Ce să faci, urgent, dacă cel mic a căzut și și-a spart un dinte? Sfaturile specialistului!


Ce să faci, urgent, dacă cel mic a căzut și și-a spart un dinte? Specialistul nostru îţi dă cele mai bune sfaturi!


In articol:

Se întâmplă des ca cei mici să aibă parte de accidente neplăcute atunci când se joacă. Pentru că au multă energie pe care trebuie să o consume zilnic, copiii sunt expuși la tot felul de incidente, se pot lovi și își pot sparge dantura.

De multe ori părinții nu ajung cu ei la dentist considerând că oricum dintele de lapte căzut va fi înlocuit de cel permanent. Total greșit. Medicul stomatolog Adrian Mina explică ce este indicat să facem atunci când copilul a avut parte de un astfel de accident care i-a afectat dantura.

Atunci când copilul pierde un dinte este necesar să știm dacă este un dinte temporar (de lapte) sau un dinte permanent.

În ambele situații părintii trebuie să-și ducă copilul la medicul stomatolog deoarece, cu toate că dintele temporar va fi înlocuit de dintele permanent, cel din urmă trebuie să aibă suficient spațiu să erupă pe arcadă. Dacă dintele de lapte este pierdut înainte de perioada lui fiziologică de exfoliere, atunci spațiul se poate închide prin migrarea celorlalți dinți către acel spațiu și nu va lăsa loc celui permanent să erupă. Pentru a evita această situație, medicul stomatolog va aplica în acea zonă un dispozitiv denumit menținător de spațiu ”, declară medicul stomatolog Adrian Mina.

Citeste si: Lapte de pasăre. Rețeta românească de mult uitată

Ce să faci, urgent, dacă cel mic a căzut și și-a spart un dinte? "Timpul ideal pentru replantare este în maximum 30 de minute de la incident"

Dacă dintele afectat este cel permanent, atunci părintii trebuie să se prezinte de urgență la cabinet de medicină dentară.

Dacă mai avem dintele căzut, pentru a putea fi replantat în alveolă, el trebuie să fie pus într-un recipient cu soluție salină. Timpul ideal pentru replantare este în maximum 30 de minute de la incident, tocmai de aceea este important să mearga imediat la medicul stomatolog. Există și cazuri în care replantarea nu este posibilă din cauza timpului prea îndelungat scurs până la vizita medicală sau din cauza patologiei asociate avulsiei cum ar fi fracturile oaselor maxilare ”, declară Adrian Mina.Este indicat implantul dentar daca este in crestere?

Eu nu recomand inserarea de implanturi dentare la pacientii sub vârsta de 18 ani. Nu sunt o opțiune pentru tratarea edentațiilor la copii, la adolescenți, din cauza faptului că dezvoltarea mandibulei și a maxilei nu este finalizată, iar inserarea unui implant poate interveni în acest proces de crestere. Este indicat să așteptam ca acel copil să împlinească 18 ani. Între timp, edentația poate fi protezată printr-o punte dentară, proteză mobilizabilă, menținător de spațiu sau prin metode adezive ”, explică medicul stomatolog.

Citeste si: Dr. Mona Zvâncă: Ce este mamografia şi de ce nu trebuie să te sperie? Doare sau nu?

Cum acționăm imediat după accident?

Este foarte important ca părintele să-și păstreze calmul și să acționeze imediat. Avulsia unui dinte este urmată de sângerare care poate fi oprită prin întroducerea unui comprese sterile la nivelul alveolei sângerânde. Dupa ce părintele s-a asigurat că dintele este recuperat și păstrat corespunzător, trebuie să se adreseze unui medic stomatolog. În condițiile în care copilul joacă un sport de performanță în care s-ar putea accidenta, indicat ar fi să poarte o gutieră de protectie pentru a înlătura toate riscurile ”, concluzionează medicul stomatolog Adrian Mina.


Abonează-te pe

Citește și:

Cum a reușit ADELE să slăbească atât?! Tot ce trebuie să știi despre dieta ei!

Rona Hartner a RUPT TĂCEREA! De ce DIVORȚEAZĂ de soțul francez

Cartofii dulci sunt buni pentru sănătate? Nutriționistul Gianluca Mech răspunde la toate întrebările tale!

Povestea femeii care a slăbit 40 de kilograme cu ajutorul Lygiei Alexandrescu! Care este dieta urmată de Luiza?

Vrei să combaţi depresia şi anxietatea? Specialistul îţi spune ce alimente îţi sunt aliaţi de nădejde!

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Vedete

Ana Maria Mocanu și Rareș Ciortan formează, din nou, un cuplu!

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Sanatate
Parteneri