Patlagina este una din cele mai populare plante medicinale descoperite in Europa acum 4.000 de ani, folosita indeosebi pentru rani, abcese, icter, inflamatii renale si urinale si hemoroizi.
Planta este de asemenea considearata un leac eficient pentru tratarea ulcerului gastric. Exista doua tipuri de patlagina lata (Plantago Major) si patlagina ingusta (Plantago lanceolata). Ambele au compozitie si proprietati terapeutice asemanatoare.
Reteta ceai de patlagina
Ingrediente
120 de Frunze de patlagina
2 litri de apa
200 g de miere
2 lamai
Preparare
Citeste si: Mesajul Deei Maxer, după ce s-a zvonit că are deja o altă relație- wowbiz.ro
Inainte
Puneti sucul deoparte, iar coaja puneti-o la fiert impreuna cu frunzele de patlagina si apa. Lasati la foc mic pana cand apa scade la 600 ml. Strecurati lichidul obtinut intr-un borcan. Adaugati sucul de lamaie si mierea de albine (dupa ce s-a racorit). Se bea cate un paharel (50 ml), in fiecare dimineata, pe stomacul gol, pana la ameliorarea simptimelor.
Daca nu aveti de unde procura frunze verzi, folositi pulbere de patlagina, obtinuta prin macinarea plantei uscate prin rasnita. Pulberea de patlagina este un foarte bun cicatrizant si calmant pentru stomac. Se iau cate 4-6 lingurite pe zi, pe stomacul gol.
Beneficii
Frunzele de patlagina contin aproximativ 6,5% material mucos. La fel, semintele plantei sunt folosite pentru tesuturile iritate, datorita mucilagiilor continute, acestea imbraca, vindeca si protejeaza mucoasa stomacului lezat.
Studiile arata ca dozele mari de extract de frunze de patlagina au un efect protectiv mai bun in ceea ce priveste vindecarea ulcerului si prevenirea ulcerelor gastroduodenale decat medicamentele conventionale.
Patlagina are o actiune antiseptica, bactericida, bacteriostatica si diueretica importanta. Contine doua glicozide iridoide importante: aucubin – cu efecte antivirale, antibmicrobiene si anti-inflamatoare si catalpol, cu proprietati anti-hipertensive, hematoprotectoare, spasmolitice, anti-inflamatoare si antivirale.
Cercetarile medicale confirma faptul ca patlagina este o planta buna pentru afectiunile vezicii, bronsita febra, hipertensiune arteriala, reumatism, gastrita, ulcer peptic, dizinterie si diabet.
Sursa: www.lataifas.ro