DESCOPERĂ: Ce plante aromatice poți crește în bucătărie


Află ce plante aromatice pot fi cultivate chiar în bucătăria ta.


In articol:

Plantele pe care gospodinele le folosesc adesea pe post de mirodenii în diverse rețete pot fi „cultivate” în propria bucătărie pe timpul iernii. Astfel, vă veți putea bucura de ele chiar dacă nu aveți grădină proprie.  

 

Nu veți avea nevoie de surse speciale de iluminare, aceste plante se pot dezvolta doar cu lumina care pătrunde prin fereastră.

Ce plante aromatice poți crește în bucătărie

Busuioc  – plantează semințele într-un vas special și așază-l pe pervazul unei ferestre orientate spre sud, astfel vor beneficia de lumină și căldură din belșug.

 

„Busuiocul este o plantă diuretică. Poate fi folosită în infecţii urinare, are acţiune protectoare asupra vaselor de sânge, hipotensoare ca tonic general este foarte bun afordisiac,” spune dr.

Daniela Buşneag, medic medicină generală, homeopatie şi apifitoterapie.

 

Uleiul de busuioc poate fi folosit şi în enteroviroze. De exemplu, în salmonela sunt nişte bacterii care cedează la acţiunea uleiului de busuioc, numai că trebuie luat cu foarte mare atenţie,” explică dr. Daniela Buşneag.

 

„Dacă urmează să facem intervenţie chirurgicală, o extracţie dentară, e bine ca două săptămâni înainte de a face acest lucru să nu consumăm busuioc pentru că poate da sângerare excesivă, la fel ca şi usturoiul,” recomandă dr.

Daniela Buşneag.   Hasmatuchi - semințele se sădesc, în general, pe timp de vară; se poate dezvolta și în condiții de lumină slabă, la o temperatură de 18- 21 grade Celsius.

Oregano - plantează în casă un butaș obținut prin tăierea unei ramuri din planta din curte; plantează-l în ghiveci și ține-l lângă o fereastră orientată spre sud.

„...

aportul alimentar de ierburi [inclusiv oregano] ar putea... contribui semnificativ la aportul alimentar total al antioxidantilor de origine vegetala, si ar putea fi o sursa chiar mai buna de antioxidanti alimentari decat multe alte grupe de hrana, precum fructele obisnuite, cele de padure, cerealele si legumele.”

plante aromatice

Citeste si: DESCOPERĂ: Fructele și legumele lunii noiembrie

Iată o listă de afecțiuni pentru care oregano poate fi util:

  • Raceala
  • Dureri musculare
  • Acnee
  • Matreata
  • Bronsita
  • Dureri de dinti
  • Balonare
  • Dureri de cap
  • Afectiuni ale inimii
  • Alergii
  • Paraziti intestinali
  • Dureri de urechi
  • Oboseala
  • Respinge insectele
  • Crampe menstruale

 

Pătrunjel  - fie începi cu semințele, fie dezgropi o parte din rădăcina cultivată în grădină; pătrunjelul adoră soarele, dar trebuie să știți că va crește greu dacă este lăsat pe un pervaz orientat spre est sau vest.

Dacă decizi să le cultivi, ține cont de faptul că nu sunt greu de întreținut. Patrunjelul este una dintre cele mai eficiente plante-medicament. Frunzele, dar și rădăcina, reprezintă o adevărată oază de vitamine si minerale.

Citeste si: DESCOPERĂ: Top 10 alimente afrodisiace pentru bărbați și femei care cresc apetitul sexual

Pătrunjelul conține:

  • Beta-caroten, antioxidant și imunoprotector
  • Vitamina C (câteva frunze de pătrunjel conțin mai multă vitamină C decât o portocală)
  • Vitamina K (pentru sănătatea oaselor și coagularea sângelui)
  • Calciu (1 cană de pătrunjel are aceeași cantitate de calciu ca o cană de lapte)
  • Potasiu (500 mg/100 de grame de pătrunjel)
  • Fier (mai mult decât regăsim în ​​carnea roșie)
  • Fibră (pentru prevenirea constipației și îmbunătățirea funcției intestinului gros)
  • Bor (previne osteoporoza)
  • Fluor (întărește oasele)
  • Clorofilă (proprietăți antiseptice și purificatoare)

Rozmarin  – începeți cu un butaș care trebuie ținut într-un pahar cu apă până va face radacini. Plasați-l la o fereastră orientată către sud.

100 g de rozmarin conțin:

Proteine- 3.3 g Calciu- 317 mg Fier- 6.6 mg Potasiu- 668 mg Magneziu- 91 mg Fosfor- 66 mg Vitamina A- 2924 IU Vitamina C- 21.8 mg Vitamina B6- 0.336 mg Fibre- 14.1 g

rozmarin

Citeste si: DESCOPERĂ: Masca de păr cu banană. Cum o prepari acasă

Cimbru  – poate fi cultivat în casă, fie printr-un butaș care va prinde rădăcini, fie prin dezgroparea unei plante din grădină și plantarea acesteia în ghiveci.

Cimbrul iubește soarele, dar crește repede și dacă este plasat la ferestrele dinspre est sau vest.

Cimbrul poate fi integrat în multe feluri de mâncare, atât proaspăt, cât și uscat:

Specialitati cu fasole Peste Feluri de mancare cu ciuperci Paste Pizza Pui Sosuri de salata Supe Tocanite Umpluturi

Coada-șoricelului  este un remediu natural, fiind folosit în tratarea multor afectiuni: boli ale stomacului, reumatism, nervozitate, boli intestinale, tuse, chisturi ovariene, dureri menstruale, anorexie, osteoporoză.

Citeste si: DESCOPERĂ: Sfaturi pentru eliminarea apei din organism. Cum să combați retenția de apă cu ajutorul ceaiurilor și fructelor


Abonează-te pe

Citește și:

CITEȘTE: E bine să mănânci fructe seara? Ce spun specialiștii în nutriție

Dezvăluiri BOMBĂ! Cine este de fapt iubitul lui Denise Rifai

CITEȘTE: Ce înseamnă intermittent fasting. Beneficii și pericole

CITEȘTE: Cât timp se fierbe dulceața de afine

CITEȘTE: Fructele și legumele lunii OCTOMBRIE

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Vedete

CITEȘTE: Cine este ELIZA NATANTICU, soția lui Cosmin Natanticu. Biografie: data nașterii, carieră, căsătorie

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri