Luni se sarbatoreste Pastele Blajinilor - Ce sa NU faci astazi


Pastele sau Pastile Blajinilor este o sarbatoare religioasa, considerata de unii ca fiind crestina, iar de altii ca fiind o sarbatoare cu radacini pagane cu influente crestine considerabile. Sarbatorita preponderent, in Europa de Sud-Est, aceasta sarbatoare are la baza pomenirea celor decedati si anume a rudelor si prietenilor apropiati. De Pastile Blajinilor credinciosii viziteaza mormintele rudelor/apropiatilor de la cimitire, le aduc in ordine, iar dupa slujba preotii savarsesc sfintirea lor.

Pastele Blajinilor se sarbatoreste in lunea de dupa Duminica Tomii, la o saptamana de la invierea Domnului, Pastile propriu-zis. in localitatile rurale mai mari si in orasele in care sunt mai multe cimitire, sarbatoarea are loc timp de mai multe zile, incepand de sambata.

Ce sa nu faci de Pastele Blajinilor

1. Cu toate ca este cunoscuta si ca sarbatoare a mortilor, nu se pomenesc doar cei aflati in nefiinta. in lunea Blajinilor sunt amintiti cei uitati, cei nestiuti si Albii. Preotul citeste pomelnicele in biserica, dupa oficierea slujbei. Se pot intocmi si pomelnice personalizate: preotul se roaga in tacere pentru cei aflati pe lista binecuvantandu-i.

2. Credinciosii nu trebuie sa uite de copiii nebotezati sau avortati. Acestia cer iertare in fata lui Dumnezeu pentru pacatele mamelor care recurg la chiuretaj.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare >>>

 


Clipul zilei pe KANALD.RO:

DISTRIBUIE
acest articol


Vedete

S-a logodit! Concurenta de la Survivor România a primit inelul de logodnă

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...


Parteneri

Pentru tine

Din Lifestyle

Parteneri