Iată ce se oferă de pomană pe data de 21 mai, atunci când se sărbătoresc Sfinții Împărați Constantin și Elena.
Ziua de 21 mai, închinată Sfinților Împărați Constantin și Elena, este una dintre cele mai importante sărbători în calendarul ortodox, atunci când peste 1,8 milioane de români își serbează onomastica. În această zi specială se oficiază slujbe, momente de rugăciune, de sfințirea caselor, dar și mese îmbelșugate pentru toți cei care se bucură purtând unul dintre aceste nume. Pe lângă toate clipele de fericire, credincioșii nu uită nici de cei dragi, care nu mai sunt lângă ei, astfel că este un moment potrivit și pentru pomenirea celor adormiți.
Ce se oferă de pomană în data de 21 mai?
Citește și: 21 mai, Sfinții Constantin și Elena. Ce se mănâncă în această zi pentru belșug și bucurie în casă
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citește și: Horoscop 21 mai 2025. O zodie vrea mai multă libertate
Pomana este ofranda creștină, dată din suflet pentru cei care au încetat din viață, iar rudele aleg să facă acest lucru la biserică, prin participarea la Sfânta Liturghie, ori acasă.
Această zi este un moment ideal pentru a împărți obiecte utile, lumânări aprinse și mâncare celor care au nevoie sau celor care poartă aceste două nume sfinte. Obiceiurile variază în funcție de regiune, iar anumite elemente sunt considerate esențiale în pachetul pe care oamenii îl oferă de pomană. Din acesta nu lipsește pâinea sau în unele regiuni colaci, făcuți chiar în casă, care simbolizează trupul lui Hristos, în semn de respect față de cei adormiți. Se oferă și alimente gătite în casă, așezate în vase de unică folosință sau de recipiente care se oferă cu totul. Nu lipsesc sarmalele în foi de varză, friptura de pasăre sau porc, ciorba sau supa, grișul sau budinca, iar dacă sărbătoarea pică într-o zi de post, se oferă tocăniță de legume, pilaf sau mâncare din fasole. Din pachetul oferit de pomană nu lipsesc nici deserturile tradiționale, cum ar fi cozonacul, plăcinta cu brânză, mere sau dovleac și prăjiturile de casă, în special cele realizate din foi.Ce se mai oferă de pomană pe data de 21 mai și cui?
Pe lângă alimente, credincioșii preferă să ofere, pe data de 21 mai, și lucruri utile celor sărmani sau bătrâni, astfel că nu lipsesc tacâmurile, farfuriile și cănile, mai ales dacă aceștia aleg să ofere și câteva feluri de mâncare pe lângă ele. Prosoapele și păturile sunt și ele oferite de pomană în această zi, iar pentru cei nevoiași se dau de pomană haine curate, dar și bani simbolici. Este important ca totul să fie oferit cu respect și din suflet, fără a fi considerat un act de laudă, pentru ca persoanele trecute în neființă să poată să primească și ele din mâncarea oferită. În unele zone, oamenii aleg să meargă la biserică sau la azile, acolo unde împart toate mâncărurile și obiectele folositoare celor care au nevoie. După ce oamenii se întorc de la biserică, aceștia, mai ales dacă își sărbătoresc onomastica, pregătesc feluri de mâncare alese și pentru familie, chemând la masă prieteni și rude și înfruptându-se din ele, după un moment de rugăciune și mulțumire.