Cea mai rapidă rețetă de cozonac. Nu necesită frământare


Dacă nu știi cum să pregătești un cozonac rapid și gustos, noi îți venim în ajutor


In articol:

Acest dulce este preferat de toată familia și este nelipsit de pe masa de Paște și Crăciun. Dar hai să vedem care este cea mai rapidă rețetă de cozonac, care nici nu necesită frământare. 

Iese un preparat delicios, vă spunem cu încredere!

Rețetă de cozonac fără frământare

Un pas important în urmarea acestei rețete este să ne asigurăm că toate ingredientele pe care le vom folosi sunt la temperatura camerei și că nu sunt expirate.

reteta cozonac fara coacere
cozonacul are un miros aparte[Sursa foto: PixaBay]

Ingredientele necesare pentru prepararea aluatului

Pentru un aluat ca la mama acasă, vom avea nevoie de:

1 kg de făină tip 000

50 g drojdie proaspătă

5 gălbenușuri și 1 ou întreg pentru uns

500 ml lapte

100 g unt topit

5 linguri ulei

150 g zahăr

1 esență de vanilie

coaja rasă de la o lămâie

1 praf de sare

Ingrediente necesare pentru umplutură

5 albușuri de ou

250 g sâmburi de nucă

50 g de stafide

150 g zahăr

2 linguri de cacao

esență de rom

Câteva ingrediente de care vom mai avea nevoie

ulei pentru uns blatul 

hârtie de copt

zahăr pe care îl vom presăra peste cozonac

100 ml lapte pentru a dizolva drojdia

Instrucțiuni de preparare a cozonacului fără frământare

Se cerne făină într-un bol, după care se adaugă praful de sare și se amestecă cu o spatulă. 

După ce untul a fost topit, se lasă deoparte pentru a se răci puțin.

Se încălzeșete puțin laptele pe care îl amestecăm cu zahărul, esența de vanilie și coaja rasă de la lămâie. Se amestescă până când zahărul este topit în întregime.

reteta cozonac simpla
cozonacul este preferat de toată familia[Sursa foto: PixaBay]

Drojdia se pune într-un alt bol peste care se adaugă 100 ml de lapte și se dizolvă o lingură de zahăr, dar și două linguri de făină. Se amestecă foarte bine până când drojdia este dizolvată complet dar și compoziția este omogenizată. Aceasta se numește MAIA care se lasă la crescut.

Gălbenușurile se separă de albușuri și se amestecă cu 5 linguri de ulei.

În făină se încorporează MAIAUA crescută, dar și laptele îndulcit și gălbenușurile amestecate cu ulei și unt topit.

NU SE FRĂMÂNTĂ acest aluat, trebuie doar amestecat până când devine ușor elastic.

Se formează o bilă pe care o vom lăsa la crescut cât să-și dubleze volumul. Important este ca acest aluat să fie ferit de curent.

Cât timp aluatul crește, e timpul să ne ocupăm de umplutură!

Albușurile se bat spumă și se adaugă zahărul treptat, până când se obține o bezea pe care o vom amesteca cu nuca, esența de rom, cacao și stafide.

Acum că aluatul a crescut, îl putem împărți în 4 sau 6 părți egale, în funcție de tăvile pe care le avem la dispoziție.

Blatul pe care vom întinde aluatul se unge cu ulei, după care întindem foaia pe care vom pune umplutura.

După fiecare foaie pe care turnăm umplutură, începem să rulăm.

Cozonacul rezultat îl vom pune în tava de copt și la fel vom proceda și cu ceilalți.

Cozonacii rezultați se ung cu ou și peste se presară puțin zahăr.

Se lasă la cuptorul preîncălzit, la 200 de grade, pentru aproximativ 30-35 de minute. 

Poftă bună! Sigur vă veți linge pe degete!

 

 

 

 

 


Abonează-te pe

Citește și:

Pepe, mesaj surprinzător pentru Raluca Pastramă: "Aş vrea să te iert că ai plecat..."

Bombă în showbiz! Cu cine se iubește, de fapt, Lidia Buble

Bianca Comănici de la "Puterea Dragostei", declaraţii şocante despre primul ei iubit: „Un copil manipulat..."

Horoscop zilnic miercuri, 2 decembrie 2020. Nativii zodiei Fecioară primesc vești bune pe toate planurile!

Traficul va fi restricționat pentru repetiția și ceremonia oficială de Ziua Națională. Pe unde se va circula în București

Clipul zilei pe KFETELE.RO

DISTRIBUIE
acest articol

Informatiile zilei

Noul simptom al COVID-19, ”happy hypoxia”, face tot mai multe victime. Cum se manifestă?

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Cooking
Parteneri