Cea mai simplă și ușoară rețetă de sos aioli


Cea mai simplă și ușoară rețetă de sos aioli

Sosul aioli provine din zona mediteraneană și se prepară foarte simplu. Veți avea nevoie de doar câteva ingrediente și în mai puțin de 15 minute, sosul va fi gata.


In articol:

Știm cu toții că sosurile nu sunt chiar cea mai sănătoasă alegere alimentară. Cu toate acestea, parcă fripturile nu intră la fel de bine dacă sunt fade, fără niciun pic de sos. Astăzi vă învățăm cum să preparați celebrul sos aioli. 

Sosul aioli, o nebunie de arome

În bucătăria românească și nu numai, usturoiul este nelipsit atunci când gătim sau când preparăm în special fripturi. Dacă v-ați plictisit de clasicul mujdei de usturoi, încercați să preparați și un sos aioli. 

Acesta are la bază tot usturoiul, dar este puțin mai fin și mai gustos. Țineți cont și de faptul că are și mai multe calorii.

În plus, dacă știți că aveți probleme cu fierea, evitați sosurile grele, preparate cu ulei. 

În general, sosul aioli este preparat din usturoi, ulei de măsline și sare. Este o rețetă tipic catalană, regiune în care sosul poartă denumirea de allioli. Asta înseamnă all i oli, adică usturoi și ulei. 

Italienii numesc acest sos aglioli sau aioli, spaniolii îi spun alioli, iar francezii aioli. Oricum l-am denumi, cert este că aioli este, de departe, cel mai bun sos de usturoi. 

Ingrediente:

  • 4 căței mari de usturoi 
  • o jumătate de linguriță de sare
  • o linguriță de suc de lămâie (să fie proaspăt stors)
  • 120 ml de ulei de măsline extravirgin
  • o linguriță de apă 

Cum se prepară sosul aioli 

Curățați usturoiul și tăiați-l în feliuțe. Într-un castron, trebuie să frecați foarte bine usturoiul tăiat cu sare. Faceți acest lucru cel puțin 5 minute. 

Apoi adăugați sucul de lămâie, proaspăt stors, și amestecați foarte bine. Uleiul se adaugă la final și veți proceda exact ca atunci când preparați maioneza. 

Turnați uleiul în fir subțire, în timp ce amestecați foarte bine în sos, cu o lingură de lemn.

Sosul aioli trebuie să aibă la final consistența unei maioneze

În cazul în care observați că sosul este prea gros, îi puteți adăuga puțină apă. După ce este gata, trebuie să țineți sosul în frigider, cel puțin o zi. Aveți grijă să-l acoperiți foarte bine, ca să nu aveți miros de usturoi în tot frigiderul. 

Sosul aioli poate fi servit cu diferite tipuri de friptură, cum ar fi cea de porc, de pui sau de curcan. De asemenea, merge și alături de pește, preparat la grătar sau la cuptor, dar și lângă raci. 

Bineînțeles că dacă vreți să consumați o porție de cartofi prăjiți sau cartofi wedges, puteți să-i serviți cu acest sos. 


Abonează-te pe

Citește și:

Nicole Cherry, declarații emoționante despre sarcină. Reacția fabuloasă a iubitului ei când a aflat că va fi tătic EXCLUSIV

Ți se rupe sufletul! O actriță româncă este grav bolnavă: ”Vreau să MOR!”

Alex Zănoagă a înșelat-o pe Simina Loica?! Ce spune fosta concurentă de la Puterea Dragostei

Venus în Leu: ce îți rezervă astrele, în funcție de zodie.

Vremea de vineri, 25 iunie 2021, anuntul ANM: vreme instabila!

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Vedete

Andreea Marin, mămică din nou? Ce spune vedeta despre o posibilă sarcină

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Cooking
Parteneri