Cozonac "trandafir" cu stafide, alternativa la cozonacul clasic

Cozonac
Cozonac "trandafir" cu stafide, alternativa la cozonacul clasic

Cozonacul "trandafir" puncteaza la capitolul estetic, dar cand il veti gusta cu siguranta ii veti aprecia si mai mult. Este ideal pentru ocazii festive si de sarbatori, daca vreti sa va impresionati oaspetii.

Ingrediente
600 g faina
100 g unt tinut la temperatura camerei
200 ml lapte
2 oua
un plic drojdie uscata
150 g zahar pudra
2 pliculete de zahar vanilat
putin zahar granulat (pentru decor)
100 g stafide
coaja rasa de lamaie si portocala
o fiola esenta de rom
coniac sau apa calduta
un praf sare

Mod de preparare

Cerneti faina de doua sau trei ori.
Incalziti putin laptele si adaugati esenta de rom, zaharul pudra, zaharul vanilat, coaja rasa de lamaie si portocala si amestecati bine, sa se topeasca zaharul.

Intr-un bol, adaugati ouale si un praf de sare, apoi le bateti.
Puneti stafidele intr-un bol mic, le acoperiti cu coniac sau apa calduta si le lasati sa se inmoaie.


Intr-un alt bol, amestecati faina cu drojdia uscata, untul, ouale batute si laptele, incat sa se formeze o coca. Pastrati putin din cantitatea de oua batute pentru a unge aluatul inainte de a-l introduce la cuptor.

Framantati bine coca, aproximativ 45 de minute, apoi o acoperiti cu un prosop si o lasati la dospit pentru circa o ora.
Scurgeti coniacul sau apa din bolul cu stafide.


Ungeti cu putin ulei mainile si spatiul de lucru, apoi intindeti cu podul palmelor aluatul incat sa devina foaie.
Presarati stafidele pe aluat si il rulati, apoi il taiati in sapte bucati egale.
Aveti nevoie de o forma rotunda pentru copt, pe care o ungeti cu ulei si o tapetati cu hartie pentru copt.

Asezati o bucata de aluat in mijlocul tavii, iar pe marginea ei le puneti pe celelalte, dupa care le acoperiti din nou cu un prosop si le lasati sa mai dospeasca.

Incingeti cuptorul.

Dupa ce au crescut suficient bucatile de aluat, le ungeti cu oua batute, presarati deasupra putin zahar granulat si introduceti tava la cuptor pentru circa 45- 50 de minute; lasati aluatul sa se coaca la foc mic, fara a umbla la cuptor in primele 20 de minute.

Sursa: culinar.ro



Citește și:

Tapioca: ce este și cum poate fi utilizată în bucătărie

Ce gest a scos-o din minți pe Andreea Bănică, în parcare. Artista nu a mai putut să se abțină și a răbufnit: “Ține de educație, bun-simț, nu de ce am eu și nu au alții!”

Fosta iubită a lui Liviu Dragnea, din nou în vizorul presei! Ce a făcut Irina Tănase...

Veștile de care românii se temeau! Legea tocmai a fost publicată în Monitorul Oficial. Taxele și impozitele vor exploda începând cu ianuarie 2026

Marco, tânărul de 18 ani din Timișoara, găsit mort în casă, este condus astăzi pe ultimul drum! Apropiații nu își pot reveni din șoc: „Cu inimile îndurerate ne luăm rămas-bun...”

Alina Sorescu, copleșită de emoții, în cadrul emisiunii „În Oglindă”. Cine a salvat-o după divorț: „Acum mă simt în acel punct”

Surpriză de proporții în “Casa iubirii”. Cine a fost desemnat favoritul săptămânii în gala de duminică: „E o glumă?”

De ce a murit, de fapt, Marco? Primele date despre moartea suspectă a tânărului de 18, găsit fără suflare de mama sa după ce a fost la o petrecere


Video
Clipul zilei pe kfetele.ro
Cookies