Ştiinţa grupelor sanguine permite alegerea unei alimentaţii adecvate pentru prevenirea unor boli, încetinirea îmbătrânirii, tratarea obezităţii.
GRUPA 0
Există mai mulţi factori care influenţează creşterea în greutate pentru grupa O: Reglarea tiroidiană. Oamenii cu grupa O au tendinţă spre hipotiroidism (nivel scăzut al hormonilor tiroidieni, lipsa iodului). Efectele hipotiroidismului sunt: creşterea în greutate, retenţia de lichide, scăderea masei musculare şi oboseala. Factorul principal al creşterii în greutate este glutenul, care se găseşte în toate produsele pe bază de grâu. Urmând dieta grupei O, prin reducerea consumului de cereale, pâine şi paste făinoase se constată scăderea în greutate. Alimentele care favorizează creşterea în greutate pentru grupa O: grâul, porumbul, fasolea uscată, lintea, varza, conopida, muştarul. Alimente care favorizează scăderea în greutate pentru grupa O: peştele, ficatul, carnea roşie (vită), spanacul şi toate legumele verzi.