Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul 2023. Ce trebuie să împartă femeile pe 24 iunie

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul 2023. Ce trebuie să împartă femeile pe 24 iunie

Află din rândurile următoare ce tradiții și obiceiuri trebuie respectate de Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul în 2023.

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul este una dintre sărbătorile semnificative pentru creștinii ortodocși, având o însemnătate aparte în tradiția creștină.

Sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul se prăznuiește în fiecare an în data de 24 iunie.

Anul acesta, ziua de 24 iunie pică într-o zi de sâmbătă, zi rânduită ca fiind una de pomenire al celor trecuți la cele veșnice.

Sfântul Ioan Botezătorul este unul dintre Apostolii care au o însemnătate aparte în credința creștină. Acesta este ultimul proroc al Vechiului Testament și totodată, cel care face legătura cu Noul Testament. Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut înaintea lui Hristos pentru a vesti venirea Mântuitorului.

Misiunea pe care a avut-o Sfântul Ioan Botezătorul a fost aceea de a vesti aproprierea lui Mesia și de a boteza în râul Iordan pe cei care se pocăiau. Astfel, chiar dacă Biserica Ortodoxă celebrează de obicei ziua morții sfinților, atât Fecioara Maria, cât și Sfântul Ioan Botezătorul fac excepție de la această regulă, dat fiind că se celebrează atât nașterea, cât și alte momente semnificative din viața lor.

Pe lângă însemnătatea religioasă pe care această sărbătoare o are, în data de 24 iunie se sărbătoresc în popor și Sânzienele sau Drăgaica. Astfel, de această zi sunt legate o serie de tradiții și obiceiuri.

Descoperă în continuarea articolului care sunt tradițiile pe care trebuie să le respecte credincioșii pentru a fi păziți de spiritele rele și pentru a avea parte de sănătate și de ajutorul Sfântului Ioan Botezătorul.

Citește și: Scene dureroase în casa lui Aurel Pădureanu! Cum și-a găsit artistul fiul?: „Am rămas blocat”- wowbiz.ro

Citește și: "Cum să te ameţească un om cu o prestanţă bine gândită?". Dorian Popa, atenționat de alte persoane înainte să ”bată palma” cu milionarul din Brașov. Cum l-a făcut Călin Donca să creadă că toate zvonurile sunt false- radioimpuls.ro

Ce trebuie să împartă femeile de Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul

Citește și: Tradiții de Sânziene pentru fete. Sărbătoarea denumită şi Drăgaica are o semnificaţie aparte

Ziua de 24 iunie este o zi importantă pentru creștinii de pretutindeni. Pe lângă însemnătatea religioasă pe care această zi o are, în data de 24 iunie se sărbătoresc Sânzienele sau Drăgaica.

Astfel, se spune că în noaptea de Sânziene se deschid porțile cerului și lumea de dincolo vine în contact cu cei vii. De aceea, în foarte multe zone ale țării, se fac pomeni pentru morți, de moșii de Sânziene.

Totodată, creștinii de pretutindeni participă la Sfânta Liturghie, iar ulterior preotul slujește bucatele aduse de creștini care sunt rânduite celor ce nu mai sunt astăzi printre noi.

Femeile trebuie să țină cont că sărbătoarea Sânzienelor pică în Postul Sfinților Petru și Pavel. Astfel, toate alimentele care sunt împărțite trebuie să fie de post sau să fie preparate din pește. Printre alimentele care nu trebuie să lipsească din pachete se numără coliva, vinul și câte un colac pentru sufletul celor adormiți. De asemenea, în ziua de 24 iunie se împart și cireșe sau căpșuni. 

Citește și: Imagini în premieră cu vila reamenajată din Snagov a Anamariei Prodan! Rebecca este cea care s-a ocupat de design: „Am dărâmat tot”- kanald.ro

Citește și: EXCLUSIV- O profesoară i-a rugat pe părinți să doneze banii de flori în scop caritabil: ”Am vrut să aduc o fărâmă de speranță în sufletul acestei mame”- stirilekanald.ro

Rugăciune către Sfântul Ioan Botezătorul

Citește și: De ce se dă de pomană de Sânziene

În fiecare zi Sfântă există câte o rugăciune adresată Sfântului prăznuit pe care fiecare credincios trebuie să o rostească pentru a avea parte de sănătate și noroc. Iată rugăciunea adresată Sfântului Ioan Botezătorul pe care este bine să o rostești în data de 24 iunie:

« Sfinte Ioane, Sfinte Botezătorule, tu ai fost chemat de Dumnezeu, încă înainte de a te naște. Să-i pregătești pe oameni pentru venirea Fiului Său, iar mulțimile atrase de faima sfințeniei tale și de puterea Duhului Sfânt. Ca cel al profetului Ilie, primeau botezul pocăinței în semn de convertire la Dumnezeu. Tatăl ceresc ți-a destăinuit pe Fiul Său, când a voit să fie botezat de tine și tu l-ai făcut cunoscut ucenicilor tăi, zicând. „Iată Mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatul lumii!” Această chemare atât de mare, pe care Însuși Mântuitorul nostru a recunoscut-o, când a spus că nu s-a născut un om mai mare decât tine, nu te-a făcut mândru. Ci ți-a dat cea mai adâncă smerenie, pe care ai exprimat-o cu aceste cuvinte. „Nu sunt vrednic să-I dezleg cureaua încălțămintei. Și El trebuie să crească, iar eu să mă micșorez! Tu ai voit să-ți jertfești viața pentru a apăra sfințenia căsătoriei, înfruntându-l pe regele Irod, care trăia nelegitim cu soția fratelui său. Te rugăm mijlocește-ne la Dumnezeu o sinceră convertire și o iubire puternică față de El, ca să-L urmăm tot timpul vieții noastre, iar la sfârșit să-L preamărim pentru toată veșnicia. Amin ”»., sursa: doxologia.roCitește și:

De ce nu este bine să speli în zilele de sărbătoare

Ce se mănâncă de Sânziene, sărbătoarea denumită şi Drăgaica

ego.ro Cea mai simplă metodă prin care scapi de praful din casă. Trucul viral care învinge mătura și aspiratorul

wowbiz.ro Ce a recunoscut Theo Rose despre fiul ei, după ce fanii au observat asta deja

radioimpuls.ro Alin Oprea, motivul real pentru care Tavi Colen nu a fost prezent la nunta sa cu Medana. Artistul a pus capăt speculațiilor: "Am considerat că e mai bine așa"

kanald2.ro „Există filmări” Răsturnare de situație în scandalul dintre Silviu Prigoană și Adriana Bahmuțeanu

kanald.ro Cum a slăbit celebra actriță Hande Ercel câte 5 kilograme pe săptămână! Ce a mâncat în fiecare zi

stirilekanald.ro UPDATE. FOTO/VIDEO. Explozie de proporții în Călimănești. 4 muncitori s-au stins din viață pe loc, după ce magistrala de gaz a sărit în aer. Autoritățile au deschis un dosar penal


Parteneri
Cookies