mana). Se amesteca cu lingura la inceput, apoi se framanta. Se adauga si un ou batut cu furculita  si cate o lingura de lapte rece, pe rand, atata cat e nevoie ca sa se lege aluatul.
Mie mi-au intrat 3 linguri de lapte, dar daca faina e mai slaba se poate sa intre numai una sau doua. Se poate aprinde si cuptorul si se fixeaza la 180 de grade (treapta 3 pentru cei cu cuptor cu gaz).
4. Se presara planseta cu faina si se imparte aluatul in 4 parti cat mai egale.
5.
Se intind foi subtiri cu sucitorul, cam de 28×38 cm. Tot timpul sa fie planseta presarata cu faina sa nu se lipeasca foile. Atentie, daca faceti foile cat mai egale, veti avea mai putine pierderi la sfarsit, cand se taie marginile. Foaia intinsa se infasoara pe sucitor si se deruleaza pe dosul unei tavi unse cu putina grasime (untura, ulei) si presarata cu faina sau in tava cu hartie de copt.
Eu la aragazul cu gaz am avut o tava pe care foile de dimensiunea asta se potriveau perfect, acuma am electric si aici tava e mai mare, dar nu conteaza. Sa inteapa foaia cu furculita din loc in loc si se da la copt la 180 de grade.
6. Se fac 4 foi cum am aratat la pasul 5. Foile se coc pe rand, cate 10-12 minute fiecare, pana se rumenesc si capata o culoare ca de caramel.
La inceput, cat sunt fierbinti, foile sunt foarte moi, dupa care se intaresc ca scandura, nu va speriati, e normal, ele se vor inmuia de la crema de lapte.
7. Cat se racesc foile, se face crema. Se pune pe foc laptele cu zaharul si cand fierbe se adauga grisul in ploaie si se amesteca bine sa nu aiba cocoloase. Se trage de pe foc si se lasa sa se raceasca, apoi se adauga untul moale taiat in cuburi.
8. Se adauga zaharul vanilinat si se bate cu mixerul pana se face o crema spumoasa.
9. Pe prima foaie se pune 1/2 din crema si se intinde uniform.
10. Se acopera cu a doua foaie, pe care se pune tot gemul si se intinde frumos.
11. Deasupra de gem se pune a 3-a foaie, restul de crema si se acopera cu ultima foaie. Se pune deasupra prajiturii o alta tava in care se pun greutati (eu pun borcane de gem in toata tava) si se lasa peste noapte sa se odihneasca. In timpul asta, foile se vor inmuia bine.
12. A doua zi dimineata se indreapta marginile cu un cutit (si ce bune-s marginile astea la cafea!) si se portioneaza prajitura dupa plac.
13. Se presara prajitura cu zahar praf in care se amesteca 1 plic de zahar vanilinat si e gata. E o prajitura frageda, cu gust foarte bun, care rezista cateva zile la loc racoros si care e minunata si pentru copii, pentru ca o pot manca din mana si nu se murdaresc prea rau.
Sursa

Ingrediente pentru prajitura Albinita cu foi cu miere de albine:

foile:


600 de grame de faina+ 3-4 linguri pentru presarat pe planseta
200 de grame de miere de albine
180 de grame de zahar tos
100 de grame de unt gras
1 praf de sare
1 lingura de bicarbonat de sodiu
1 ou
3-4 linguri de lapte rece

crema:

0.3 litru de lapte (300 ml)
80 de grame de gris
200 de grame de unt gras (un pachet)
2 plicuri de zahar vanilinat
150 de grame de zahar

in plus:

400 de grame (un borcan) de gem de macese sau caise sau prune (sa fie un gem omogen ca o pasta si mai acrisor)zahar praf pentru presarat

Mod de pregatire pentru prajitura Albinita cu foi cu miere de albine:

1. Se cantareste zaharul pentru foi, mierea de albine si untul intr-o craticioara. Se adauga sarea si se pune pe foc mic, amestecand din cand in cand, pana se topeste zaharul.

2. Se va forma ca un caramel care face bulbuci, e bine sa fiti cu ochii pe cratita in timp ce e pe foc ca poate da pe afara. Dupa ce s-a dizolvat zaharul se trage deoparte si se lasa sa se racoreasca putin.

3. Intr-un castron se pune toata faina si se amesteca bine cu bicarbonatul. Se adauga crema fiarta si putin racorita (sa putem sa o atingem cu mana). Se amesteca cu lingura la inceput, apoi se framanta. Se adauga si un ou batut cu furculita  si cate o lingura de lapte rece, pe rand, atata cat e nevoie ca sa se lege aluatul. Mie mi-au intrat 3 linguri de lapte, dar daca faina e mai slaba se poate sa intre numai una sau doua. Se poate aprinde si cuptorul si se fixeaza la 180 de grade (treapta 3 pentru cei cu cuptor cu gaz).

4. Se presara planseta cu faina si se imparte aluatul in 4 parti cat mai egale.

5. Se intind foi subtiri cu sucitorul, cam de 28×38 cm. Tot timpul sa fie planseta presarata cu faina sa nu se lipeasca foile. Atentie, daca faceti foile cat mai egale, veti avea mai putine pierderi la sfarsit, cand se taie marginile. Foaia intinsa se infasoara pe sucitor si se deruleaza pe dosul unei tavi unse cu putina grasime (untura, ulei) si presarata cu faina sau in tava cu hartie de copt. Eu la aragazul cu gaz am avut o tava pe care foile de dimensiunea asta se potriveau perfect, acuma am electric si aici tava e mai mare, dar nu conteaza. Sa inteapa foaia cu furculita din loc in loc si se da la copt la 180 de grade.

6. Se fac 4 foi cum am aratat la pasul 5. Foile se coc pe rand, cate 10-12 minute fiecare, pana se rumenesc si capata o culoare ca de caramel. La inceput, cat sunt fierbinti, foile sunt foarte moi, dupa care se intaresc ca scandura, nu va speriati, e normal, ele se vor inmuia de la crema de lapte.

7. Cat se racesc foile, se face crema. Se pune pe foc laptele cu zaharul si cand fierbe se adauga grisul in ploaie si se amesteca bine sa nu aiba cocoloase. Se trage de pe foc si se lasa sa se raceasca, apoi se adauga untul moale taiat in cuburi.

8. Se adauga zaharul vanilinat si se bate cu mixerul pana se face o crema spumoasa.

9. Pe prima foaie se pune 1/2 din crema si se intinde uniform.

10. Se acopera cu a doua foaie, pe care se pune tot gemul si se intinde frumos.
11. Deasupra de gem se pune a 3-a foaie, restul de crema si se acopera cu ultima foaie. Se pune deasupra prajiturii o alta tava in care se pun greutati (eu pun borcane de gem in toata tava) si se lasa peste noapte sa se odihneasca. In timpul asta, foile se vor inmuia bine.

12. A doua zi dimineata se indreapta marginile cu un cutit (si ce bune-s marginile astea la cafea!) si se portioneaza prajitura dupa plac. 

13. Se presara prajitura cu zahar praf in care se amesteca 1 plic de zahar vanilinat si e gata. E o prajitura frageda, cu gust foarte bun, care rezista cateva zile la loc racoros si care e minunata si pentru copii, pentru ca o pot manca din mana si nu se murdaresc prea rau.

Sursa

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

 

Citește și: Tensiuni aprige în Casa iubirii! Dorobanțu ia o decizie radicală în privința Virginiei: "Zici că am dat foc la bombă!" Ce se întâmplă între cei doi tineri- kanald.ro

Citește și: De ce s-a împușcat în cap polițistul Ionuț Cobzaru. Problemele care l-au împins la gestul extrem- stirilekanald.ro



Citește și:

Sindromul de șa turcească liberă (empty sella)

Horoscop 12 decembrie 2024. O zodie are o zi favorabilă pentru carieră

Cum arătau Alexandra și Helmut Duckadam în ziua nunții. Imagii rare cu cei doi

Ultima dorință a lui Helmut Duckadam! Ce se va întâmpla cu trupul său neînsuflețit?!

Veste uriașă pentru Britney Spears chiar de ziua ei de naștere: Ce se întâmplă cu divorțul dintre ea și Sam Asghari

Horoscop 11 decembrie 2024. O zodie primește o veste pe care o aștepta de mult

Teodora de la Casa iubirii, apariție de senzație în mediul online! Cum arăta concurenta în urmă cu cinci ani

Ce l-a ucis, de fapt, pe Helmut Duckadam


Video
Clipul zilei pe kfetele.ro
Cookies