Ce să faci când îți întârzie menstruația


Medicii specialiști sunt de părere că întârzierea menstruației poate fi atât de natură fizică, cât și emoțională. Află ce să faci când îți întârzie menstruația


In articol:

Se întâmplă de multe ori ca ciclul menstrual să nu mai vină în perioada pe care o știai, iar primul gând pe care îl ai în minte este din start posibilitatea unei sarcini. Specialiștii sunt de părere că există mulți factori care pot duce la întârzierea acestuia, deci nu este cazul să intri în panică! Descoperă ce să faci când îți întârzie menstruația.

Ciclul menstrual durează, de regulă, între 28 și 25 de zile, dar trebuie să știi că nu este întodeauna punctual. Aproape fiecare femeie s-a confruntat măcar o dată cu întârzieri ale menstruației, deci acest lucru nu înseamnă că ai rămas însărcinată.

Citeste si: CITEȘTE: Ce să faci când te plictisești

Ce sa faci cand iti intarzie menstruatia

Ce sa faci cand iti intarzie menstruatia

[Sursa foto: Unsplash]

Ce să faci când îți întârzie menstruația- Cauze

Dacă ți-a întârziat menstruația, este necesar ca pentru început să elimini posibilitatea unei sarcini, deci trebuie să efectuezi un test urinar. Testele de sarcină sunt concepute pentru a detecta în urină un hormon specific sarcinii: beta-HCG sau gonadotropină corionică umană.

În cazul în care testul a ieșit negativ, iar ție tot îți întârzie menstruația, este bine să știi faptul că și stresul ar putea fi una dintre cauze. Stresul și oboseala sunt cele mai frecvente afecțiuni în rândul femeilor! În perioadele stresante, funcția secretorie a hipotalamusului, parte a creierului care se ocupă cu producerea anumitor hormoni implicați în reglarea ciclului menstrual, poate fi influențată.

O altă cauză foarte cunoscută pentru care ți-ar putea întârzia menstruația este cura de slăbire care a dus la scăderea bruscă în greutate. Astfel, este normal ca ciclul menstrual să nu mai vină regulat, mai ales din cauza acestor fluctuații de greutate. De asemenea, dacă ai o greutate sub media înălțimii și vârstei tale, există posibilitatea ca ovulația să fie inhibată, iar ciclul menstrual să devină neregulat. La fel se întâmplă și dacă ai o greutate peste media vârstei și înălțimii, deoarece atunci se produc o serie de schimbări hormonale care pot afecta ciclul menstrual.

Pilulele contraceptive. Cu toate că medicii le recomandă în anumite cazuri pentru a regla ciclul mentrual, dacă nu sunt luate corect, eventualitatea în care menstruația ar putea întârzia este foarte mare. În anumite cazuri, după o perioadă mai lungă de utilizare de pilule este posibil ca menstruația să fie redusă ca flux sau chiar absentă.

Citeste si: CITEȘTE: Când este bine să faci sport dimineața sau seara

Ce sa faci cand iti intarzie menstruatia

Ce sa faci cand iti intarzie menstruatia

[Sursa foto: Unsplash]

Ce să faci când îți întârzie menstruația, dar nu ești însărcinată

În cazul în care ciclul menstrual continuă să întârzie, însă testele de sarcină arată că nu ești însărcinată, există două variante: să aștepți până când sângerarea își va reveni sau să consulți un medic ginecolog.

Până și o răceală ușoară poate duce la întârzierea menstruației! Dacă ești răcită, cu siguranță acesta este motivul pentru care îți întârzie menstruația. Organismul tău are cu totul alte priorități de funcționare, deci nu este cazul să intri în panică. Imediat după ce te vei simți mai bine, va reveni și fluxul sângerării.

Citeste si: CITEȘTE: Ce trebuie să știi când mergi prima dată la sală

Ce sa faci cand iti intarzie menstruatia

Ce sa faci cand iti intarzie menstruatia

[Sursa foto: Unsplash]

O altă explicație a întârzierii menstruației ar putea fi o pubertate care se instalează cu dificultate. Așadar, înainte ca menstruația să obțină o regularitate, este foarte probabil ca ciclurile să nu aibă o dată fixă: ori apare mai devreme, ori mai târziu.

Și dacă practici exerciții fizice intense în mod regulat îți poate întârzia ciclul menstrual. Atunci când îți forțezi corpul, nu mai produci estrogen, deci ciclul menstrual nu mai funcționează normal. Marile sportive, de exemplu, sunt mai predispuse la întârzieri mesntruale și chiar ar putea suferi de amenoree, mai exact absența menstruației de cel puțin trei luni.

Întârzierea menstruației poate anunța menopauza. De regulă, vârsta medie de apariție a menopauzei este de 50-51 de ani, însă, în unele cazuri, poate să apară mult mai devreme, fiind denumită „menopauză precoce” sau „prematură”.


Abonează-te pe

Citește și:

Ce trebuie să știi când cumperi un apartament. Blocurile noi sunt amplasate în zone foarte liniștite ale orașului

Fosta soție l-a bătut până l-a învinețit! Reghe, de urgență la spital. Imaginile momentului

Ce trebuie să știi când mergi prima dată cu avionul. Notează tot ceea ce este important pentru călătoria cu avionul

Ce trebuie să știi când cumperi un câine

Ce trebuie să știi când botezi un copil

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Vedete
Nicoleta Dragne, însărcinată pentru a doua oară
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri