În cadrul experimentului, celebrul medic pediatru s-a filmat cu masca pe față și a înregistrat cum se simte după mai bine de cinci ore.
Odată cu începerea unui nou an școlar, mai mulți părinți și profesori s-au declarat îngroziți de faptul că elevii și cadrele didactice vor fi obligate să poarte mască de protecție cât timp vor dura cursurile.
În plus, mai multe persoane au spus în ultimele luni că purtarea măștii timp de câteva ore ar putea produce hipoxie, așa că medicul pediatru Mihai Craiu a decis să facă un experiment.
Acesta s-a filmat în timp ce își măsoară saturația de oxigen în sânge, după aproape cinci ore petrecute la spital cu mască, dar și cu echipament de protecție și arată că nu există niciun pericol, mai ales că medicii fac acest lucru de ani de zile, fără excepție.
Voiam doar să vă arăt, cu ajutorul unui pulsoximetru, că purtatul măștii nu produce hipoxie. Urmăriți cu atenție valorile de saturație (mereu sunt afișate valori peste 95%, cât ar fi cea mai mică valoare normală) şi cele de puls (se vede că îmi este cald și sunt obosit, cu ceva tahicardie, având valori de 86-100/minut).
Copiii vor fi bine. Nu vor avea niciun fel de hipoxie de la purtarea corectă a măștii.
Avertismentul dr. Craiu: De profesori și bunici trebuie să avem grijă! Iar în cazuri excepționale există şi varianta de "pauză" scurtă de mască, în exterior, când nu se află nimeni în apropiere.
De profesori și bunici trebuie să avem grijă!
Spor la școală!", a scris dr.
Mihai Craiu, medic pediatru la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului "Alessandrescu-Rusescu", pe pagina de Facebook.