Cartofii dulci sunt buni pentru sănătate? Nutriționistul spune totul despre aceasta legumă populară!
Cartofii dulci sut legume ce aduc o mulțime de beneficii din punctul de vedere al sănătății, beneficii pe care le explică celebrul nutriționist Gianluca Mech.
Cartofii dulci sunt legume rădăcinoase cultivate pe întreg globul.
“Cartoful dulce ne este un aliat de nădejde atunci când vine vorba despre sănătatea cardiovasculară. Conține antioxidanți, vitamine, minerale și fibre, astfel că ajută la protejarea inimii și a arterelor.
Citeste si: Care sunt legumele și fructele cu cele mai multe pesticide. Lista completă- Incredibil ce e pe primul loc
Cartoful dulce – bogat în vitamina D
“Sunt o sursă excelentă de vitamina D, esențială pentru sănătatea oaselor, inimii, pielii, dinților, pentru întărirea sistemului imunitar, creșterea nivelului de energie, îmbunătățirea stării de spirit și sprijinirea glandei tiroide.
Toamna, iarna și primăvara, lipsa luminii solare duce la scăderea nivelului de vitamina D”, adaugă Gianluca Mech.De ce e bine să mâncăm cartoful cu tot cu coajă?
“Un cartof dulce de talie medie, copt și mâncat împreună cu coaja sa, conține de peste 4 ori aportul zilnic recomandat de vitamina A, important pentru vederea, dezvoltarea oaselor și a apărării sistemului imunitar. La fel ca citricele, cartofii dulci sunt, de asemenea, o sursă bună de vitamina C, care ajută la combaterea infecțiilor și la absorbția fierului.
Cartofii dulci sunt buni pentru sănătate? Homocisteina este legată de boli degenerative, atacuri de cord și prezența ridicată declanșează hiper-producție de radicali liberi
Cartoful dulce vs. cartoful clasic
“Potasiul este esențial pentru reglarea frecvenței cardiace și a semnalelor nervoase.
Citește și: Ce mănâncă Deea Maxer într-o zi obișnuită? Secretul unui fizic de invidiat- kanald.ro
Cartoful dulce, recomandat diabeticilor
„Au un indice glicemic scăzut. Pulpa portocalie conține carbohidrați complecși, care sunt transformați de organism mult mai lent decât cei din cartofii albi, prevenind creșterea rapidă a nivelului de zahăr din sânge. Acesta este motivul pentru care au un indice glicemic scăzut și, prin urmare, sunt deosebit de potriviți pentru persoanele care suferă de diabet și joacă un rol important în stabilizarea sau chiar în scăderea nivelului de zahăr din sânge.
Apoi, există o substanță numită Cajapo în coajă, care are efecte benefice asupra reducerii nivelului de colesterol și zahăr din sânge”, mai spune Gianluca Mech.