Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul 2023. Ce trebuie să pună gospodinele pe masă, în data de 24 iunie

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul 2023. Ce trebuie să pună gospodinele pe masă, în data de 24 iunie

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul este sărbătorită în calendarul creștin ortodox la data de 24 iunie. Află din rândurile de mai jos ce trebuie să pună gospodinele pe masă, în această zi de sărbătoare!

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul 2023 este o sărbătoare cunoscută în popor și sub denumirea de Sânziene sau Drăgaica. Sărbătoarea are temei biblic și este consemnată în Evanghelia după Luca, capitolul 1.

Sfântul Ioan Botezătorul a venit pe lume în cetatea Orini, în familia preotului Zaharia și a Elisabetei. Astfel, în timp ce Zaharia slujea în Templul din Ierusalim, i s-a arătat îngerul Gavriil, care i-a spus că Elisabeta va naște un fiu care va fi o binecuvântare pentru poporul lui Dumnezeu.

Pentru că Zaharia a fost neîncrezător în vestea adusă, el a rămas mut până în ziua în care dorința de a avea copil s-a împlinit.

După ce Elisabeta a născut, la opt zile după naștere copilul a fost botezat și i s-a pus numele Ioan. Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul 2023 este marcată ca o ocazie de bucurie și recunoștință pentru venirea pe lume a precursorului lui Iisus Hristos.

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul 2023

[Sursa foto: freepik]

Sfântul Ioan Botezătorul a vestit aproprierea lui Mesia și a botezat în râul Iordan, cel mai important şi cel mai mare râu din Ţara Sfântă, pe cei care se pocăiau.

Cu toate că Biserica Ortodoxă celebrează de obicei ziua morții sfinților, atât Fecioara Maria, cât și Sfântul Ioan Botezătorul fac excepție de la această regulă, dat fiind că se sărbătorește atât nașterea, cât și alte momente semnificative din viața lor.

Descoperă în continuarea articolului ce trebuie să pună gospodinele pe masă în ziua de Sânziene și care sunt superstițiile din ziua de Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul 2023.

Citește și: Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul 2023. Ce le este interzis femeilor să facă pe 24 iunie

Citește și: Marcela Fota a venit însoțită de el la un eveniment, iar toate privirile au fost ațintite asupra lor- wowbiz.ro

Citește și: Vlad Gherman și Oana Moșneagu se pregătesc de nuntă. Când au decis să facă marele eveniment- radioimpuls.ro

Ce trebuie să pună gospodinele pe masă, în data de 24 iunie

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul 2023

[Sursa foto: freepik]

În ziua de 24 iunie, oamenii au dezlegare la pește, ulei și vin. Astfel, Postul de Sfinții Apostoli Petru și Pavel poate fi întrerupt, iar femeile pot pune pe masa de Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul 2023 diverse feluri de mâncare cu pește, precum icre, păstrăv la cuptor și multe alte bunătăți care pot fi preparate într-un timp destul de scurt.

Mai mult decât atât, în această zi de sărbătoare, femeile trebuie să dea pachețele de pomană cu mere, cireșe și alte bunătăți, spre pomenirea persoanelor trecute la cele sfinte. Totodată, în ziua de 24 Iunie se aprind lumânări pentru cei adormiți şi pentru copiii nebotezați.

Citește și: Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul 2023. Ce trebuie să împartă femeile pe 24 iunie

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul 2023

[Sursa foto: freepik]

Superstiții de Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul 2023

În cazul în care cucul nu va mai cânta înainte de  Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul , se spune că va urma o vară secetoasă. Dacă se nesocotesc Sânzienele, zânele bune, se vor transforma în Ielele sau Rusaliile neiertătoare, acestea fiind spirite malefice.

Citește și: “Ea s-a chinuit și mi-a salvat viața“ Helmut Duckadam a fost la un pas de moarte! Legenda fotbalului românesc a povestit momentul în care și-a revenit din comă- kanald.ro

Citește și: VIDEO- Teme inteligente cu muncă puțină. Inteligența artificală, folosită adesea de elevi sau studenți- stirilekanald.ro

De asemenea, Ielele apar în Noaptea de  Sânziene, iar cine le va vedea va muți sau înnebuni. Nu este deloc recomandat ca oamenii să își facă baie în ziua de 24 iunie, căci se vor spăla de fapt spiritele rele. Cu toate astea, dacă cei îndrăgostiți se vor scălda împreună, în râu sau în mare, ei se vor iubi veșnic.

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul 2023

[Sursa foto: freepik]

Rugăciunea Sfântului Ioan Botezătorul 

„Sfinte Ioane, Sfinte Botezătorule, tu ai fost chemat de Dumnezeu, încă înainte de a te naște, să-i pregătești pe oameni pentru venirea Fiului Său, iar mulțimile atrase de faima sfințeniei tale și de puterea Duhului Sfânt, ca cel al profetului Ilie, primeau botezul pocăinței în semn de convertire la Dumnezeu.

Tatăl ceresc ți-a destăinuit pe Fiul Său, când a voit să fie botezat de tine și tu l-ai făcut cunoscut ucenicilor tăi, zicând: „Iată Mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatul lumii!”

Această chemare atât de mare, pe care Însuși Mântuitorul nostru a recunoscut-o, când a spus că nu s-a născut un om mai mare decât tine, nu te-a făcut mândru, ci ți-a dat cea mai adâncă smerenie, pe care ai exprimat-o cu aceste cuvinte: „Nu sunt vrednic să-I dezleg cureaua încălțămintei. Și El trebuie să crească, iar eu să mă micșorez!” Tu ai voit să-ți jertfești viața pentru a apăra sfințenia căsătoriei, înfruntându-l pe regele Irod, care trăia nelegitim cu soția fratelui său. Te rugăm mijlocește-ne la Dumnezeu o sinceră convertire și o iubire puternică față de El, ca să-L urmăm tot timpul vieții noastre, iar la sfârșit să-L preamărim pentru toată veșnicia. Amin”.Citește și:

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul 2023. Ce le este interzis femeilor să facă pe 24 iunie

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul 2023. Ce trebuie să împartă femeile pe 24 iunie

ego.ro Ce trebuie să faci dacă friptura a ieșit prea tare. Trucul de mare ajutor pentru orice gospodină

wowbiz.ro Ce a putut să spună Marcel Pavel despre soția lui Ștefan Bănică Jr. Nimeni nu se aștepta

radioimpuls.ro Informații tulburătoare în cazul sfârșitului tragic al Laurei Roșca. Psihologii criminaliști consideră că DJ Lalla și-a regizat "ieșirea din scenă" în maniera artistică în care trăia: "Era forma ei de a-și manifesta revolta"

kanald2.ro Câți ani are, de fapt, iubita lui Marius Elisei! Inițial a spus că e cu 10 ani mai mare: „Am făcut o greșeală”

kanald.ro Laurențiu, decizie fără precedent în Casa iubirii! Tânărul își va îndrepta atenția către o altă fată! „Am văzut în tine în ultimele zile o sensibilitate aparte!” Aflați cum va reacționa Lorena, marți, 3 octombrie, de la 10:00 și 16:30

stirilekanald.ro EXCLUSIV: Cine este Bogdan Macra, supranumit ”capul mafiei gunoaielor”? Firma din Oradea pe care o conduce, cel mai mare jucător pe piața deșeurilor din vestul țării


Parteneri
Cookies