Cand se pune varza la murat. Dacă vrei să faci totul după cutume, atunci musai umpli un butoi cu varză la Sfântul Dumitru (să se mureze până ce intri în Postul Crăciunului atunci) şi mai pui unul la Sfântul Andrei, să fie varza murată încă bună de mâncat atunci când intri în Postul Paştelui.
Varză trebuie să fie bine coaptă, îndesată, albă şi cu foi subţirele (să-ţi fie de folos la sarmale). Iar saramura se pregăteşte pe cântar: la fiecare 10 litri de apă câte 500 gr de sare grunjoasă, din cea potrivită pentru murături, scrie antenasatelor.ro.
Cand se pune varza la murat. Cureţi bine butoiul de varză (îl speli şi-l zvânţi) apoi aşezi pe fundul lui câţiva butuci (mai scunzi) de lemn. Azvârli deasupra lor condimentele: crenguţe de cimbru, piper (legat în săculeţe de tifon), mărar uscat. Cureţi şi tai morcovi şi rădăcini de ţelină în felii rotunde, cureţi şi tai pe lungime rădăcini de hrean- şi le arunci şi pe ele în butoi (poţi să le pui pe toate ori numai o parte şi restul să le tot arunci printre căpăţânile de varză, pe măsură ce le îndeşi în butoi).