Sarmalute de post sunt o varianta mai sanatoasa la traditionalele preparate de acest fel umplute cu carne din belsug. Iata cum se prepara, in post, sarmalele in Maramures.
Se folosesc frunze de varza acra sau de varza proaspata, oparite cu o zi inainte. De asemenea, se pot folosi frunze de vita sau de gulii. Mai este nevoie de 250 g orez, 250 g pasat sau malai macinat mai mare, 2 cepe tocate, 2 morcovi dati prin razatoare, 250 g ciuperci, 100 ml ulei, 100 g faina, ulei, sare, piper, cimbru. Pentru umplutura se caleste ceapa in ulei si se adauga o lingurita de paste de tomate, orezul, pasat, ciupercile date prin masina de tocat cu ochiuri mari, morcovii si condimente.
Compozitia se lasa la rece cel putin 10 minute, apoi va fi folosita pentru a umple frunzele. Indicat ar fi sa faceti in oala de lut. Pe fundul vasului de pune un strat gros de varza si o crenguta de cimbru. Sarmalele se asaza in straturi, fara sa fie presate. Deasupra se pune, de asemenea, un strat de varza. Peste acest ultim strat se toarna ulei. Interesant este ca oala nu se acopera cu un capac clasic, ci cu un aluat.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Sursa: culinar.bzi.ro