Cui trebuie să îi spui pe 21 mai La mulți ani. Descoperă cele mai frumoase mesaje pentru persoanele dragi ție.
Află din rândurile următoare ce înseamnă, de fapt, sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena, ce semnificație are această zi în tradiția creștină, precum și cine sunt cei sărbătoriți și cui trebuie să îi spui la mulți ani pentru a-i face ziua mai frumoasă.
Ce nume se sărbătoresc de Sfinții Constantin și Elena
De Sfinții Constantin și Elena nu îi sărbătorim doar pe cei care poartă numele Constantin și Elena. În România, aproximativ 1.8
Pe data de 21 mai, în fiecare an sunt prăznuite două figuri extrem de importante din calendarul creștin, și anume Sfinții Împărați Constantin și mama sa, Elena. Această sărbătoare are dată fixă, astfel că în fiecare an este sărbătorită la aceeași dată.
Citește și: Urări și mesaje pentru cei care își serbează onomastica de Sfinții Împărați Constantin și Elena
Cel mai întâlnit nume sărbătorit pe data de 21 mai este Constantin, purtat de peste un milion de bărbați, urmat de derivate, dar și peste 700000 de românce poartă numele de Elena și derivatele sale.
Nume sărbătorite de Sf. Constantin și Elena – derivate ale numelui Constantin: Constantin, Costel, Costea, Costache, Costin(a), Codin(a). Constanța, Costandin(a), Constantina, Dinu, Dina, Tinu, Tina; Costeluș, Costelică, Costică, Tică, Ticu, Titișor, Titel, Dinicu, Dinică, Tinuț, Tinel, Tanța, Tănțică.
Derivate ale numelui Elena: Elina, Eleni, Elenca, Ela, Eleonora, Elenuța, Helena, Ilina, Ileana, Ilenuța, Ilenuș, Ilinuța, Leana, Lenuța, Lenuș, Lena, Leanca, Leni, Lina, Nora, Nușa, Nuța, Nuțica, Nuțișor.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Numele Constantin provine din limba latină și înseamnă cel puternic, hotărât, ferm.
Prenumele Elena este un nume asociat frumuseții și grației, o traducere veche a numelui Helena sau Velena înseamnă strălucirea Soarelui și căldura lui.
Urări și mesaje pentru Sfinții Constantin și Elena
Pentru această sărbătoare în care sunt sărbătorite atât femei, cât și bărbați, dacă ai pe cineva drag cu un astfel de nume, nu lăsa să treacă ziua fără a transmite un gând frumos. Poți opta pentru urări simple, precum:
„La mulți ani cu bucurie și noroc, pe toate planurile!”
„Onomastică fericită alături de cei dragi! O zi frumoasă și liniștită!”
„O zi la fel de frumoasă ca tine, la mulți ani!”.
„Sfântul al cărui nume îl porți să își coboare ochii asupra ta și să îți dorească tot ce îți dorești, pe toate planurile”.
„La mulți ani! Sfinții Constantin și Elena să te călăuzează mereu și să ai parte numai de lucruri frumoase în viață!”
„Cu ocazia zilei onomastice, îți urez fericire și împliniri!”
„Draga mea, Elena, cu ocazia zilei onomastice, îți doresc să ai parte în fiecare zi de sănătate, liniște sufletească și momente frumoase alături de cei dragi ție! Sper că mă aflu și eu printre ei! La mulți ani!”
„Îți doresc ca de ziua numelui tău să ți se împlinească toate dorințele mari și mici, să fii fericită, încrezătoare și să te bucuri de tot ce îți oferă viața.”
„E ziua ta, draga mea Elena! Îți urez cele mai frumoase urări de sănătate, de bunăstare și de bucurii cu ocazia zilei de Sfinții Constantin și Elena! Să ai parte de tot ce e mai frumos în viață!”
„La mulți ani, Constantine! Noi venim cu urările, tu ne faci cinste!”
Tradiții de Sfinții Constantin și Elena
În popor, se spune că tot ce se seamănă după data de 21 mai se usucă. Este ziua în care păstorii hotărăsc cine va fi baci, precum și unde se fac stânele și cine vor fi angajații care să le păzească pe timpul pășunatului. Tot în ziua de 21 mai se măsoară și se face semn pe răboj laptele de la oile fiecăruia.
Acasă, femeile stropesc cu aghiasmă casa, gospodăria și animalele pentru a alunga duhurile necurate și dau cu tămâie.
Persoanele care se duc la Biserică pe data de 21 mai duc pentru sănătate bujori, flori de lămâiță, dulciuri și pâine pentru a fi sfințite, apoi sunt împărțite.