Află din rândurile de mai jos câteva lucruri pe care nu ar trebui să le faci de Sfinții Constantin și Elena!
Pe data de 21 mai, românii îi sărbătoresc pe Sfinții Împărați Constantin și mama sa, Elena. Nu este doar o zi onomastică, ci una plină de tradiții, superstiții și obiceiuri transmise din generație în generație. Află din rândurile următoare câteva superstiții despre ce nu ar trebui să faci în această zi specială!
Ce nu ai voie să faci de Sfinții Constantin și Elena
Citește și: 21 mai, Sfinții Constantin și Elena. Ce se mănâncă în această zi pentru belșug și bucurie în casă
Citește și: Cea mai puternică rugăciune pentru căsătorie. La ce sfinți să te rogi pentru găsirea sufletului pereche
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Constantin cel Mare, cunoscut sub numele complet Gaius Flavius Valerius Aurelius Constantinus, a fost împărat roman între anii 306 și 337, iar acesta a devenit la acea vreme conducătorul întregului Imperiu Roman după înfrângerea rivalilor săi Maxentius și Licinius. Legenda spune că, înaintea bătăliei de la Podul Milvius din anul 312, Constantin a văzut pe cer o cruce strălucitoare cu inscripția „Prin acest semn vei birui”. În noaptea următoare, Iisus Hristos i s-ar fi arătat în vis, cerându-i să pună simbolul crucii pe steagurile armatei.
Constantin a urmat această viziune și a câștigat bătălia decisivă.
Elena, mama împăratului, cunoscută drept Flavia Iulia Helena, a fost o femeie extrem de credincioasă și, totodată, este cinstită pentru faptele sale sfinte. În timpul unui pelerinaj în Țara Sfântă, se spune că a descoperit Sfânta Cruce pe care a fost răstignit Iisus Hristos, după ce o persoană decedată a înviat atunci când trupul său a atins una dintre cele trei cruci găsite pe o colină.
Mai mult decât atât, tot ei îi sunt atribuite și descoperirea moaștelor celor trei magi.- Nu se lucrează pământul de Sfinții Constantin și Elena pentru că se consideră a fi un gest lipsit de respect față de sfinții protectori ai agriculturii. În trecut, oamenii credeau că, dacă nu muncesc la câmp pe 21 mai, păsările nu vor strica recolta.
- Femeile obișnuiau să tămâieze casa și să stropească cu agheasmă, pentru a alunga spiritele rele și energiile negative.
- Nu se lucrează în gospodărie: nu se spală, nu se coase, nu se gătește „ca la nuntă” și nu se face curățenie generală. Se spune că munca făcută în această zi nu aduce spor și nici binecuvântare. De asemenea, este o zi de sărbătoare și liniște, iar orice formă de muncă fizică e văzută ca un gest care tulbură această liniște.
Citește și: Doliu în lumea medicală din România! A murit la doar 33 de ani pe tura de gardă- stirilekanald.ro
- Nu se ceartă, nu se ridică tonul și nu se spun cuvinte grele, deoarece ziua de 21 mai este asociată cu pacea și împăcarea, iar un conflict început azi se spune că se prelungește sau lasă urme adânci.
- Nu se uită înapoi, în special dacă pleci de acasă pentru că poate aduce ghinion ori blocaje. De altfel, ziua aceasta este văzută ca un moment bun pentru a merge înainte cu încredere.
- Se spune că, dacă nu ții cont de această zi, puii din gospodărie pot fi atacați de ulii, iar holdele și viile vor fi compromise. Tot până la 21 mai, e bine ca porumbul, ovăzul și meiul să fie deja semănate, altfel nu vor rodi cum trebuie.
Rugăciunea către Sfinții Constantin și Elena
„Sfinţilor Împărați Constantin şi Elena, după Dumnezeu şi Maica Domnului, voi sunteți nădejdea noastră şi folositorii noștri; voi ne sunteți nouă bucurie în vremea necazului, voi ne ocrotiți în nevoi şi ne ajutați. Voi sfintelor mănăstiri şi biserici le sunteți păzitori; pentru aceasta cădem înaintea voastră cu lacrimi, rugându-vă să nu încetați a ne ajuta nouă, neputincioșilor. Mijlociţi la Dumnezeu şi la Preacurata Lui Maică şi Pururea Fecioară Maria, ca şi pe noi să ne păzească fără prihană şi pe toţi să ne întărească în credință, până la sfârșitul vieții, spre mântuirea sufletelor noastre. Amin!”.