Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul 2023. Ce le este interzis femeilor să facă pe 24 iunie

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul 2023. Ce le este interzis femeilor să facă pe 24 iunie

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul este sărbătorită în calendarul creștin ortodox la data de 24 iunie. Află din rândurile de mai jos ce le este interzis femeilor să facă în această zi de sărbătoare!

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul 2023 este o sărbătoare cunoscută în popor și sub denumirea de Sânziene sau Drăgaica.

Sărbătoarea are temei biblic și este consemnată în Evanghelia după Luca, capitolul 1. Sfântul Ioan Botezătorul a venit pe lume în cetatea Orini, în familia preotului Zaharia și a Elisabetei. Astfel, în timp ce Zaharia slujea în Templul din Ierusalim, i s-a arătat îngerul Gavriil, care i-a spus că Elisabeta va naște un fiu care va fi o binecuvântare pentru poporul lui Dumnezeu.

Pentru că Zaharia a fost neîncrezător în vestea adusă, el a rămas mut până în ziua în care dorința de a avea copil s-a împlinit.

După ce Elisabeta a născut, la opt zile după naștere copilul a fost botezat și i s-a pus numele Ioan. Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul 2023 este marcată ca o ocazie de bucurie și recunoștință pentru venirea pe lume a precursorului lui Iisus Hristos.

Citește și: Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul 2023. Ce trebuie să împartă femeile pe 24 iunie

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul 2023

[Sursa foto: freepik]

Sfântul Ioan Botezătorul a vestit aproprierea lui Mesia și a botezat în râul Iordan, cel mai important şi cel mai mare râu din Ţara Sfântă, pe cei care se pocăiau. Cu toate că Biserica Ortodoxă celebrează de obicei ziua morții sfinților, atât Fecioara Maria, cât și Sfântul Ioan Botezătorul fac excepție de la această regulă, dat fiind că se sărbătorește atât nașterea, cât și alte momente semnificative din viața lor.

Ce le este interzis femeilor să facă de Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul 2023

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul 2023

[Sursa foto: freepik]

Citește și: Scene dureroase în casa lui Aurel Pădureanu! Cum și-a găsit artistul fiul?: „Am rămas blocat”- wowbiz.ro

Citește și: "Cum să te ameţească un om cu o prestanţă bine gândită?". Dorian Popa, atenționat de alte persoane înainte să ”bată palma” cu milionarul din Brașov. Cum l-a făcut Călin Donca să creadă că toate zvonurile sunt false- radioimpuls.ro

Pentru ca femeilor să le meargă bine tot restul anului și pentru a nu avea parte de pedepse și nenorociri, acestea trebuie să respecte câteva interdicții de sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătorită pe data de 24 iunie 2023.

  • Conform tradiției populare, în această zi de sărbătoare, femeilor le este interzis să facă muncile câmpului, să coasă, să spele și să facă curățenie deoarece pot avea parte de nenorociri.
  • Mai mult decât atât, Sânzienele pot fi şi zâne aducătoare de rele, dacă femeile lucrează în ziua de 24 iunie.
  • De asemenea, de Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, femeile care au jurat strâmb vreodată, sau au făcut alt rău, pot întâmpina pedepse dure, fiind știut că Sânzienele sunt mari iubitoare de dreptate.
  • În ziua Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul este interzis ca femeile să se spele pe cap, pentru a nu încărunți prematur.
  • De asemenea, nu trebuie să se ofere nimic cu împrumut în ziua de Sânziene, pentru ca farmecele să nu se lege de femei.
  • Potrivit tradiției populare, este interzis ca femeile să se certe de sărbătoarea de Sânziene, chiar dacă au dreptate.
  • În ziua Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul 2023, femeile nu au voie să doarmă, altfel vor fi leneșe tot anul.
  • De asemenea, în ziua de Sânziene, femeile nu trebuie să guste din bucate până nu se termină Sfânta Liturghie.

Citește și: Zile în care nu se fac nunți în 2023. Nu este permis, potrivit tradițiilor Bisericii Ortodoxe Române

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul 2023

[Sursa foto: freepik]

Tradiții și obiceiuri de Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul 2023

În noaptea de Sânziene se spune că cerurile se deschid, iar Sânzienele ies și joacă dansul ielelor în locuri ascunse sau retrase. De asemenea, potrivit tradiției, dansul lor nu poate fi observat de nimeni, deoarece cel sau cea care va îndrăzni să-l privească se va îmbolnăvi, fără leac.

Sânzienele le dă plantelor și buruienilor întrebuințări deosebite, astfel că vor putea fi folosite pentru a trata anumite afecțiuni. De asemenea, acestea apără holdele de grindină, aduc rod semănăturilor, ursesc fetele de măritat și contribuie la înmulțirea plantelor și a animalelor. Mai mult decât atât, se crede că dacă plouă în ziua de Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul e semn de belșug, mai precis se va face porumb, vin, o seamă de bucate.

Citește și: Imagini în premieră cu vila reamenajată din Snagov a Anamariei Prodan! Rebecca este cea care s-a ocupat de design: „Am dărâmat tot”- kanald.ro

Citește și: EXCLUSIV- O profesoară i-a rugat pe părinți să doneze banii de flori în scop caritabil: ”Am vrut să aduc o fărâmă de speranță în sufletul acestei mame”- stirilekanald.ro

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul 2023

[Sursa foto: freepik]

În data de 24 iunie, creștinii trebuie să meargă la biserică şi să se roage pentru sănătatea celor dragi și pentru bunăstarea lor. Totodată, tradiția constă în a da pachețele de pomană cu mere, cireșe și alte bunătăți, spre pomenirea celor trecuți la cele veșnice. La sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul se aprind lumânări pentru cei adormiți şi pentru copiii nebotezați.

Rugăciunea Sfântului Ioan Botezătorul

„Sfinte Ioane, Sfinte Botezătorule, tu ai fost chemat de Dumnezeu, încă înainte de a te naște. Să-i pregătești pe oameni pentru venirea Fiului Său, iar mulțimile atrase de faima sfințeniei tale și de puterea Duhului Sfânt. Ca cel al profetului Ilie, primeau botezul pocăinței în semn de convertire la Dumnezeu.
Tatăl ceresc ți-a destăinuit pe Fiul Său, când a voit să fie botezat de tine și tu l-ai făcut cunoscut ucenicilor tăi, zicând. „Iată Mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatul lumii!”

Această chemare atât de mare, pe care Însuși Mântuitorul nostru a recunoscut-o, când a spus că nu s-a născut un om mai mare decât tine, nu te-a făcut mândru. Ci ți-a dat cea mai adâncă smerenie, pe care ai exprimat-o cu aceste cuvinte. „Nu sunt vrednic să-I dezleg cureaua încălțămintei.

Și El trebuie să crească, iar eu să mă micșorez! Tu ai voit să-ți jertfești viața pentru a apăra sfințenia căsătoriei, înfruntându-l pe regele Irod, care trăia nelegitim cu soția fratelui său. Te rugăm mijlocește-ne la Dumnezeu o sinceră convertire și o iubire puternică față de El, ca să-L urmăm tot timpul vieții noastre, iar la sfârșit să-L preamărim pentru toată veșnicia. Amin”.Citește și:

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul 2023. Ce trebuie să împartă femeile pe 24 iunie

Zile în care nu se fac nunți în 2023. Nu este permis, potrivit tradițiilor Bisericii Ortodoxe Române

ego.ro Cea mai simplă metodă prin care scapi de praful din casă. Trucul viral care învinge mătura și aspiratorul

wowbiz.ro Ce a recunoscut Theo Rose despre fiul ei, după ce fanii au observat asta deja

radioimpuls.ro Alin Oprea, motivul real pentru care Tavi Colen nu a fost prezent la nunta sa cu Medana. Artistul a pus capăt speculațiilor: "Am considerat că e mai bine așa"

kanald2.ro „Există filmări” Răsturnare de situație în scandalul dintre Silviu Prigoană și Adriana Bahmuțeanu

kanald.ro Adevăratul motiv pentru care celebrul actor Ali Seçkiner Alıcı a părăsit distribuția serialului Secrete de familie, în care a jucat rolul Zafer Erguvan! Și-a dorit să se retragă sau totul s-a petrecut conform scenariului?

stirilekanald.ro UPDATE. FOTO/VIDEO. Explozie de proporții în Călimănești. 4 muncitori s-au stins din viață pe loc, după ce magistrala de gaz a sărit în aer. Autoritățile au deschis un dosar penal


Parteneri
Cookies