Ce înseamnă când ai gust metalic în gură? Explicația medicului stomatolog Adrian Mina!


Gustul metalic apărut din senin în cavitatea orală este extrem de neplăcut și poate semnala unele probleme de sănătate

Medicul stomatolog Adrian Mina explică ce fel de boli ar putea indica acest simptom, precum și modalitățile de tratament.

 

Gustul metalic apărut atunci când tușim poate fi reacția adversă a anumitor tratamente medicale sau un simptom al unei afecțiuni de bază, cum ar fi boala parodontală. El poate apărea și în alte momente, cum ar fi în timp ce mâncăm sau bem.

Gustul metalic este neplăcut și poate îngreuna consumul alimentelor.

 

„În funcție de cauză, gustul metalic poate apărea alături de alte simptome. În cele mai multe cazuri, un gust metalic în timpul tusei va dispărea după tratarea cauzei de bază.

 

  1. Boala parodontală

 

Una din cele mai întâlnite afecțiuni în care este prezent gustul metalic este boala parodontală, o afecțiune a parodonțiului marginal.

Perturbarea echilibrului florei microbiene, urmată de înmulțirea bacteriană, poate provoca boala parodontală. Menținerea unei igiene orale bune este de obicei suficientă pentru a preveni acumularea de bacterii. Fumatul, de asemenea, este un factor favorizant pentru apariția afecțiunilor pardonțiului marginal.

Simptomatologia bolii parodontale cuprinde: respirație urât mirositoare, gingii mărite în volum și dureroase, sângerare gingivală, masticație dificilă, hipersensibilitate dentară. În cazuri mai severe, apare retracția gingivală și mobilitatea dentară.

 

  1. Răceala

 

Răcelile sunt rezultatul unei infecții la nivelul căilor aeriene superioare (nas, gât). Sunt provocate de cele mai multe ori de rinovirusuri și sunt contagioase.

Majoritatea persoanelor care suferă de răceală prezintă simptome ușoare, care includ dureri în gât, rinoree, nas înfundat și tuse. În funcție de gravitate, poate apărea si febra.

Răceala poate afecta simțul mirosului, care afectează apoi simțul gustului, ceea ce poate provoca perceperea unui gust metalic in cavitatea bucală.

 

  1. Infecția sinusurilor

Infecțiile sinusale pot induce o pierdere a mirosului, ceea ce poate provoca o lipsă de aromă a alimentelor și un gust metalic în gură.

Sinusurile sunt spații goale din spatele obrajilor și frunții care se conectează la nas. O infecție a sinusurilor, sau sinuzită, poate provoca inflamații în sinusuri.

 

  1. Anumite tipuri de medicamente

 

Unele medicamente pot provoca un gust metalic în gură. De exemplu, unele antibiotice au acest efect secundar.

Dacă efectele secundare ale medicamentelor afectează viața de zi cu zi sau îngreunează consumul de alimente și lichide, este indicată vizita la medic. Este esențial să nu încetați să luați aceste medicamente fără să discutați mai întâi cu un medicul curant.

 

  1. Tratamentul cancerului

 

Aceste tratamente pot afecta modul în care simțurile funcționează și perturbă fluxul normal de salivă. Chimioterapia și radioterapia pot produce un gust metalic în gură. Aproximativ 80% dintre persoanele care primesc tratament împotriva cancerului se confruntă cu modificări ale gustului alimentelor. Mai exact, tratamentele împotriva cancerului pot determina ca unele alimente- cum ar fi cele sărate, amare sau dulci- să aibă un gust neplăcut.

 

  1. Sarcina

 

Unele femei însărcinate resimt un gust metalic din cauza disgeuziei, o denaturare a simțului gustativ al unei persoane. Persoanele cu disgeuzie experimentează schimbări în simțul gustului. Gustul tinde să fie sărat sau chiar metalic. Uneori, alimentelor le poate lipsi complet gustul.

Hormonii de sarcină pot provoca această disgeuzie. Disgeusia este frecventă în primul trimestru, iar gustul va reveni la normal în al doilea trimestru”, explică medicul stomatolog Adrian Mina.

Ce înseamnă când ai gust metalic în gură? Explicația medicului stomatolog Adrian Mina!
Ce înseamnă când ai gust metalic în gură? Explicația medicului stomatolog Adrian Mina!

Cum tratăm gustul metalic?

 

Tratarea gustului metalic depinde de cauza sa. Unele cauze sunt ușor de tratat, în timp ce altele necesită o perioadă mai lungă de tratament.

 

„Gustul metalic atunci când tușiți poate fi un simptom al unei afecțiuni care necesită îngrijiri medicale. De exemplu, simptomele asemănătoare febrei pot indica o infecție care poate fi tratată cu medicamente prescrise de medic.

Citeste si: Ce să faci, urgent, dacă cel mic a căzut și și-a spart un dinte? Sfaturile specialistului!

Majoritatea oamenilor nu necesită îngrijiri medicale pentru afecțiuni ușoare, cum ar fi o răceală. Cu toate acestea, adulții în vârstă ar trebui să vadă un medic dacă simptomele răcelii devin severe sau persistă mai mult de câteva zile.

 

Dacă un medicament sau un tratament pentru cancer cauzează această problemă, consultați întotdeauna un medic înainte de a face modificări. Un medic este capabil să prescrie un alt medicament sau să sfătuiască cu privire la alte modificări posibile”, recomandă medicul stomatolog Adrian Mina.

 

Dr. Adrian Mina este considerat unul dintre cei mai respectati medici stomatologi, cu o activitate de peste 15 ani derulata in Statele Unite, Canada si Romania. Printre pacientii sai se numara persoane publice din Romania, dar si de peste hotare.


Abonează-te pe

Citește și:

Ce să faci, urgent, dacă cel mic a căzut și și-a spart un dinte? Sfaturile specialistului!

ȘOCANT! Cum făceau amor femeile în URSS 😱😱😱

Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu nu au găsit un nume pentru bebelușul lor: „Suntem praf!”

Uimitor! Antonia vorbește despre divorțul de Vincenzo Castellano: „Am apelat la psiholog”

Maria Chițu, despre concurenții care au impresionat-o la Survivor România 2021. Ce spune Războinica despre relația cu Andrei Dascălu?

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Sanatate

Hepatita este o boala periculoasa! Iata CUM te poti proteja!

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Sanatate
Parteneri