Desi pe internet poti gasi tot felul de retete pentru plamadeala din aluat vechi, multe cu tot felul de ingrediente ciudate pentru o paine din aluat vechi autentic nu-ti trebuie decat trei lucruri: faina, apa si timp.
Ingrediente
faina din cereale integrale/ macinata manual
plamadeala deja pregatita (optional)
apa filtrata/ de izvor
Ce sa faci cu painea uscata. Cum poti transforma firimiturile in mancaruri gustoase
Mod de preparare
Pentru a incepe plamadeala: amesteca cu telul ¼ cana de faina cu plamadeala pentru aluat (daca ai optat pentru plamadeala) si 3 linguri de apa filtrata intr-un bol mic.
Pentru a avea suficient loc in borcan, pe masura ce adaugi faina si apa, acesta trebuie sa fie doar pe jumatate plin de fiecare data cand mai adaugi amestecul de faina cu apa. Daca ai facut prea multa plamadeala pentru borcan, poti lua din ea si o poti folosi la biscuiti, clatite sau saratele cu maia.
Cum sa pastrezi plamadeala: Dupa o saptamana, plamadeala ta ar trebui sa fie suficient de consistenta pentru a fi pusa la pastrare. Daca nu coci destul de des (adica mai putin decat o data pe saptamana), poti tine plamadeala in frigider si cand vrei sa coci cu ea, o scoti din frigider cu doisprezece ore inainte de a o folosi si o poti hrani cu faina si apa. Daca obisnuiesti sa coci des (in fiecare zi sau de cateva ori pe saptamana) poti pastra plamadeala la temperatura camerei si o hranesti cu ½ cana faina si 1/2 cana apa filtrata o data pe zi.
Sursa: viatainverdeviu.ro