Descoperă cele mai gustoase fructe și legume ale lunii octombrie.
Fructele și legumele lunii octombrie
Toamna este cel mai bogat anotimp când vine vorba de fructe și legume.
În luna octombrie, se culeg fructele și legumele rămase de pe copaci sau din pământ. Gustoase și bogate în vitamine, fibre și antioxidanți, perele, strugurii, prunele, gutuile, morcovii și dovleceii sunt printre preferatele românilor.
Perele
Perele sunt dulci și zemoase, fiind rudele de gradul I ale gutuilor şi merelor. Aceste fructe asigură, prin conţinut, 15% din necesarul zilnic de fibre, având totodată şi proprietăţi hipocolesterolemiante.
„Fructul carnos si bogat in fibre are un impact pozitiv asupra digestiei. O singura para consumata ofera 18% din necesarul zilnic de fibre al organismului. Fiind vorba in mare parte despre fibre insolubile, tranzitul intestinal este accelerat.
Perele fac parte din grupul fructelor cu cele mai putine calorii, o para de dimenisuni medii avand 100 de calorii, adica in jur de 5% din aportul caloric zilnic. Fiind bogate in fibre, perele ofera senzatia de satietate, ceea ce inseamna ca sunt recomandate in curele de slabire.
La fel ca majoritatea fructelor, si perele detin proprietati antioxidante de pret, ceea ce inseamna ca lupta impotriva efectelor radicalilor liberi din organism”, scrie dr. Oana Cuzino.
Citeste si: DESCOPERĂ: Fructele și legumele lunii noiembrie
Strugurii
7 beneficii ale consumului de struguri:
- Conţin potasiu din belșug, contribuind la sănătatea cardiovasculară
- Regăsim în conținutul lor și resveratrolul, cu rol antioxidant
- Elementele din conținutul strugurilor contribuie la funcționarea optimă a circulaţiei sangvine
- Flavonoizii elimină grăsimile dăunătoare din organism
- Polifenolii ne pot proteja de diverse tipuri de canc
Struguri[Sursa foto: PixaBay]
„Sucul de struguri oferă aproape aceleaşi beneficii precum vinul roşu, ale căror efecte pozitive asupra sănătăţii cardiace s-au demonstrat în numeroase studii de specialitate. La fel ca în cazul vinului, sucul obţinut din struguri negri prezintă mai multe proprietăţi benefice pentru sănatăte, decât cel preparat din struguri albi.”, spune dr. Daniela Stan, medic de familie.
Prunele
Prunele conțin fructoză şi levuloză, acizi organici hidraţi de carbon, i, vitaminele A şi B, minerale, dar și potasiu, calciu, fosfor, magneziu și fier.
Prunele nu au un conținut caloric mare(în jur de 46 kcal la 100 g). Au proprietăţi diuretice și pot fi folosite pe post de laxativ. De asemenea, prunele ameliorează inflamațiile de la nivelul ficatului şi splinei.
„Prunele uscate nu sunt recomandate persoanelor care suferă deja de diabet zaharat pentru că au o concentraţie ridicată de glucide. De asemenea, consumul de prune este contraindicat în boala diareică acută sau cronică şi în caz de suferinţe renale, cum sunt pietrele la rinichi.”, explică dr. Daniela Stan, medic de familie.
Citeste si: DESCOPERĂ: Fructele si legumele lunii decembrie
Gutuile
Gutuile sunt folosite adesea pentru tratarea bolilor digestive, pentru stoparea hemoragiilor sau pentru tratarea afecţiunilor otice. Gutuile conțin 70% apă, zaharuri, săruri de calciu, minerale, dar și magneziu, fier, fosfor, potasiu, beta-caroten, acid citric, pectine și vitaminele B1, B2, B6, C.
„În afecţiunile ficatului şi ale pancreasului, leacurile din gutui se numără printre cei mai buni aliaţi naturali. Uşoara aciditate a fructelor, dar şi substanţele cu efect antioxidant stimulează funcţiile hepatice şi imunitatea”, explică Marina Grigore, specialit în apifitoterapie. „Gutuile au rol în întărirea inimii, datorită potasiului pe care îl conţin, dar ajută şi la scăderea tensiunii şi a colesterolului, prin substanţele pectice. Prin aceste acţiuni, gutuile previn riscul bolilor cardiovasculare şi a infarctului. Aceste fructe şi-au dovedit de multe ori utilitatea incredibilă. Cu toate acestea, aplicarea lor nu trebuie să excludă consultul şi recomandarea medicului, mai ales că inclusiv consumul de gutui are contraindicaţii care nu ar trebui neglijate”, spune specialistul.
Citeste si: CITEȘTE: Cu ce poți înlocui praful de copt
Morcovii
Morcovul este una dintre cele mai bogate surse vegetale de provitamina A, numită și caroten. Acest element protejează vederea. Este o sursă importantă de antioxidanți, consumul regulat de morcovi diminuând riscul apariției cancerului mamar, cervical, de prostată, de colon, laringe sau esofag.
„Un studiu realizat la Harvard a arătat că femeile care mânăncă zilnic un morcov, reduc riscurile atacului de cord cu 22%. Un alt studiu ce a implicat 90.000 de infirmiere, urmărite timp de 8 ani, a arătat că, prin consumul de morcovi de 5 sau mai multe ori pe săptămână, riscul accidentelor cerebrovasculare s-a redus în mod spectaculos cu 68%! Studiile ce au examinat persoane ce consumă beta-caroten – morcovi, spanac, broccoli, grapefruit roz-, au dovedit doar un procent de 40-70% probabilitate de a se îmbolnăvi de cancer pulmonar, spre deosebire de cei cu niveluri scăzute de beta-caroten.”, spune medicul nutriţionist Lavinia Bratu.
Citeste si: CITEŞTE: Ce să gătești azi? Idei de rețete gustoase dacă nu știi ce să faci de mâncare
Dovleacul
Dovleacul este bogat în acid pantotenic, potasiu, magneziu și vitaminele C, E și totodată extrem de sărac în calorii. Elementele din conținutul dovleacului scad riscul dezvoltării afecțiunilor cardiovasculare, cataractei și a mai multor tipuri de cancer.
Citeste si: DESCOPERĂ: Pizza dulce cu ciocolată. Cum faci această ultimă găselniță a cofetarilor
Ardeii
Ardeiul conține vitaminele A și C din belșug. Acesta luptă împotriva radicalilor liberi din organism și întărește sistemul imunitar, datorită antioxidanților puternici.