Desi poti gasi mere pe piata si in supermarketuri pe tot parcursul anului, merele coapte sunt asociate, inevitabil, cu toamna, cu mirosul dulce de acasa, cu starea de bine din bucataria calduta cand afara ploua si e vant puternic.
Ai nevoie de:
- 4 mere mari
- 50g unt
- 50g zahar brun
- 2 maini de fructe uscate (poti folosi orice- caise, stafide, cirese) taiate in cubulete
- cateva bucatele de ghimbir confiat
- coaja de la o portocala
- 2 linguri de miere (ai nevoie de o miere mai lichida, cea zaharisita va fi greu de folosit)
- 280 ml de smantana pentru frisca
- 1 lingura de zahar pudra
- un varf de lingurita
- 2-3 linguri de brandy sau whisky (optional)
Mod de preparare:
- Incalzeste cuptorul la 180 de grade.
- Intre timp indeparteaza cotoarele merelor cu un cutit subtire si bine ascutit, avand grija sa pastrezi merele intregi.
- Pune merele intr-o tava de copt.
- Pune intr-o tigaie untul, zaharul brun, fructele uscate, ghimbirul confiat si coaja de portocala.
- Toarna caramelul obtinut si mierea in mijlocul merelor si pe deasupra lor.
- Coace merele in cuptor pentru aproximativ 20 de minute.
- Intre timp, bate smantana cu zaharul pudra si scortisoara, pana ce obtii o frisca moale. Adauga cele 2-3 linguri de brandy sau de whisky si mai amesteca putin.
- Serveste fiecare mar cu o lingura mare de frisca si caramel, daca a mai ramas in tigaie.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro